Gerekli yazılımı bulmak için herhangi bir efor sarfetmene gerek yok. Mesela ben Mooer GE300 kullanmaktayım. Mooer'in kendi sitesinden ürün driverını kurunca hem bilgisayar tanıyor hem de prosesörü pc üstünde remote kontol edebileceğim bir program geliyor. Bilgisayarda da X marka model ses kartını birim olarak seçeceğime Mooer'i seçiyorum ve kayıt alabiliyorum.
Gecikme konusunda
@GERGE 'ye pek katılmıyorum, kenarda kafa - kabin - power amp- amfi mikrofonlayabilecek mikrofonlara sahip olan birisi olarak bir dönem ses kartımı sattım ve uzun zaman Mooer GE300 kullandım.
Konuyu tek mesajda toparlayalım; Senin gitar çalabilmek için gitarın yanında gitarın sinyalini şekillendirecek bileşenlere ihtiyacın var. Bunlar herşeyi bir arada bulunan kombo amfiler, veya pre ve power ampi barındıran kafa amfi ve kabinler, ya da ayrı preamp, poweramp ve kabin olabilir. Senin kabinden ses duyabilmen için poweramp mecburi. Bu noktaya kadar defalarca konuşuldu, mutabık olduğumuzu düşünüyorum. Eğer bir prosesör alırsan öncelikli olarak preamfinin yeri doluyor, ayrıca sana birçok farklı amfinin dijital modellemesini sunuyor - modellemeden kastım buydu- ayrıca yanında da çeşitli efekt pedallarının yine dijital kopyaları geliyor.
Bu haliyle sen prosesör, poweramp ve kabin aldığında, gitarını bağladığında prosesörün kalitesine ve çeşitliliğine bağlı olarak en metalinden sakinine amfilere pedallara erişim sağlıyorsun. Helix buna güzel bir örnek.
Geçiyorum diğer tarafa, sen kayıt almak istemektesin. Bu noktada geleneksel ve yorucu yöntem az önce kurduğumuz sistemin önüne bir mikrofon koymak, bu mikrofonu bir ses kartına bağlamak, devamında da mikrofondaki analog sinyali bu kart ile dijitale çevirerek bilgisayara yazmak, oradan duymak, orada farklı enstrümanlarla birleştirmek şeklinde çalışıyor. Burada yorucu kısım, doğru mikrofon, doğru mikrofon konumu, kabinden yeterince yüksek ses alınması gibi uzayıp giden bir gereksinimler listesinden oluşmakta. Yaşın ve önceliklerin sebebiyle burayı uzatmayacağım.
Burada prosesör senin işini çok kolaylaştıran birkaç özelliğe sahip. Bu aletlerin güncel olanları amfilerin ve pedalların dijital kopyalarına sahip olduğu gibi poweramplerin ve kabin/mikrofon kombinasyonlarının da dijital kopyalarına sahip. Şimdi sen az önceki sinyalden poweramp, kabin ve mikrofonu eksiltip prosesörünü, az önce kabini duysun diye girdiğin ses kartına girersen prosesöründen elde ettiğin ses, az önce bahsettiğim hiçbir kayıtsal angarya ile uğraşmadan bilgisayarına ulaşıyor. Tabi burada kaybedilen durum, artık işi bilgisayara doğrudan aktardığın için kabininden birşey duymuyorsun (şimdilik), kulaklık takıyorsun veya uygun hoparlörlere veriyorsun.
