Ibanez RG2550

PhoibosApollon demiş ki:
...Arkadaşların da dediği gibi tel esnetmek de önemli. Ancak bu daha önce bahsettiğin gibi belirtilerle ortaya çıkmaz, telleri esnetirken genelde kilidi tekrar açmanı gerektirecek kadar pese kayar akort. Eşik de öne kayar zaten teller esneyip gevşekleşeceği için, eski yerinde de durmaz.

phoibos, bir kaç gündür yazılarına rastlıyorum, belli bir bilgi seviyesinde olduğun kesin ama tellerin gerdirilmemesi ile akord kayması tam da o belirtilerle ortaya çıkar aslında. tremolonun yayları ile oynamadan veya köprüyü törpületmeden önce telleri esneterek takmayı denemesinde fayda var.

eşikle köprüyü karıştıyorsun. eşik=nut. bir de mantıken öne değil arkaya kayar tellerin gerilimi yaylardan az olacağı için.

secks demiş ki:
PhoibosApollon demiş ki:
...Arkadaşların da dediği gibi tel esnetmek de önemli. Ancak bu daha önce bahsettiğin gibi belirtilerle ortaya çıkmaz, telleri esnetirken genelde kilidi tekrar açmanı gerektirecek kadar pese kayar akort. Eşik de öne kayar zaten teller esneyip gevşekleşeceği için, eski yerinde de durmaz.

phoibos, bir kaç gündür yazılarına rastlıyorum, belli bir bilgi seviyesinde olduğun kesin ama tellerin gerdirilmemesi ile akord kayması tam da o belirtilerle ortaya çıkar aslında. tremolonun yayları ile oynamadan veya köprüyü törpületmeden önce telleri esneterek takmayı denemesinde fayda var.

eşikle köprüyü karıştıyorsun. eşik=nut. bir de mantıken öne değil arkaya kayar tellerin gerilimi yaylardan az olacağı için.

şimdi şöyle; arkadaşın probleminde akort ve köprü eski haline köprüyü ufak bir dürtmeyle tekrar gelebiliyormuş anladığım kadarıyla akort problemi olmadan, yani stabilizasyon problemi olduğu belli köprünün, tellerle ilgili olmaktan çok. sık karşılaşılan bir durum zaten bu. zaten arkadaşı da tanıyormuşum, belirtmekten kaçınmış ama yeni bir müzisyen değil kendisi, epey tecrübeli.

Tabi ki, söylediklerinde hakkın da var, tıpta deyim vardır, "toynak sesi duyuyorsan aklına zebradan önce atlar gelsin" diye. Ben zaten kendisine belirttim kademeli olarak sorunla ilgilenmesi gerektiğini. Zaten ne olursa olsun aleti görmeden kesin bişey söylemek çok zor.

Son söylediğin iki şeyde de hakkın var, köprü arkaya kayar haklısın, karıştırmışım. diğerinde de, terimlerin ingilizcesini kullanmaya alışmaktan kaynaklı, forum kuralları gereği türkçe yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince, orda bir problem olmuş. Şu ana kadar bahsettiğim şey köprüydü. dikkatimi çektiğin için teşekkür ederim. 🙂

arkadaşlar 2550 im geldi sonunda 🙂!! bi sorum olacak: teller bana braz yüksek geldi-nasıl alçaltabilirim,kendi başıma bulaşmayıp bilen birine mi götürmeli? bi de önceki soruma yanıt alamadım hala manyetikle ilgili olan : üzerine sh5-sh2 taksam nası olur? sert tonlar için başka önerileriniz var mı?

Telleri alçatmak istiyorsan tremolonun iki yanında kücük alyan girişleri vardır...onları saat yönünde çevirdikçe alçalır telllerin,saat yönü tersine ise yükselir...alt kısımda tremolo kolu girişi tarafındaki ince telleri,digeri de kalın telleri ayarlar...bu şekilde ayarlayabilirsin tel yüksekliğini...manyetik olayına gelince...ben ibanezde dimarzio taraftarıyım 🙂 zevk meselesi bu tabiki önceden jackson'da seymour duncan kullanmıştım...sh2yi biliyorum ve aradığın tonları sana sağlayabilir ama sh5 konusunda çok bir fikrim yok..sanırım duncan custom diye geçiyor o...sh6 kullanmıştım ben köprüde oldukça iyi sonuç veriyor sert tonlarda,distortion'da arpej yaparken bile tek tek net bir şekilde veriyor bastığın notaları....

