şimdi dostum demişsinki bi luthier le müzisyen araştırması yapmak arasında fark var sen bi luthierde uslup, akım, idol, bu gibi bir cok faktoru hatta bi enstrumana neler kattıgını gorebilirsin dokunup dijital ortamda kagıda dokulebilir sonuçlar elde edebilirsin ama bir gitaristde bunu yakalayamazsın (mark knofler benimde coksevdigim bir gitarist). abi ben bu cila işlerini standart ölculerde yani kafam basmadıgı için luthier lere soruyorum ve asıl senin yalanın ortaya cıkıyor ve soylenen şu: polyester fabrikasyonda cok az kullanılır cunku esneme katsayısı cok duşuk ve cogunlukla bizim baglama yapımcıları kullanır komik olma sen bi fabrikada heleki enstuman fabrikasında polyester kullanmanın nasıl sonuçlar dogurabilecegini biliyormusun. dendi bana polyester 2 komponentli bir ust yuzey işleme aracıdır polyestere sertleştirmek için kobalt veya celkot denilen sıvı katılır bu katılan 2. komponent sadece kuruma suresini deiştirir katmazsan hiç kurumaz cok katarsan patlae bunu silacılara sorabilirsin ben studyo destanın oldugu binanın girişindeki cilacıdan ögrendim bunu ayrıca en üst katındada fatih abinin atolyesi var inanmazsan git ona sor. yaln dediğin şeyler nedense senin araştırmadığın konular olarak ortaya cıkıyor üslubu sertleştirmeyelim. bu gibi konularda tartışma hep araştırmamaktan geliyor ve ben araştırıyorum nitroselülozik boya cok kullanılıyor ve özellklede uzak doguda sadece prs değil yani. dostum birde demişsinki emek harcayan adamlara saygı goster bende senden ilk yazdıgım yazıya verilen cevabı bir daha iyice okumanuı isterim ozaman kimin saygısızlık ettiğini anlarsın ben üsluba uslup ile cevap vermeyi tercih ederim dostum, havalar atarak değil.manyetik_porecesi demiş ki:Ayrıca ansiklopedi araştırmakla ya da luthier'lerin hayatlarını bilmekle ahkam kesiyorsun da noluyo? Ben Mark Knopfler'ın hayatını en ince ayrıntısına kadar bilsem onun gibi çalabilcek miyim? O kadar bildiğini söylüyorsun ama çok güvenerek yazdığın şeyler yanlış bilgi dolu. O daha hızlı kuruyan, fabrikasyon gitarlarda kullanılan boya nitroselüloz değil polyester dir nitroselüloz tam tersine yıllarca kurumaya devam eder ve uygulaması da zahmetli olduğu için ancak çok kaliteli bazı gitar markaları tarafından kullanılır. (örn: PRS) Avukatlığını yaptığın luthier'ine sor bakalım bu kadar genel bir bilgiyi neden yanlış aktarmış sana.
Son olarak da lütfen üslubuna dikkat et, burda kendi gitarlarını yapmaya emeği geçen bu kadar insana saygı göster. Herkes sendeki geniş ansiklopedik bilgi dağarcığına sahip olmayabilir ama bu sana onların yaptıkları işi kötüleme hakkını vermez.
saygılar j.guarnieri