trqy, esatburak'ın söylediğine göre senin alacağın alet 200$'lık olduğu için gümrükten muaf. Ama bununla kastettiği herhalde daha önceki sayfalarda da yazdığı gibi %10 sabit vergi ödeyecek olman. Bu işi kendi kendine yapıp yapamayacağınla ilgili bir şey dememiş. Ups gümrüğe takılan mallarda "Biz mi halledelim siz mi halledersiniz ?" diyor ama bunu "İlgili gümrük firmamız (Ünsped) mı halletsin yoksa siz başka bir gümrük firmasına mı hallettirirsiniz ?" anlamında kullanıyor, yoksa gümrüğe takılmış, ithal etmek durumunda kaldığınız ürünleri ticari gümrükten şahıs olarak siz çekemiyorsunuz, illa bir firmaya paranızı kaptırıyorsunuz. Tabi dediğim gibi 100-300€ aralığındaki ürünlerde durum farklı olabilir, bunu ben de esatburak'a sordum, cevap alamadım.
300€ olsaydı 300€+Kargo+sigorta.. üzerinden vergi ödeyecektin, KDV, ÖTV, Eğitime haktı payı, bilmemne fonu falan ödeyecektin, bu vergi ve fonların yanında ardiyeler, aracı kurumlara paralar falan ödeyecektin, gümrük işlemlerinin kaç gün sürdüğüne, pakedinin büyüklüğüne ve ağırlığına bağlı olarak ciddi paralar ödeyecektin. Topklam masrafın 300€'yu da bulabiirdi. Ben 100$'lık pakette 500$ civarında masraf yaptım ama bunu bir kısmı değere bağlı değildi, yani firma senden paket başına örneğin 120 milyon alıyorsa, gün başına 20 milyon ardiye alıyorsa 300€'lık pakette de 1000€'luk pakette de aynı şeyi alıyor, o yüzden benim yaptığım masrafı %50 olarak düşünmemek lazım, 300-400$'lık bir pakette de masraf 300-400$'ı bulabilir.
Diğer bir yol postayla (Mesela USPS) alışverş yapmak, bunlar uçakla gelip ticari gümrüğe takılmadığı için postahaneye geliyor, gidip gümrük işlemlerinizi kendiniz halledebiliyorsunuz. Bu konuda tecrübem yok, arkadaşlardan duyduğum kadarıyla işinizi "bağlamak" daha kolay oluyor. Ama tabi mal elinize gecikmeli geliyor, kargo şirketlerindeki gibi nerede olduğunu takip edemiyorsunuz, kendiliğinden sigortalı olmuyor, kaybolursa falan diye ayrı bir sigorta yaptırmanız lazım...
Bir de bu gümrük işinin şimdiy kadar söz etmediğimiz pratikteki zorlukları var. Siz 300€'luk bir ürün alırsınız ama bunun fiyatı vergisiyle beraber 300€'dur. Faturada 300€'dan vergisini düşerler ve diyelim ki 270€ olur. Hevesle bunu getirtirsiniz ama gümrüğe takılır çünkü paketle gelen belgede ürün için 300€'dı, 30 indirdik 270 oldu yazar, 30€'ın vergi olduğu belirtilmemiştir, gümrükte malın indirimle alındığına inanılır ve gümrük vergileri malın indirimsiz fiyatı üzerinden uygulanmaktadır. Bunun sebebi şudur, siz karşı tarafla anlaşıp 5000$'lık malı indirimle 3000$'a almış gibi gösterebilirsiniz, gümrükçüler bunu engellemek için gümrük vergisini iskontosuz fiyat üstünden alırlar. Dolayısıyla malınız 300€ gibi işlem görür ve sizi kazığa oturturlar.
Daha beteri siz bu malı vergisini ödeyip alırsınız, çünkü bu mal AB üyesi bir ülkede satılıyordur ve siz o ülkedeki vergisini ödeyip gümrük birliğinden de yararlanarak bunu getirtmeye çalışırsınız. Ama gönderen firma yanına bilmemne belgesini koymadığı için bunun gümrük birliğinden geldşiğini, kdv'sinin o ülkede ödendiğini ispat edemezsiniz, size kdv'yi bir daha burada ödetirler, gümrük vergisini bir daha burada ödetirler, hem de malı aldığınız kdv'li bedel üzerinden ödetirler.
Daha da beteri, "Ödemeyeceğim, ben bunu AB ülkesinden aldım, şirketten o belgenin gelmesini isteyeceğim" diye tutturursunuz, şirketten o belgeyi göndereceklerini söylerler ama bir türlü göndermezleri malınız gümrükte takılır ve gümrükte takılı kalan malı gümrükten çekmek için belli bir süre sınırı olduğu için bir süre sonra açık arttırmaya çıkarılır. Tabi bunu geciktirmek için yöntemler olabilir ama bir süre sonra pes eder o vergileri paşa paşa öder ve malınızı ciddi bir gecikme ve sinir bozukluğuyla alırsınız.
Kısacası alınan malın gümrüğe takılmama ihtimali yüksek, özellikle FedEx'le geliyorsa ve ufak bir pakette nispeten ucuz bir şeyse daha yüksek ama gümrüğe takılırsa sizi bin pişman edebiliyorlar. Dikkat ederseniz DrB'nin verdiği TRT bandrolu gibi uçuk örneklere hiç girmedim, standart durumlardan söz ettim. Yoksa, gümrük memuru size kıllık çıkartmak istiyorsa yapabileceği şeylerin sınırı yok.
Yazdıklarım çok da gözünüzü korkutmasın, ben 1000$'lık paket getirttip gümrük işlemlerinde kan kustuğum için bu işe kalkışanların başlarına gelebileceklerini bilmelerini istiyorum. Yoksa 300$'lık alışveriş edip kapısına kadar sorunsuz gelen arkadaşlarımız olduğunu da az duymadım.
Umarım işinize yaramıştır, kolay gelsin.