çok teşekkürler-benim de ibanez deyince aklıma dimarzio geliyo ama aradığım tonları alabileceğimi pek sanmıyorum.bridge için biraz daha araştırıyım bari internette-saol tekrar

Bende biraz önce aldım 2550'imi. Uurcan gibi banada teller çok yüksek geldi. özellikle 7. perden sonra iyice uzaklaşıyor teller. Gitar çok güzel, kız gibi ve manyetiklerin sesi muhteşem. ama tellerin büraz yüksek olması biraz içimi burktu açıkçası.

Ayrıca tek bir telde bir nota bastığımda seste dalgalanma yapıyor. dalgalanmadan kastım; mesela harmoniklerle akor ederken gitarı iki harmonik birbirnden uzaklaştıkça harmonik hzılı dalgalanır, yakınlaştıkça yavaş dalgalanır ve frekans tuttuğunda dalgalanma olmaz, ben tek bir notada dalgalanma yaşıyorum. sebebi ne olabilir, gitarın "action - entonasyon" ayarı olabilir mi?

Ne yapmalı? İyi bir ustaya mı götürmeli. Cesaret edemiyorum kendim bir şey yapmaya. Bu gruba katıldığıma memnunum ama şu ufak sorunları da bir atlatsam...

teşekkürler...

Kendin yapabilirsin aslında. Sanırım fabrika ayarları genelde böyle oluyor benim gitarımda aynen seninki gibi telleri çok yüksekti.
Ben bu şekilde bir süre kullandım. İyice hatim ettim internette tremolo ayarı , köprü ayarı nasıl yapılır vs. Sonra gözüm kestiği zaman yaptım ayarları sorunda yaşamadım. Ama ne yaptığını biliyor olman lazım. İyice araştır
www.ibanezrules.com www.jemsite.com bu 2 sitenin tech setup bölümleri çok detaylı anlatmış.

Teşekkür ederim Stormcrow. Bende bakınayım biraz. Bu şekilde gelmesi gitarın sorunlu olduğunu göstermez değil mi? Bir tek teller yüksek. Çok ciddi bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Sağol...

chromatickey demiş ki:
Teşekkür ederim Stormcrow. Bende bakınayım biraz. Bu şekilde gelmesi gitarın sorunlu olduğunu göstermez değil mi? Bir tek teller yüksek. Çok ciddi bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Sağol...

İçin rahat olsun rg2550 çok inik tellerin altından rahatlıkla kalkabiliyor. Bir iki ayarla kendin için optimum hale getirebilirsin gitarı.

Aslında gitarın tellerinin indirilebilmesinin gitarın markası ve modeliyle bir ilişkisi yok. Gitarın sap ayarının düzgün olması ve fretlerinin doğru seviyelendirilmiş olması yeterli. Eğer bir gitarda bunlar yoksa da iyi bir luthier tarafından kolayca yapılabilecek şeyler 🙂

DaveMustaine_64 demiş ki:
Aslında gitarın tellerinin indirilebilmesinin gitarın markası ve modeliyle bir ilişkisi yok. Gitarın sap ayarının düzgün olması ve fretlerinin doğru seviyelendirilmiş olması yeterli. Eğer bir gitarda bunlar yoksa da iyi bir luthier tarafından kolayca yapılabilecek şeyler 🙂

Kaliteyle alakası var ya.

Sap'ın "warp" tabir edilen durumu ile ilgili olarak. Sıfırı 300-600 dolar olan gitarlar duruma ve kullanıma göre eğrilebiliyor sapın gövdeyle birleştiği kısımdan. Bunu belirlemek de zor, sap gövdeye paralel birleşse bile gözle ayırt edilemeyecek kadar bükülme olabiliyor, bakınca sap ayarının normal durumundan sanıyorsunuz. Böyle sapların altından kalkmak mümkün olmuyor ne yazıkki, ayara gelmiyorlar. üstelik müdahaleniz dışında gelişebiliyor bu, tamiri de vahimiyetine göre ya çok zor ya da imkansız oluyor. kendimden biliyorum. Çok çabuk cızırtı vermeye başlıyor, cızırtıyı engelleyeyim diyorsunuz, entonasyon acayip bozuluyor. 0ile12 doğru basarken ara perdeler sapıtıyor mesela. Rg'de böyle bir problem yaşanması için gitarı dövmeniz gerekir.

chromatickey demiş ki:
Ayrıca tek bir telde bir nota bastığımda seste dalgalanma yapıyor. teşekkürler...

