Selam arkadaşlar,
Bu başlığı yeni gördüm ve gitar yapımı konusunda bayağı ciddi uğraşan arkadaşların olması sevindirdi beni.
Bende yarı lutiyer sayılırım. Seneler önce (25 yıl kadar) bir gitarı tamamen sıfırlamış sonra boya vernik vs. sonunda yepyeni hale getirmiştim. Çok keyif almıştım. O zaman ki araştırmama göre gövde zımparası bittikten sonra boya ve sonra polyester attırmıştım.
Yıllar sonra İngiltere'de sürterken bir kaç lutiyer ile tanışmıştım ve onlardan bayağı önemli bilgiler edinmiştim. Örneğin akustik enstrumanlarda boya ve vernik olayının sesin tonunu çok etkilediğini öğrendim. Özellikle vernik olarak kullanılan son kattaki şeyin son derece sert, ve kristalize bir vernik türü olması gerekiyor. Bu işin en iyisi gomalaktır. Bu tabi daha çok eski piyanolar ve özel el yapım akustik enstrumanlarda (gitar, keman gibi) kullanılabiliyor. tatbikatı hem zahmetli hem de 6 ay gibi uzun bir zaman aldığından ticari açıdan pek pratik olmuyor, onun yerine elektro gitarlarda polyester veya poliüretan yani çift elementli vernik kullanılıyor. Polyester sanırım daha sert ve dayanıklı oluyor. Onunda çeşitleri var, örneğin bir uygulama şekli iki kat polyester oluyor, sonuncu kat kristalize ve tam parlak bir polyester oluyor. vernik de öyle bir dolgu verniği var bir de tam parlak olan veya mat olan son kat verniği var. Be bu vernik olayının gitarın tonuna etkisine kendim şahit oldum. benim el yapımı bir bulgar gitarım vardı, hatıra diye saklıyordum, sonra verniğini kazıyıp tekrar verniklemek istedim. vernik kazınınca ses bir değiştiki inanılmazdı. O yüzden bağlamaların ön yüzleri bazen verniklenmez ve el kirinden kararır, udlar da öyle. Yani ağacın cinsi, ağırlığı, vernik, bunlar hep tona etki eden unsurlar.
1 sene kadar önce yine eski bir Framus'u sıfırlamıştım. ve kırmızıya boyadım. sapına markasını bile yazdım. Bir fotosunu koyabilirim.
Bu arada buradaki lutiyerlere ve deneyimli arkadaşlara sormak istiediğimbir şey var. Ben yılardır bir gülağacı gövdeli bir gitarım olsun istemiştim. Elinde gülağacı gövde olan arkadaş varmıdır acaba, veya nereden bulunacağını bilen varmı? Yurtdışı ile uğraşmak istemiyorum.
Herkese sevgiler.