vejeteryanlıgın hayvan haklarıyl apek bır ılgııs oldugunu dusunmuyorum,n eyanı balık yemeyelımmı,ayrıyeten bıtkılerın canı oykmu,onu neden yıyosunuz vejeteryan arkadaslar?
mithra demiş ki:ben et yemiyorum ve bu benim için,ne etik ne siyasi ne de "çocukluğumda meydana gelen" bir travmatik bir olay değil!bunların varlığını yadsımıyorum,hatta çoğu etik ve siyasi sürece karşı da mücadele ediyorum ama benim et yememem bunu seçebilmemden kaynaklanıyor,insan ne etobur ne otoburdur,insan hepçildir.Ancak günümüzdeki haliyle bir kişinin et yemesi için hem ekolojik hem de ciddi ekonomik yıkımlar gerçekleştiriliyor!Hayvan üreticiliğinin doğaya açtığı tahribatı anlatmak için buradaki yer bile yetmez!Küresel ısınma da bunun bir parçası..Yaşadığımız dünya metalaştırıldıkça biz herşeye hakkımız olduğunu sanmaya devam ediyoruz!Doğanın dengesi bu diyerek işin içinden sıyrılabiliyoruz.Doğanın dengesi mi seri üretim?doğanın dengesi mi hayvnların üstünde binlerce deney yaparak onların yaşam haklarını elinden almak?bizim de aracımız beynimiz deyenler olacaktır,neden beynimiz bir kere olsun doğayı tahakküm altına almaya çabalamaktan vazgeçip,zaten varolan yaşam yerine (besin zinciri de bunun içinde) yerleşmeyerek hepsini yoketmeye yöneliyor?Bizim aracımız yaşamayı mümkün kılmaktan çok yaşamayı yüceltmekten başka bir işe yaramıyor!Oysa yaşam lüx olmadan esas değerini kazanır.Doğadan o kadar uzaktayız ki artık,doğanın dengesinden dem vurmaya hakkımız yok!O denge denen şeyden de eser kalmadı malesef..çok dağıta dağıta yazdım amacımdan da saptım ama idare edin artık..
lüksün bir değeri olduğu aşikar zaten onu tartışmaya bile gerek yok!ancak yaşam özsel değerini bu gibi "dünyevi"(herşey dünyevi demeyin benim kastım insan eliyle yaratılmış olan yapaylık) şeylerden uzaklaşarak kazanabilir.Distopi_ya_k demiş ki:"Oysa yaşam lüx olmadan esas değerini kazanır"
Sonuçta bir lükse ulaşım çabası var. Demek ki lükse bir değer verilmiş. Lüksün değersiz olduğu bir düzen içinde kimse buna çabalamaz.
Lost dizisini izleyen bilir. Öyle bir durumda adaya binlerce dolar bırakılmış olsa, o paraları yakacak ya da tuvalet kağıdı olarak kullanırlar.
yanlış anlaşılma var sanırım:benim sözünü ettiğim yıkım yalnızca hayvanların soyunun tükenmesi değildi..Ki zaten hayvan soyunun tükenmesine senin bahsettiğin neden üzerinden bakarsak yine bunun da lüks arayışı olduğunu görürüz..Yani temelde aynı şeyden bahsediyorsun. Modernliğin getirdiği şey değil zaten hayvan yemek, bunu herkes biliyor.Eski zamanlarda vücudun ısısını yükseltme,dolayısıyla hayvansal yağ ihtiyacıdır insanı ete yönelten.Artık böyle bir ihtiyacımız kalmadı hatta küresel ısınmanın boyutları da göze alınırsa artık hayvan yemeyerek vücudumuzda su biriktirmemiz bile gerekebilir!yanlişimiz var.. hayvanlar yemekle bitmez.. dünyada biz yemesek bu kadar inek tavuk koyun olabilirmiydi? zannetmiyorum.. özellikle küçükbaş hayvanları ve tavukları başımızın tacı ettik nüfuslarını patlattık...bi kısmını yedik ama hala çoklar.. hayvanların nesillerinin tükenmesnin esas sebebi kirliliktir ve fütursuz avlanma dır..
