Gitar yapimi hakkinda

bas yapımı

merhaba arkadaşlar. ben de bas gitar yapımıyla uğraşıyorum. sizlerle paylaşmak istedim
thumb_100_4970.JPG
thumb_100_4974.JPG
thumb_100_4988.JPG
thumb_100_4987.JPG
thumb_100_4967.JPG
thumb_BAS%20GITAR%20YAPIM%20%281%29.jpg
thumb_Resim%20EYLUL%20%2853%29.jpg
thumb_BAS%20GITAR%20YAPIM%20%2837%29.jpg
thumb_BAS%20GITAR%20YAPIM%20%2814%29.jpg
thumb_100_4978.JPG
thumb_100_4976.JPG
😀
 
secks demiş ki:
http://www.prsguitars.com/csc/faq.html

2. What kind of finish does PRS use?

We finish our instruments with a polyester basecoat and acrylic urethane topcoat. We feel acrylic urethane looks and feels the closest to the old nitro-cellulose finishes but without the finish checking.

polyester poliüretandan çok daha kalın ve plastikimsidir. ikisini karıştırmayın.

nitroselüloz aşırı yanıcı ve solumanın süper zararlı olduğu için her yerde yapılamadığını, ayrıca çok ince katlar halinde atıldığı için işçiliğinin çok pahallı olduğunu düşünürseniz uzakdoğuda çam ağacından yapılan gitara uygulanmadığını da bileceksiniz.
Çam iyi bir ton ağacıdır bu arada, söylemeden geçemeyeceğim.
 
çam => agathis => endonezya => ucuz gitar.
no pun intended

çamla mobilya dışında bir işim olmadı, onda da masif olsun ucuz olsun diyenler hariç tercih edilmez çünkü çok reçinelidir ve çok çalışır. ha ladin de çam akrabasıdır falan dersen lafım ona değil 🙂
 
şu var. çamın bir sürü türü var sonuçta. agathis ile maun aynı familyadan mesela.hatta bazı forumlarda dalgası geçilir agathis in maun gibi bir kuzeni olması ne üzücü diye.orda secks direk agathis i kastetmiş bence.
 
Biz bu gitarı yapacak yeri nerde bulucaz?İstanbuldayım ben ve hiç bi fikrim yok nasıl yapılıyor diye.Yardımcı olursanız sevinirim.Bi de burda yapılanlar hep strat tele ben les paul yapmak istiyorum çok problem olur mu acaba?
 
abi nie ugramıyosunuz fatih abiye 🙂 onla konusun daha onceden bi arkadasa bi gitar yapmışlardı 1 hum 1 sngl f.rose cok fenaydı 🙂 acaba nooldu o alet ya.
 
ASLINDA Bİ OKADR ZOR BİOKADR KOLAY..... GİTAR YAPIMI ...ASIL OLAN GÖRÜNTÜMÜ .....🙂 SRV.... ASIL OAN TON MU🙂 SRV🙂 ..... ASIL OLAN GİTARİSTMİ:🙂 HAHAHAHAH
KURU Bİ AGAÇ BULUN GÜZEL Bİ MANYETİK TAKIM GÜZEL Bİ GİTAR OLUR....... GARANTİSİ BENİM🙂
 
Selamlar herkeze...
5 senedir gitar calıyorum ve yaklasık 1 senedir gitar yapımı ile ilgileniyorum fakat bugune kadar bir adım atmış degildim araştırmak dısında.zamanında elime 60 yıllık maun bir parca geçmişti elime bugun başlamak için adım atayım dedim şablonu cıkarttım tahtanın uzerine çizimi yaptım (ne mantıksa ilk calışmayı onun uzerinde yapmak) kesime başladım ve daha 1 cm kesmeden tahtayı çatlattım bunu nasıl kapatırım yardımcı olurmusunuz cok kötüyüm 🙁🙁
 
Bye demiş ki:
Selamlar herkeze...
5 senedir gitar calıyorum ve yaklasık 1 senedir gitar yapımı ile ilgileniyorum fakat bugune kadar bir adım atmış degildim araştırmak dısında.zamanında elime 60 yıllık maun bir parca geçmişti elime bugun başlamak için adım atayım dedim şablonu cıkarttım tahtanın uzerine çizimi yaptım (ne mantıksa ilk calışmayı onun uzerinde yapmak) kesime başladım ve daha 1 cm kesmeden tahtayı çatlattım bunu nasıl kapatırım yardımcı olurmusunuz cok kötüyüm 🙁🙁

Valla hocam yanılıyor olabilirim ama macun gibi bişey vardı sanırım ama yanılıyorda olabilirim.
Bi de abi nerden buldun sen o parçayı ya???
 
Selam arkadaşlar,

Bu başlığı yeni gördüm ve gitar yapımı konusunda bayağı ciddi uğraşan arkadaşların olması sevindirdi beni.
Bende yarı lutiyer sayılırım. Seneler önce (25 yıl kadar) bir gitarı tamamen sıfırlamış sonra boya vernik vs. sonunda yepyeni hale getirmiştim. Çok keyif almıştım. O zaman ki araştırmama göre gövde zımparası bittikten sonra boya ve sonra polyester attırmıştım.

Yıllar sonra İngiltere'de sürterken bir kaç lutiyer ile tanışmıştım ve onlardan bayağı önemli bilgiler edinmiştim. Örneğin akustik enstrumanlarda boya ve vernik olayının sesin tonunu çok etkilediğini öğrendim. Özellikle vernik olarak kullanılan son kattaki şeyin son derece sert, ve kristalize bir vernik türü olması gerekiyor. Bu işin en iyisi gomalaktır. Bu tabi daha çok eski piyanolar ve özel el yapım akustik enstrumanlarda (gitar, keman gibi) kullanılabiliyor. tatbikatı hem zahmetli hem de 6 ay gibi uzun bir zaman aldığından ticari açıdan pek pratik olmuyor, onun yerine elektro gitarlarda polyester veya poliüretan yani çift elementli vernik kullanılıyor. Polyester sanırım daha sert ve dayanıklı oluyor. Onunda çeşitleri var, örneğin bir uygulama şekli iki kat polyester oluyor, sonuncu kat kristalize ve tam parlak bir polyester oluyor. vernik de öyle bir dolgu verniği var bir de tam parlak olan veya mat olan son kat verniği var. Be bu vernik olayının gitarın tonuna etkisine kendim şahit oldum. benim el yapımı bir bulgar gitarım vardı, hatıra diye saklıyordum, sonra verniğini kazıyıp tekrar verniklemek istedim. vernik kazınınca ses bir değiştiki inanılmazdı. O yüzden bağlamaların ön yüzleri bazen verniklenmez ve el kirinden kararır, udlar da öyle. Yani ağacın cinsi, ağırlığı, vernik, bunlar hep tona etki eden unsurlar.

1 sene kadar önce yine eski bir Framus'u sıfırlamıştım. ve kırmızıya boyadım. sapına markasını bile yazdım. Bir fotosunu koyabilirim.

Bu arada buradaki lutiyerlere ve deneyimli arkadaşlara sormak istiediğimbir şey var. Ben yılardır bir gülağacı gövdeli bir gitarım olsun istemiştim. Elinde gülağacı gövde olan arkadaş varmıdır acaba, veya nereden bulunacağını bilen varmı? Yurtdışı ile uğraşmak istemiyorum.

Herkese sevgiler.
 

Geri
Üst