Gitar Öğrenmek İsteyen Birine tavsiyeleriniz

  • Konuyu açan Konuyu açan hksm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ben bir ortamda gitar buldugumda hemen atlayıp çalabilmek için sag çalmaya çalıştım... 🙂

Solak oldunmu başka birinin gitarını alamazsın vs vs. adamın les paul u vardır sen bitiyorsundur gitara sol çalıyorsun : alamazsın gitarı bir çalayım diye..... 🙂
 
Mahcem demiş ki:
Olaya bak, üçümüz de solağız ama sağ düzen gitar çalıyoruz 😀

Ben Mavi Sakal'dayken de grubun dörtte üçü solaktı (Murat Tümer ve Kaan Altan da solaktırlar, ama sağ düzen çalarlar).

Mavi Sakal ile harika günlerimiz geçti Sing Your Song'da finalistken. Hatta bir defa gitar çaldık stage de bir çalışma arasında ama Murat abi yoktu o gün. Halen benim kamera ile çekim yapan usta "dost" Jon Thomas'ın (Megadeth ve Iron Maıden ışık teknisyeni ve direktorü) kayıtları elimdedir. Seyrederiz arada. Süper insanlar.

3 tane solak, sağlak takılır ve sen bunu burada öğrenirsin 🙂 sol el daha kuvvetli ve fretboardda olunca daha sağlam olur derler. Sanırım doğru.
 
Sözcüklerden anlaşıldığı üzere bu yolda ilerlemenin belirli bir formu yok ya da kendi dilimden söylersem, zirveye giden çok farklı yollar/rotalar var ama temel olan yürümek-çalışmak, şimdi konuya bir başka üst noktayı da katmak ve açıklamak istersek; sözü çok geçen bir "tekniğini oturt, tekniğini geliştir, kısaca teknik" denen bir kavram var, hem konuyu açmak hem de toparlamak adına teknik denen kavram için ne söylenebilir? onu gelişimi de gitar çalma ile paralel gelişen birşey midir? tekniğin oturması demek kendine özgü çalma stilinin oluşması demek midir?
(bu genel durumdan sonra özel noktalara tekrar döneceğim, eğer bir sıkıntı vermiyor isem...)
 
Tam olarak kendine özgü çalmak demektir. Sevdiğin artistleri dinlerken onlardan birşeyler kaparsın. Zamanla onlar oturur eline, ve hatta sen eklersin ufak nüanslar. Bu da senin tekniğin olur. Bir arkadaş sana "şuraya bi solo yazdım ama çalamıyorum sen çalarmısın sana göstereyim bak nasıl olduğunu der" aynen çalmanı ister. Sen ya aynen çalarken birşeyler eklersin istemeden, ya da o soloyu öyle atmak istemez illa ki kafanda "bu daha iyi olur" dediğin bir soloyu atmak istersin. Bu da senin stilinin bir yansımasıdır. Ben arkadaşlarımın bana nota nota gösterdiği bir soloyu çalmaktan zevk alamam. Ya da ister istemez birşeyler eklerim. Rahat ettiğim bazı kavrayışlar, bazı köşeler, bazı slaytlar vardır vb. O benim stilimdir. Senin de zamanla öyle sana ait olan gitar çalma tavırların olacaktır. Seni sen yapacak olan odur zaten. 🙂

Ama şahsi analizim, ilk bir kaç yılda dinlediğim grupların stillerinden bayağı bir kapmış olduğumu ve hatta birçok noktada aynı vurguları kullandığımı görüyorum. Çok ta memnunum...
 
Kendi teknigini gelistirme konsu onemli. Gitarda "dogru" veya "yanlis" teknik diye birseyden bahsetmek zordur. Akademik cevrelerde "dogru" diye ogrettikleri tutusa bakarsak Wes Montgomery veya Jimi Hendrix'i gitaristten saymamamiz lazim.

Bana gore "dogru" veya "yanlis"in tek bir kriteri vardir. Sana rahat geliyor mu? O teknikle kendini gidebilecegin en ileri noktaya kadar goturebilir misin? Yoksa tutusun hatali oldugu icin birkac ay sonra kramplar, agrilar mi baslayacak? Insan bu isi kendi ogrenmeye calistigi zaman olmadik calis aliskanliklari gelistirebiliyor. Ilk anda kolay gibi geliyor ama biraz ilerlemeye calistiginda zorlaniyorsun. Bu yuzden ne yaptigini bilen bir hoca herseyden onemli.

Atalay'in "kendi tarzini gelistirmek" ile ilgili olarak kendinden verdigi ornek, ulasmak istenecek bir nokta. Ama ilk basta kendine ait bir tarzin olmayacak. Bu donemde baskalarinin yaptiklarini ogrenmek, taklit etmek seni kendi tarzini gelistirmekten uzaklastirmaz. "alayli" muzisyenler calmayi hep ornek aldiklari muzisyenlerin caldiklarini ezberleyip aynisini calarak ogrenmislerdir. Yeterince degisik insani taklit edersen bir sure sonra kendi tarzini bulursun. Aynen konusmayi ogrendigimiz gibi.

Kendi tarzini bir yana birakip birbaskasinin solosunu aynen onun caldigi gibi calmak seni kendini hapsettigin kaliplardan kurtarir. Kendini buna zorlamazsan, parmaklarin neye alistiysa hep onu calarsin. Neyi calacagina parmaklarin karar vermeye baslar.