Şimdi işini biraz daha kolaylaştıralım bu prosesörlerle, bu aletin içindeki teknoloji, bilgisayarının prosesörün bir ses kartı gibi görmesini de sağlıyor. Bu sayede artık ses kartına da ihtiyacın kalmadı. Gitarını prosesörüne girdin. Dijital pedallar, preampler , powerampler, kabinler, mikrofonlar arasından ihtiyacını belirledin ve bunu tek usb kablosu ile bilgisayarına aktardın. Ayrıca bilgisayara bağlı bu prosesörden az önce saydığım dijital kopyaları kapatarak gitarının tam halini bilgisayara aktarıp, bilgisayarına indirebileceğin, prosesörle aynı işi bilgisayar işlemcisi üzerinden yapan programlar (i.e. Neural DSP) ile aynı şekilde çalabilirsin. (Burada aleti bilgisayarın tanımasını sağlayan driver ile VST adı verilen bu yazılımları karıştırmayalım)
Şimdi sana birkaç basit kombinasyon aktarıyorum, bunlardan en makulünü seçmek sana kalmış.
Sadece ses kartı aldın: Bilgisayarına indireceğin Neural DSP benzeri yazılımlarla yalnızca kulaklıktan duyarak gitar çalıyor ve kaydediyorsun.
Sadece prosesör aldın: Yukarıdaki işi yapıp ayrıca prosesörden de bunları elde edebiliyorsun. Pratik yapacağın zaman bilgisayarına da ihtiyaç duymadan kulaklığı doğrudan prosesöre takıp aleti dinleyebiliyorsun. Arkadaşlarınla stüdyoya gideceğin zaman, prosesörünü çantaya atıp, kendi tonlarını stüdyodaki amfilerin FX Loop'una girerek(Amfinin preamfi kısmını bypass edip, power amfi kısmını kullanmana sağlayan giriş çıkış noktasıdır) üzerinde kullanabiliyorsun.
Prosesör, poweramp(Basit bir Mooer Baby Bomb, EHX Magnum ya da EHX Caliber gibi ürünler) ve kabin aldın: İşte şimdi yukarıda yazdıklarımın yanında prosesörünü istersen powerampine, oradan da kabine yollayarak az önce stüdyoda yapabildiğin işi kendi evinde de yapabiliyorsun. Bu sayede hem kayıt için metronoma odaklanabildiğin hassas bir duyuma hem de işin hissiyatını yakalamak için karşında gürül gürül titreyen, havayı sana doğru iten bir sisteme sahipsin.
3. adımın üstüne ekleyeceğin her ekipman birşeylerin yerini tutmaya başlayacaktır. Toparlayayım diye bayağı uzun yazdığımın farkındayım ancak belli ki zehir gibi bir arkadaşımızsın, cümleleri tane tane oku. Bahsettiğim sinyal zincirlerini takip etmekte zorlanırsan bir kağıda alt alta yaz. O zaman kolaylıkla nelerin nelerin yerini tutabildiğini, hangi ekipmanların hangi amaca hizmet ettiğini görebilirsin. Birçok kişi çok kıymetli yorumlar yapmış ancak genellikle kendi ihtiyaçları veya beğenileri üzerinden öneride bulunmuşlar. Ben sana kendi ihtiyaçlarını gösterip seçim yaptırma çabasıyla ekipmanların amaçlarını aktarmaya çalıştım.
Umarım faydası olur, kafana takılan herhangi birşey olursa buradan ya da aşağıdaki instagram adresimden ulaşabilirsin.
Ayrıca, forumda analog sistemlerden deli gibi anlayan insanlar da mevcut, işin dijital kısmını adı gibi bilenler de. Birçok ev gitaristi de mevcut, hayatı sahnelerde geçenler de ama benim gibi hibrit sistemlerle hem evde, hem sahnede, hem albüm kayıtlarında, hem prodüksiyon tarafında mesai yapmış kişi az (Hepsinden biraz anlayıp hiçbirinden tam anlamıyor olmanın kibar ifadesi). Özellikle burada daha da detayına girmediğim çeşitli alternatif konfigürasyonlar, belli başlı ekipmanlara sahip olduğunda elde edebileceğin ek imkanlar var. Bunları kafa bulandırmamak için şimdilik yazmıyorum ama yukarıda yazılanları idrak ettikten sonra bu kısmı öğrenmek için geçmişte farklı başlıklarda yazdıklarımı araştırabilir veya doğrudan bana sorabilirsin.
Kolaylıklar!