Sapa binen yükten dolayı bir zarar gelmez fakat o gitar eninde sonunda yere düşer. Klasik gitar, Les Paul vb. bir gitar ise de, sapı headstock kısmından illaki kırılır... Bu şekilde konan ve düşmemiş gitar yoktur, düşecek gitar vardır 🙂
Akortlu bir gitarın sapına ortalama 400 newtonluk yani 35-40 kiloluk bir basınç uygulanır. (gitarın skalası, tellerin kalınlığı vs bu durumu değiştiren faktörlerden)
Sapın formu kolayca değişseydi bu kadar ağırlık binen bir nesne uzun yıllarca sağlam kalamazdı diye düşünüyorum. Gitarın ağırlığı 3-4 kilo. Sırt üstü dayadığınız zaman sadece headstock kısıma tüm ağırlığın çeyreği kadar yani ekstradan 1 kilo fazlalık biner, üstelik bu kuvvet gerilimin tam tersi yönünde olacağından daha da mantıklı bence.
Vurmaya gerek yok, Belli yıllarda imal edilen Gibson'ların sap dizaynı oluşacak gerilime göre hesaplanmadığından-tasarlanmadığından- çatlıyor... Bendeki standart SG de öyle.Arkadaşlar sehim hesabıyla karıştırmayın lütfen, alt tarafı gitarı duvara yaslıyorsunuz, köşeye sıkıştırıp ne kadar kuvvetli vurursak kırılacağını aramıyoruz 🙂🙂
Tamam newton gerilim falan çok şekil terimler de, doğru yerde kullanmayınca komik duruyor.
Bilgi güzel şey olduğu kadar bilgi kirliliği de o kadar kötü birşey.Vurmaya gerek yok, Belli yıllarda imal edilen Gibson'ların sap dizaynı oluşacak gerilime göre hesaplanmadığından-tasarlanmadığından- çatlıyor... Bendeki standart SG de öyle.
Bu arada güzel bir kaynakça edindik, fena mı oldu? @Halilozz e teşekkürler.
Unutmadan, o gerilim miktarı hangi standarta göre ifade edilirse edilsin noktasal (yani sap-gövde arasındaki) mıdır?
Sen de haklısın kardeşim.🙂Bilgi güzel şey olduğu kadar bilgi kirliliği de o kadar kötü birşey.
Gayet kolay bir statik hatta lise fizik sorusu, "3kg lık 60 derece ile dayanmış nesnenin ağırlık merkezi orta gövdenin üst kısmına yakın bir yerdedir, duvara dayanan noktanın tepkisi kaç newton olur."
Burada sehim yok, sehim mukavemet konusu. O da telin gerilim bağlantıları arasında oluşacak, ne yer ile ne duvar ile alakalı. Bu gitar yaslanınca kırılıyorsa akordunu luthiere yaptırmak lazım, klimasız ortamda da kullanılmaz.
Dediğin gitarın da problemi de apayrı bir konu.
Ben de gelip havanın entropisi yüksekse ve tellerin takılma sıcaklığı ile gitarın dayanma zamanı sıcaklığı aradındaki dT, tellerin genleşme katsayısı falan diye zırvalamaya kalksam o artık bu durum için bilgi değil çöptür çünkü konuyla alakası var gibi görünse de gayet uzak 🙂
Aman diyim!..Arkadaşlar bitane yastıp buldum düz . Onun üstüne gövedyi koyup sap yere değmeyecek şekilde dengede bırakıyorum. Bu şimdilik bir çözümmü. Stand alana kadar.
Haklısın...🙂En azından kendimi rahatlatmak istiyorum ilk elektro gitarım olduğu için korkuyorum.
Ben de bu arkadaşı takip ediyorum. Gitarı nereye nasıl koyacağını bilmiyor ama diğer taraftan da gitar yapmaya hevesli, şablon arıyor 🙂
Vurmaya gerek yok, Belli yıllarda imal edilen Gibson'ların sap dizaynı oluşacak gerilime göre hesaplanmadığından-tasarlanmadığından- çatlıyor... Bendeki standart SG de öyle.
Bu arada güzel bir kaynakça edindik, fena mı oldu? @Halilozz e teşekkürler.
Unutmadan, o gerilim miktarı hangi standarta göre ifade edilirse edilsin noktasal (yani sap-gövde arasındaki) mıdır?
Benim de bir sorum olacak. Gitarları headstock tan asıyorlar ya hani, müzik mağazalarında falan. O gitara zarar verir mi?
Birde gittiğim klâsik gitar kursunda nerdeyse tüm gitarların sapı 12. perdeden sonra kalkık, yamuk. Bunun sebebi de sanırsam bu giriş seviyesi gitarların yaş ağaçtan yapılası. Sadece bir gitarın sapı düzgündü. Bu arada benimki de eğik😀 Ama elektro gitarda truss rod var. Değişik bir durum😕