Yazdım yukarıda 🙂 Görüşlerimi de belirttim. Bütçe kısıtlıysa alınabilir diyorum, işin içinden sıyrılıyorum.
Joyo izoleli değil, neden izoleli demişler ona bile anlam veremedim.Benim aradığım 1 adet 18v 1 adet 12v en az 6 adet te 9v ve tüm çıkışları izole olan bir adaptör ,sanırım voodoo ve trex chamelon dışında Türkiye de ulaşılabilecek bir seçenek yok.Joyo için tüm çıkışları izole desede yabancı forumlarda da okuduğum hepsinin ayrı topraklaması olmadığı fiyat olarak çok uygun kağıt üzerinde de ne ararsan var ama aklın bir köşesinde her zaman acaba olacak gibi.
@izzy, eyvallah, bilgi için teşekkürler.Yukarıda çok güzel açıklamalar yapmışsın eline sağlık, fakat şunu eklemekte fayda görüyorum; güç kaynağının izoleli olması herhangi bir şekilde pedalları korumaz. İzoleli çıkışların amacı ground loop oluşumunu engellemektir. Pedallarin koruması ise ters akım diyotu, kısa devre koruması ile yapılır.
Joyo izoleli değil, neden izoleli demişler ona bile anlam veremedim.
izzy, eyvallah, bilgi için teşekkürler.
Trafoya yardımıyla çıkışları manyetik kuplajlı dedik ama elbette elektriksel olarak izoleli. Sonrasında her bir çıkış için ayrı bir rectifier-filter-regulator var. Şunu buldum;
http://www.geofex.com/article_folders/spyder/spyder.htm
Bu tasarımda çıkışlar ve tasarım tam senin anlattığın gibi zaten. Şöyle sorular sorayım; diyelim ki bir terslik oldu ve ters akım geldi ya da kısa devre yaptık:
1) Trafolu power supply'ın tepkisi ne olur? Trafo yanar, pedallar sağlam kalır, doğru mudur? Lakin ben bu şekilde biliyorum. Ama sen diyorsun ki trafo da olsa ters akım diyotu, zıt direnç ya da kısa devre koruması da olması gerekir, yoksa pedallar yanar. Doğru mu anlıyorum? Burada o zaman trafonun amacı nedir?
2) Trafosuz power supply ama çıkışlar birbirinden izole. Power supply'a bağlı tüm pedallar kömür, doğru mu?
3) Trafolu power supply ama çıkışlar izoleli değil. Power supply'a bağlı tüm pedallar kömür. Doğru mu?
4) Bu yazdıklarından anladığım bir şey daha var. Birbirinden izole çıkışlara sahip olmayan bir power Supply, kendi içinde çıkışları "Daisy Chain" den veriyor gibidir diyebilir miyiz? Yani bir tane çıkış, aletin içinde bölünüyor, bildiğimiz Daisy Chain tipinde bir şekilde. Böyle değilse nedir?
O zaman birbirinden izoleli çıkışların tek amacı Ground Loop olayını çözmek. Peki diyelim ki bir çıkış bozuldu Power Supply üzerinde, izoleli çıkışları olanda da mı tüm çıkışlar aynı anda bozulur?
Bu konuda bir iki soru daha soracağım eğer seni yakalarsam 🙂
Verdiğin kaliteli bilgiler için de eyvallah, senin yazdıklarını forumda aratıp tek tek okumak gerekir.
Mt-2 ve ed-1 gerçekten gürültülü pedallar, fakat korkarımki burda kullanılan adaptörün bir regüle devresi dahi yok, zira ucuza alınan çoğu adaptörde bulunmuyor. İzolesiz olduğunda gürültü problemi olasıdır fakat regülesiz ise kaçınılmazdır.
Kısa devre koruması ise çok uçlu adaptörlerde de olabilir veya diğer kaynaklarda olmayabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken kısa devre koruması pedalları değil güç kaynağını korur. Pedal kısa devre yaptı ise zaten o pedal arızalıdır, yüksek akım çeker ve güç kaynağını yakar, o sırada bağlı olan diğer pedallar ise bundan zarar görmez. Çok uçluların asıl sıkıntısı farklı toprak referansları oluşmasına sebebiyet verimesi sonucu topraklar arası akım oluşması ve bu akımın gürültü olarak açığa çıkması.
Sonuçlar;
1- Regülesiz kaynaklar da gürültü kesinlikle kaçınılmazdır, ayrıca şebeke gerilimdeki yükselmeler pedallarınıza zarar verebilir.
2- Regüleli zincir halinde çok uçlu olan güç kaynaklarında pedal sayısı artıkça gürültü yine kaçınılmaz olur.
3- Joyo, DC Brick gibi regüleli izolesiz fakat zincir şeklindeki kaynaklarda gürültü ihtimali oldukça düşüktür.
4- Regüleli ve izoleli kaynaklarda gürültü olanaksızdır.
Bugün o jaklardan 6 tane aldım. Şu anda 6 pedal kullanıyorum. 7. si de ay sonu gelecek. Fiyat/performans açısından çok fazla kablo denemediğim için bir şey diyemem ama önceki kablolarımdan sonra bu kabloları taktım, ödediğim her kuruşa değdi. Söylediğim gibi başka kablolar denemediğim için daha önce karşılaştırma yapamıyorum o fiyat aralığı ile. Önceki kullandığım kablolar da markasız pera müzikte 5 liraya satılanlardı.Fenderin performance jakları hakkında bilgisi olan var mı?