kirlisakal demiş ki:
KaRaBaSH demiş ki:
kendi gitarımın fretlerinin bazı bölgelerini törpüledim çünkü sap ayarı mükemmele yakın olmasına rağmen cızırdama yapıyordu. sonuç çok iyi, birçok noktadaki cızırdamalar yok oldu, bazı yerlere dokunmadım fazla korkudan; zaten değiştireceğim fretlerimi 3-4 ay sonra, o kadar süre için idare edecek hale geldi gitar.
kendin nasıl törpüledin ?
🙂
bide arkadaşlar freti değiştirirken saptan nasıl çıkartıyorlar ?
yani sapa zarar vermeden. merak ettim...
birkaç soru üzerine nasıl yaptığımı açıklayayım.
aşama aşama anlatayım, ancak SAKIN kendi gitarınıza eğer birkaç ay sonra fret değişimi yapmayacaksanız uygulamayın çünkü amatör olunca biraz da şansa oluyor.
herkesin bildiği gibi, tellerdeki belli perdelerdeki cızırdamaların birkaç sebebi vardır, benim kesin olarak bildiklerim sap ayarı ve fretlerin çaldıkça oyulması/dengesizleşmesidir. sap ayarını kontrol edip çok iyi olduğunu gördükten sonra, baktım ki 2. perde bol bol cazırdıyor. öyleyse büyük ihtimalle 3. perde fazla yüksek. bu yüzden anlatımımı bu fretlere göre yapıyorum. yaptıklarım:
1- aldım elime çekici, telleri kaydırıp -kenarlara- direk 3. fret'e tellere değmeden vurdum hani dışarı çıkma gibi ufak bir sorun olduysa veya uyduruk bir şişme olduysa halledeyim diye. kontrol ettim baktım hala sustaini azaltacak kadar cızırdıyor.
2- önce kalın dişli bir törpü aldım, gene telleri kenarlara iterek en çok cızırdayan kısımlara onunla törpüleme yaptım. frette kalan pürüzleri incecik bir törpüyle hallettim. ayrıca ince bir törpüyle daha az cızırdayan kısımları törpüledim. perdeyi pürüzsüz hale getirdim. bunu biraz pratikle, yani bikaç kere törpüleyip sonra teli 2. frete basıp tele vurarak kontrol etmekle -kontrolü yaparken tele penayla vurun- yaptım.
3- sonra 3. frete basıp ses çıkararak onu kontrol edin. fazla alçak kaldıysa cızırdayacaktır. cızırdıyorsa aynı işlemi 4. frete yapın.
4- yer yer -mesela sol telinin 7. perdesinde- cızırdama varsa alın törpüyü elinize 8. perdenin sol e denk gelen kısmını törpüleyin azıcık, düzelir. ama ASLA fretlerde pürüz bırakmayın hem rahatsız eder hem tellerinizi mahveder.
işlemi yaparken gitarın sapını destekleyin, boşta kalmasın, sap ayarınız bozulmasın. ayrıca törpülemeyi yaparken fret demirinin orijinal bombesine sadık kalmaya çalışın, çalarken elinize her fret farklı gelmesin.
fretlerimiz eski olduğu için müthiş törpüleseniz de hem eski olduğu için hem biz amatör olduğumuz cızırdama yapması -az ve amfiye yansımayacak şekilde- muhtemel. peşpeşe fretlerde bu cızırdamanın dengesini iyi kurun, amfiye çok yansımıyorsa ve sustaini yemiyorsa sorun yok, iyi bir törpüleme yapmışsınız. gitarı törpüleme sırasında denerken amfi kullanın. telleri çıkararak yapmanızı önermem çünkü kontrol ederek yapma şansınızı kaybedersiniz.
ve yapamayacağınız kısımlara çok dokunmayın. mesela benim kalın mi telimin neredeyse tamamında cızırdama var, fret çökmüş adeta orada, ona bu yöntemle yapabileceğiniz bir şey yok. belirttiğim yöntemle sadece belli noktalardaki sorunları halledebilirsiniz.
sorunuz varsa cevaplarım.