Secksin belirttiği gibi manyetiklerin özellikle single'ın fazla yakın olmasından kaynaklanıyo olabilir.
Tek bir notada yaşıyorsan bunu sadece, gitarın bir parçasıyla rezonans yapıyor olabilir. Yerine oturmamış hareketli parçaları bir kontrol et, bu yaylar olabilir, sıkılmamış kilitler olabilir, hatta dün akşam başıma gelen ve bana kafayı yedirten bir durum, burguların ön kısmında, alt somunlardan biri gevşemiş, sol ile rezonans yapıyodu, kaynağı bulana kadar kafayı yedim. 😆
En acayip ihtimal truss rod ile rezonans yapıyo olması, çok düşük bir ihtimal. Çok az gevşetip sıkınca geçebiliyor, ama güvenlik açısından yapmanı tavsiye etmiyorum. Sebep buysa sap ayarı yaptırırken zaten geçecektir. Çok laçka olmuş truss rod'ları yurtdışında silikon ile kaplayıp bunu engelleyebiliyorlar, sende böyle bir problem olduğunu sanmıyorum gitarın yeni olması sebebiyle.

birkaç ibanez serisi ve japon jem sahip olmuşluğum vardır.
Deneyimlerim sonucunda; bunlardan efsane mefsane olmaz.
basswood dan da mobilya yapsalar daha faydalı olur.

Arkadaşlar ben rg2550 veya fender mexico strat alıcam. Tabi mexico strat alırsam di marzio humbucker taktırıcam. 1100 usd ye gelio rg2500. Mexico strat 750 usd falan bi de manyetik 100 usd 850 oluyor. üzerine bi amfi alacak kadar param kalıyor. Bugün iki gitarı da denedim. Fender modifiyesiz ibanez kadar ii distortion veremiyor ama ibanez de fender kadar iyi clean veremiyor. Fenderi manyetikle düzeltebilirm ama ibanez in cleani düzelmez. Sizce fender seçimi mantıklı mı? Ya da ibanez in ne gibi artıları olabilir??

PhoibosApollon, DaveMustaine_64, secks;

teşekkür ederim arkadaşlar ilginize. Gitarı aldığım yerle görüştüm ve bana "gitarı gönder bakalım eğer hallemezsek yenisini gönderelim" dediler. Sağolsunlar ilgileniyorlar, gelişmeleri bildiririm.

tekrardan teşekkürler...

rocker_hawk demiş ki:
Arkadaşlar ben rg2550 veya fender mexico strat alıcam. Tabi mexico strat alırsam di marzio humbucker taktırıcam. 1100 usd ye gelio rg2500. Mexico strat 750 usd falan bi de manyetik 100 usd 850 oluyor. üzerine bi amfi alacak kadar param kalıyor. Bugün iki gitarı da denedim. Fender modifiyesiz ibanez kadar ii distortion veremiyor ama ibanez de fender kadar iyi clean veremiyor. Fenderi manyetikle düzeltebilirm ama ibanez in cleani düzelmez. Sizce fender seçimi mantıklı mı? Ya da ibanez in ne gibi artıları olabilir??

Kesinlikle fender.
önemli olan elbette clean ın kalitesi yoksa suntaya tel gerip Dimarzio takarak eşşek gibi distortion olman mümkün.
Blues çalan ve ibanez kullanan adam görmedim hafif od Tonlarında ibanez tam bir Çöplük.
Mekanik bir tınısı olduğu için distortion gömüp nu-metal çalmaktan başka hiç bir işe yaramazlar.

NorMALE demiş ki:
rocker_hawk demiş ki:

Kesinlikle fender.
önemli olan elbette clean ın kalitesi yoksa suntaya tel gerip Dimarzio takarak eşşek gibi distortion olman mümkün.
Blues çalan ve ibanez kullanan adam görmedim hafif od Tonlarında ibanez tam bir Çöplük.
Mekanik bir tınısı olduğu için distortion gömüp nu-metal çalmaktan başka hiç bir işe yaramazlar.
peki.

Geri