Gerçekten okuduğunu anlayamamak ülkenin problemi. Daha açık nasıl ifade edilebilirdi bilmiyorum ama bir kere daha deneyeyim, daha tane tane deneyeyim, sonra tepeden bakan diye yaftalanıyoruz.
Başlangıç gitarının amacı ton vermek değildir, bu nedenle "metal tonları nasıldır" diye soran birisine verilmesi gereken tek cevap vardır. Bu da "O paraya asla ton alamazsın." Profiler tabanlı ürünler de tercih edilse, geleneksel rigler de tercih edilse hesap güncel fiyatlarla 7-8K Tl'yi buluyor. Durum böyleyken yaklaşık birkaç aylık tecrübenizle insanlara "fazlasıyla tatminkar, Ses olarak da, işçilik olarak da çok güzel" gibi hatalı ve sakıncalı yönlendirmelerde bulunmak yerine, ekipmanlar üzerine bilginizi, tecrübenizi hem okuyarak hem deneyerek geliştirmeniz daha yararlı olacaktır bence. Zira 20 senelik teknolojisi olan Roland Cube ve güncel DSP teknolojisi ile -yanılmıyorsam Fr speaker düzeninde- üretilmiş iki amfiyi yan yana önerecek kadar neyin ne olduğuna uzaksınız.
Başlangıç gitarı akort tutmuyorsa, entonasyon sıkıntıları varsa, donanımı kolay deforme oluyorsa, yapısal bozuklukları varsa, işçilik hataları tahammül edilemeyecek kadar çoksa bu gitar iyi değildir. Önerdiğiniz çoğu gitar bunu karşılamıyor, peşinen belirteyim. Ancak bunları karşılayan birçok markanın birçok modeli var. Ama hepsinin belirli artıları ve eksileri var, bir yönden iyiyken diğer yandan kronik hataları var. Bunları bilmek lazım, 2. elde nasıl bir sirkülasyonu olduğunu bilmek lazım, aynı modellerin farklı dönemlerde üretimlerine bile hakim olmak ve bunları düzgün aktarmak lazım ki önerdiğiniz adam misal SX önerisi alıp, Fender tipi headstock var diyen bi 2. elci tarafından kazıklanmasın.
Eğer bunu yapamıyorsanız, "yeni başladım ben kullanıyorum çok süper çok iyi işçilik" gibi sözler sarfetmek yerine sessiz kalıp okumak denemek araştırmak gerekli, tekrarlıyorum. Ben burada yıllar içinde sahip olduğum 40a yakın gitar ile, 30a yakın kafa amfiyi 10 - 15 farklı kabin ile günlerce aylarca deneyerek, kayıtlar alarak, farklı pedalların ton üzerinde ne yaptığını duya duya test ederek sahip olduğum ve benden onlarca kat fazlasını tecrübe etmiş abilerden dinleyerek okuyarak geliştirdiğim tecrübeyle müsade ederseniz "ezikliyorum" biraz. Gerçi onu yaptığımız için de birileri gelip "Burası audiofili, ekipman snobları mekanına dönmüş len mq" diye geziyor da, 2021 yılında insanlar gitarın amfinin üstünde ne takılı, ne ses çıkarıyor bilebiliyor zaten, forumun amacı doğrudan kullananıyla sohbet edebilmek, farklı bakış açıları yakalamak. Bunu sunamıyorsanız yanlış yönlendirmeyin.
Umarım yeterince açık olmuştur, niyetim kırmak değil, tecrübe paylaşmak. Umarım doğrusunu yapıyorumdur, sizi araştırmaya sevk eder de, insanlara yardımcı olma çabanız bilgi ve tercübe ile birleşir, forum bir yeni bilinçli görüş daha kazanır.
@solitude71 hocam, kesinlikle! ancak o iş için bile yukarıda bahsettiğim gibi ortalama bir ses kartı, hiç yoksa 4 - 5" bir referans monitör istiyor. Özetle en trial version ton bile bi para malesef.