parmak kasları boş durmasın diye üretilen aletler var ondan bahsediyorsan, abartmazsan zararı olmaz. arada 10-20 dakika takılabilirsin. ama aletin başına oturup saatlerce çalışacağın yere müzik teorisi çalışsan, gitarının klavyesiyle haşır neşir olsan daha iyi. fazlasının zararı olur şüphesiz.
hız ilk amacın olmasın. desteksiz hızlanırsan ileride çok zorluk çekersin. yavaş ve temiz çalmak hızlı çalmaktan daha zordur! yavaş ve temiz çalabilirsen, hızlandığın vakit her notan inci gibi tane tane ve net gelecektir. bu alıştırmaları metronomla yapman şart unutma. hızlanmak için önünde çok vaktin olacak yani başladıysan yavaş çalış. yavaş ve temiz.
doğaçlama meselesi ise apayrı bir era. zaman içinde klavye üzerinde notaların yerlerini ezberleyeceksin zaten. ama bunu yapman için önce pozisyonları(bahsettiğin şablonları) ezberlemen-ezberlemekten öte refleks haline getirmen gerekir. 5 pozisyonda major scale i klavyede ezberlemen gerek başlangıç olarak. pentatonik ve blues gamına da klavye üzerinde hakim olmalısın.
doğaçlamaya ilk başlayınca seni klavyedeki scaleler sınırlar. yani yaparken scale üzerinde dolaşırsın, ama önce çalar sonra duyarsın. yani ne ses çıkacağını önceden kestiremezsin. zaman içinde kulağın ve reflekslerin geliştikçe, doğaçlama esnasında kafandaki sesleri çıkartırsın ki olması gereken budur. ama çok çalışma ve zaman ister acele etme. bunun sonu yok, ölene kadar gelişeceksin. bu işi yeterli azmi göstren herkes yapabilir. bu yüzden umutsuzluğa kapılma hiç bir dönemde, çalış sadece.
kolay gelsin 😉