Bu arada audoslavehq 5.1 creative kullandığını söylemiş..Ben de DTT2200 (yanlış hatırlamıyorsam) üzerinde kendi çapımda uğraşmaktaydım.. Fakat bu sistem ile (eksikliğini ne kadar bilirsen bil) her ortamda benzer ses yakalayabileceğin bir miks çıkarmak imkansız.. Çünkü mid frekanslar (özellikle lo-mid bölgesi)'ni bir acayip şekilde yutmakta bu sistem... Denemek isteyen vatandaşlar, bu ses siteminde en sona bir eq koyup, çekiştirsinler.. Sesin ne kadar az farkettiği görülecektir zaten.. Ayrıca subwoofer barındıran sistemler bazı frekansları vurgulayacaklardır...
Bu durumda benim yaptığım şey, öndeki iki uyduyu, başka iki monitör ile değiştirip, mikse giriştiğimde 2 kanal çalışmak oldu.. Şimdi daha temiz, daha net ve dengeli miksler çıkıyor...
Ayrıca 5.1 sistemlerde bazen esasında geniş olmayan sesler, geniş gibi gelmekte (ön-arka yapay 3d zımbırtıları var bunlarda genelde) bu da çok dar bir miks elde etmenize neden oluyor.. Ona da dikkat edilmeli.. Gerçi ne kadar dikkat ederseniz edin, böyle bir sistemden sağlıklı bir miks çıkması imkansızdır "bence"... Hele bir de AC97'nin yapay 3D zımbırtıları işin içine giriyor ve kullandığınız driver'lar bunları kapatmanıza olanak sağlamıyorsa, vay halinize..
Bu tarz şeyler ucuza gelmiyor.. Ha ucuza getirmek istiyorsanız, alınız oradan bir müzik setini, Çok fazla özelliği bulunmayıp, sizi tatmin edecek bir gecikmeye sahip ses kartınızın çıkışına bağlayınız.. Ben olsam öyle yapardım (Fakat evde müzik seti bile yok 🙂 )...Her şeyi flat olarak ayarlayınız... Ve mikse başlayınız... En düzgün ve gerçekçi ses böyle çıkacaktır...
Creative'in bir çok ürünü, sesi olduğu gibi vermeye değil, mümkün olduğunca etkileyici vermeye göre ayarlanmıştır.. Frekansları eşit vermeyen bir sistemin karakteristikleri bilinir, ve aynı sistemde dinlenen bir başka beğendiğiniz miksi referans alarak hareket ederseniz minimum sorun çıkar.. Fakat bazı frekansları hiç vermeyip, kafasına göre bir noktadan farklı çıkışlara dağıtan bir 5.1 sistemde bu söz konusu değildir.. Hiç duymadığınız bir 750 hz'i referansa göre ayarlamanız mümkün değildir...
5.1 sistemlerin sağlığı ile ilgili bir deney yapınız.. Şöyle ki: eğer subwoofer'a gönderilecek sinyallerle, uydulara gönderilecek sinyallerin ayrıldığı frekansı değiştirebiliyorsanız, bunu çekiniz taa yukarılara.. 500 hz'lere kadar.. Subwoofer bu frekansları verdi mi? vermedi.. 150 hz civarına kadar ancak verir zaten.. Sonra çekiniz bunu aşağı.. 50 hz'lere kadar.. uydulardan gelen sesler kalınlaştı mı? lo-mid'leri duyabiliyor musunuz? Duyamıyorsunuz... Demek ki arada bir kara delik var.. İşte o kara delik miks yapmanızı imkansız kılar bu sistemlerde... En azından benim DTT2200'de böyle.. Daha üst modellerin uyduları belki daha geniş bir spektrumu veriyorlardır...