Ben firsat buldukca (giderek daha az bulabiliyorum maalesef) Charlie Parker sololarini gitarda calarim. Adamin saksofonda caldigi seyi gitarda calmaya calismak insani zorluyor, ama bir o kadar da ogretici ve farkli. Sonra bunlari alip kendi calis tarzimin icine oturtmak ise zamanla gerceklesiyor.
 
beni de gitar konusunda gelistiren bi tarz o.ben de louis armstrongun parçalarini gitara uyarlayinca degisik bi tarz yakaladim.bi de zit seyler çok önemli.mesela en eski bi caz ustasinin trombonuyla yaptigi besteyi çalarken yaninda malmsteen sololari chuck sololari çalismak insana çok genis bi bakis kazandiriyo.ve özgün bi tarzin olusmasinda çok büyük bi etken oluyo.......
ustalar bi sey diyicem yalan söylüyo demeyin yada gülmeyin lütfen ...bende solagim ama sag çaliyorum.🙂 benimkinin sebebi ise daha çocuktuk öyle derin sebepleri düsünmedik .ablamin gitarini ondan habersiz alir çalisirdim öyle öyle sag yerlesti...sizin gibi bu isten gerçekten anliyan arkadaslar zorlanmadigina göre bi sorun olaurmu diye sormamin bi anlami yok heralde.ama hep demisimdir sol alsaydim daha çabuk ilerlerdi ama bu yorumlari bu isin üstadlari sizlere birakiyorum.....saygilar....
 
Hayir hayir oyle dusunmeyin! Size bir sir vereyim, bence gitari icad eden de solak biriydi 😀

Dusunsenize, cangudu-cungudu isini gucsuz, koordinasyonu zayif elimize yaptirirken, perdelere koordinasyonu daha guclu olan elimizle basiyoruz. Avantaj degil mi bu?
 
Armstrong ya da Harper ya da bir başka sanatçının parçalarını dinlerken o soloları çıkarmaya çalışmak, çıkarmak, çıkarabilmek sağ ya da sol eline gitar alıp "tıngırdamaya" çalışan her fani kişinin -ya da beginner diyelim" yapması gereken ilk hamle midir?
 
bana kalirsa degildir öyle bisey.yani ben yeni basladigimde duydugumu çalamazdim zaten.hep biseye bakarak çalisirdim.ama ilerlettikçe duyduklarini çikarma gibi bi merakin oluyo ve gelismesi bakimindan çok önemli .ilk hamlede en önemli olan bence parmak kaslarini ve bilegini alistirmandir.tabi bunu nota kullanmiyan biri söylüyor.burda bu isten her yönüyle anlayan arkadaslar var onlar ne der bilemem.
 
Biraz geğik olacak ama ben de solağım ve sağ düzen çalıyorum. Pena ile çalmaya başladığımda özellikle arpejlerde sorun çektim ama zaman sild, herşeyi.
Bir ingiliz atasözü: Çalış, çalış, çalış, eğer daha ilk denemende isen zaten başarısızsındır!
 
Cok enteresan ben solak degilim ve azinlikta kaliyorum 🙂 Bizim evde esim Camille solak. Paul Mc Cartney, Jimi Hendrix ve Kurt Cobain filan hep solak. Acaba muzikte bir yere gelmememin sebebi solak olmamam mi ?
 
Ben de solak değilim ya, cidden ondan bir yere gelemiyoruz sanırım. 🙂 Ama sol ayağımla iyi frikik çekerim, futbolcu olsam basarılı olabilirdim sanırım 😛
 
Evet Domokun'un un da dediği gibi eğer gitar çalmanın tek doğrusu olsaydı şu anda bence dünyanın en iyi 3-5 elektro gitar ustasından biri olarak gördüğüm Marty Friedman tam bir şapşal olurdu. Sağ el tekniği tam bir olay!
 
hksm demiş ki:
Armstrong ya da Harper ya da bir başka sanatçının parçalarını dinlerken o soloları çıkarmaya çalışmak, çıkarmak, çıkarabilmek sağ ya da sol eline gitar alıp "tıngırdamaya" çalışan her fani kişinin -ya da beginner diyelim" yapması gereken ilk hamle midir?

En azindan hicbir zararinin olacagini zannetmiyorum...
 
playmaker demiş ki:
Cok enteresan ben solak degilim ve azinlikta kaliyorum 🙂 Bizim evde esim Camille solak. Paul Mc Cartney, Jimi Hendrix ve Kurt Cobain filan hep solak. Acaba muzikte bir yere gelmememin sebebi solak olmamam mi ?

Bosversene hocam, verdigin orneklerin hicbirinin ozenilecek bir hayati olmadi bence. Onlar sana ozensin. Bak 30 yasindan sonrasini gordun ve Paul McCartney gibi bestelerinin haklarini Michael Jackson'a kaptirmis degilsin 😉
 
Evet, Michael Jackson benim parcalari da almaya kalkti, vermedim 😀
30 yasini da geceli 7 sene oluyor nerede ise, dogru kurt ve jimi benim kadar kismetli degillerdi.
Insan bazen bunlari unutuyor, daraliyor, aslinda sadece hayatta olmak bile guzel 🙂
 

Geri
Üst