Merhaba.
Bence de önce amfiden başlanması gerekiyor fakat sanırım amfi için bütçe/zaman uygun değil anladığım kadarıyla. Elbette pedalboardunuzda ilerleyen zamanlarda da sürekli kullanacağınız, ihtiyaç duyacağınız demirbaş pedallar olacak.
Ama bir yandan da şöyle bir sıkıntı var, mg10'a hangi pedalı takarsan tak, mg10 yine mg10. Yani güzel bir amfi alana kadar alınan pedallar hiçbir işe yaramayacak neredeyse. Ben size naçizane 2 yolla fikirlerimi aktaracağım.
1) Ses kartı + Logitech 2+1
200-300 TL lik bir ses kartı, yanına da 40-50 TL lik bir 2+1 ses sistemi ile evde harikalar yaratabilirsiniz. Guitar Rig, Amplitube gibi yazılımlarla ciddi anlamda güzel soundlar almak mümkün. İşi biraz da ilerletince impulse responselar, çeşitli mikrofon ve kabin simulasyonları ve bir preamp ile evde çok ciddi kayıtlar alabilirsiniz. Bu konuda biraz abartarak konuşuyor gibi görünebilirim ama en kralından lambalı bir amfi alsanız bile belli bir vakitten sonra, geceleri özellikle komşuları rahatsız etmemek adına bu ses kartı sistemine mecburen dönebiliyorsunuz. En azından alsanız da ilerde satmanıza gerek olmayan bir sistem olarak evinizde durur. Her daim kullanırsınız. Efektleri tanıma babında da çok faydası olacaktır. Bu sistemi bir nevi prosesör gibi düşünün hatta prosesörlerden kalite olarak eksiği olmayan, fazlası olan bir sistem...
2) İlla ki Analog Pedalları Toplamaya Başlayacağım Diyorsanız ...
Öncelikle MG10 u atıyorum 100 liraya satıp üste 50 lira koyup bir MG15 alın derim (Fiyatları salladım piyasasından haberdar değilim ancak aralarında uçurum bir fiyat farkı da olduğunu sanmıyorum) Neden derseniz, MG10 cidden oyuncak gibi bir amfi. Hani nefes alsın yeter modunda
😉 MG15 ile aralarında cidden fark var ve en azından drive konusunda bu farka değer diye düşünüyorum. Halen daha MG15'lerin drive tonunu çok severim, ciddi anlamda drive karakteri iyidir MG15 lerin. Ancak aynı şeyi MG10 için malesef söyleyemeyeceğim... Ha tabi üst mesajlarda yazan konular MG15 için de geçerli, pedallar yine de performans vermeyecektir ancak en azından bir reverb, bir drive bir de delay ile idareten güzel bir amfi alana kadar çalışabilirsiniz pek tabii ki.
Ardından pedal konusu... Analog pedallar adeta derya denizdir. Aynı tip pedalın bile kendi içinde sayısız alternatifi, kopyası, muadili olabiliyor. Mesela
@hackeiommi nin de dediği gibi Tube Screamerlar... Bin türlü çeşidi var, ts808 i ts9 u jd9 u ts9x i bunlar sadece ibanez in ürettiği tube screamer ailesi pedallar... Bunun gibi sayısız markanın, sayısız çeşitte pedalı var. Uzun lafın kısası analog pedal bir kere alınıp biten bir husus değil aksine kendi tesisatın için doğru ve uyumlu tonu bulana dek sürekli pedal alıp satıp denemekle çözülebilecek bir husustur.
Bu yüzden ilk defa pedal toplarken, sıfır pedal almaktan ziyade ikinci el pedallara yönelmenizi tavsiye ederim. Çünkü sıfır pedal almanın özellikle şu devirde hiçbir esprisi kalmadı. Kaldı ki ilk başta alacağınız muhtemelen piyasada sürekli gezen, standart pedallar olacak. Kendi çizginizi oluşturup artık işin bir tık ötesinde butik ekipmanlara geçene kadar sıfır pedal almanızı dediğim gibi kesinlikle önermiyorum.
Lafı çok uzattım, kusuruma bakmayın
🙂
Yine de setupında her daim bulunmasında faydası olacak pedallardan aklıma gelenleri yazayım...
1) Joyo Vintage Overdrive : TS9 kopyası bir tubescreamer. Çok görüşüldü, çok tartışıldı, TS9 yerine gönül rahatlığıyla alabilirsin. Şahsıma göre eksiği yoktur, fazlası vardır. Tipik bir tubescreamer pedalıdır. Çinden (aliexpress, amazon vs.) 25-30 dolara satın alabilirsiniz, Türkiye'deki fiyatı en son 50 dolardı. Yaklaşık 2 katı.
2) Mooer Shimverb Reverb Pedalı : Güzel bir reverb, sahnede vs. iş görür, küçük ve pratiktir. Performansa başlamadan önce bas aç, performans bitince eve giderken bas kapat tadında güzel bir reverb pedalı. 100 TL ikinci el piyasası var, satarken de fazla bekletmez, alıcısı bulunur.
3) Ibanez DE7 : Fiyatına göre çok ama çok güzel bir delay diyebilirim. Bu sene bir arkadaşım vasıtasıyla eğrisi doğrusuyla kullanma fırsatı buldum. Cidden güzel bir pedal, uzun bir süre idare edecektir. Bu arada sıfır fiyatına aldanmayın, 250 TL gibi gözükse de ikinci elde bu pedal öldü parasına satılıyor genelde, takip edin bulursanız alın derim. Alternatif olarak mooer'in delayleri de güzeldir onları da düşünebilirsiniz.
4) Totalde 200-300 TL gibi bir masraf çıkıyor, bütçeniz el verirse, bunların yanına ekstradan bir ms pozitron chorus pedallarından birini veya okulda, ufak sahnede vesaire kullanmak için ms shakti alabilirsiniz.
Saygılarımla.