...belki sen öyle düşünmüyosundur ama hayvanlara zarar verdiğini düşünerek et yememek aykırılıktır ,marjinalliktir...hatta çok daha ileri giderim hayvanlara zarar verdiğini düşünerek tavuk yumurtası yemeyenlerin bilinç altında zoofili olabileceğini düşünüyorum..
kuzu sevimli bir hayvandır bende en az bir tavşan kadar sevimliyim madem öyle yemeyelim böylece kuzu ikonuyla benide özdeleştirirler...kuzu kavramının sarıp sarmalayan yumak yumak sevimliliğinden payçıkartmalıyım..mantığının güdüldüğünüde içten içe seziyorum...
biz mağarada yaşasak,ateşi bilmesek bile yakalar hatır hutur ısırırdık danayı,camışı zaten...modern olduk diye yemiyoruz
tavşana traş losyonu süren,sincap şampuanlayan,fok rektumundan kellik ilacı yapan zihniyettir esas hayvanların soyunu tüketen...
özetle:vejeteryanlık hayvan haklarına engel değildir
Distopi_ya_k demiş ki:mithra;
Ben o cevabı sana karşı çıkmak için değil, hatta orada tırnak içine aldığım sözü desteklemek için yazmıştım 🙂
Sonuç da şuna çıkıyordu, lüks gibi bir olay (ki kürk, makyaj, aşırı et yemek) toplumda "üst" sınıf göstergesi oldukça, hak ihlali devam edecektir.
Hayvanların yapay yollardan insan kontrolünde çoğaltılması durumu ikiye ayrılıyor. Biri tüketim amaçlı özgürlüğü aşırı kısıtlanmış hayvanlar. Ben de karşıyım buna. Tavuk çiftlikleri vs.. Ama doğada serbest halde bulunan (gazlar diyesim geldi) hayvanları bir çoban misali kontrol altında tutup çoğalmasını sağlamak hatta yavruların yaşamını sağlamak durumu pek ters gelmiyor bana, çünkü bu bir yaşan kaynağı hayvancılık olarak. İhtiyaç ve ihtiyaç fazlası durumu...
mithra; bu arada "dispoti" derken? 🙂
Öncelikle vejeteryanlık benim idealim değil,ben vejeteryan oldum gibi bir karar vermedim hiç bir zaman! Ben sadece "hayvan yememeyi" seçerek basit bir eylemde bulunuyorum ve bunun bu derece basit bir eylem olduğunu bilmem sayesinde insanlara bunu savunabiliyorum..Eylemi büyüten eylemde bulunmamayı seçenlerdir..beklediğimden bilgilisin madem..
haklısın tabi....genel bi cevap verdiğini biliyorum ..ama kenede bana söylediğini farz edicem..
esasen ben bu konuda bayağı duyarsızım.. zira ben tüm doğa dengesinin ve diğer dengelerin bozulmasının nedenini biliyorum..
gelişmemiş ülkelerde sebep=eğitimsizlik
gelişmiş ülkelerin yarattığı bu yıkımın adı=cehalet
tüm o büyük şağşalı ülkeleri gördüm sayılır.. amerika emperyalist çin ,avrupa metayla kafayı bozmuş bi topluluk,doğu da eğitimi kabullenmeyen gerici bir kitle..
esas sebep bu bunun köşesine bucaüına inmeye gerek yok.. apaçık sebep eğitimsizlik ve cehalet.. umarım bunları dediğini unutmazsın ve idealinde vejeteryanlikten daha büyük bi atılım olur(ileride okul yaptırmak gibi) nedensiz karşı duruştan daha somut ve inandırıcı gelir o zaman söylediklerin de..
söylenenler pek ciddiye alınacak bişey değil gibi ama bence daha fazlası olmalı .. madem idea var neden somutlaştırmayasın...bişey demene gerek yok yani somut kanıtlarını dilerim fikirleri bu kadar ciddiye almak güzel