İnternette güvenli alışveriş hakkında edindiğim makaleyi koymak istedim,fayda sağlayacağına inanıyorum.
Yazar: EGE Üniversitesi NYG Güvenlik Grubu
Internette alışveriş yapmak güvenli mi ?
Internet bankacılığı ve yatırım hesapları güvenli mi ?
Şifreleme beni nasıl koruyabilir ?
Internette alışveriş yapmak güvenli mi ?
Internette alışveriş yaparken, telefonla alışverişteki aynı sorunları yaşayabilirsiniz.
Siparişimi alan kimse gerçekten yetkili bir kişi mi(dolandırıcı mı degil mi)?
Birileri ben siparişimi verirken telefon hattını dinleyerek benim kredi kartı numaramı çalabilir mi?
Gerçek hayatta kredi kartınızı kasiyerlere, garsonlara veya telefon üzerinden yetkili farzettiğimiz kişilere rahatlıkla veriyorsunuz. Aslında Internette alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmanız gerçek hayattakinde daha tehlikeli değil. Hatta Internet üzerinden alışveriş gerçek hayattakinden daha güvenlidir denilebilir çünkü alışverişi gerçekleştiren firma sizin internet tarayıcınızı kullanarak yapmakta olduğunuz alışverişi şifrelerler. Böylelikle alışveriş bilgileri siz ve alışveriş yaptığınız firma dışında üçüncü bir şahıs ya da kurumun eline geçerse okunması mümkün olmayacaktır.
Netscape ürünleri bu güvenlik tehtitlerini SSL denen bir teknolojiyle önlemeye çalışırlar. SSL internete bağlı olan bilgisayarlar tarafından uygulanan bir dizi kuraldır.
Bu kurallar sizin verilerinizin bütünlüğünün korunmasını iletim sırasında verilerin değistirilmemesini ve başka birilerinin eline geçmemesini ve verilerin ulaşması gereken karşı tarafın gerçekten yetkili kişi olmasını sağlar.
Bir sitenin güvenli olup olmadığını anlamak için tarayıcınız üzerinde yazdığınız sitenin adresine bakın. Http adresinin sonuna eklenen "s" harfi yani "https" bağlandığınız site SSL protokolunun çalıştığını gösterir. Netscape 3.0 ve daha aşağı sürümlerde ekranın sol alt köşesinde kırık anahtar sembolü gözükür. Netscape 4.0 ve 4.5 'te kırma kilit sembolü güvenli modda kaybolur. Internet Explorer 'da ise kapalı bir kırma kilit gözükür.
Eğer SSL kullanmayan bir siteye bilgi göndermek üzereyseniz tarayıcınız sizi uyaracaktır.
SSL, verilerinizin transferi sırasında güvenlik sağlamaktadır. Ancak siz kendinizi güvenilir sitelerden alışveriş yaparak koruyabilirsiniz.Bu sitelerin de sizin kredi kartı bilgileriniz başkalarıyla paylaşmayacak bir site olmasına dikkat ediniz.
Federal Ticaret Kurumu kredi kartı yolsuzluğu ve internet üzerindeki diğer sahtekarlıklarla mücadelesini sürdürmektedir. Bu konuda karşılaştığınız sorunları bildirmeniz için bir izleme komitesi kurulmuştur.
http://www.fraud.org/ifw.htm
Güvenli alış-veriş için öneriler:
Her zaman internet tarayıcınızın en son sürümünü kullanın :
Güncellenmis tarayıcılar her zaman için en son güvenlik teknolojilerini içerirler. Ayrıca bir önceki sürümdeki varolan açıklar son sürümle birlikte yamanmış olarak gelirler. Bunun için tarayıcınızın otomatik güncellleme seçeneğini kullanabilirsiniz.
Alış-veriş yaptığınız sitenin SSL kullandığından emin olun :
Ssl, internet üzerinden veri iletiminin güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir teknolojidir. SSL kullanımda iken siz ve bağlandığınız site arasinda değiş-tokuş edilen veriler şifrelenir. Bu şifrelenmiş verilerin başkalarının eline geçmesi durumunda herhangi bir sorun olmayacaktir.
İnternet servis sağlayıcınıza güvenlik sistemlerini sorun :
İnternet servis sağlayıcıları sizin ilettiğiniz bütün verilerin geçtiği bir liman olarak düşünürsek İSS 'lerin servis binalarının güvenli yerlerde bulunması gerekir. Eğer İSS 'nizin kablo ağının güvenli olmayan bölgelerden geçmesi süz konusu ise bu yerlerdeki kablolamanin fiber-obtik kablolarla yapılıp yapılmadığını sorunuz. Velhasıl fiber kablolar twisted-pair kablolara nazaran daha güvenlidir ve dinlenmesi daha zordur (ama imkansız değil).
Alış-veriş yaparken güvenlik sembollerine dikkat ediniz :
Alış-veriş yaparken tarayıcınızın muhtelif yerlerinde güvenlik sembollerinin çıkıp çıkmadığına dikkat ediniz. Örneğin VeriSign firması kilit sembolü kullanmaktadir. Ayrıca alış-veriş yapacağınız sitenin güvenli siteler arasında yer alıp almadığına Secure Site Index 'den aratabilirsiniz.
Büyük ve tanınmış firmalardan alış-veriş yapmaya çalışın :
Büyük ve tanınmış firmalar şirket itibarlarını ve kazandıkları ünü koruma konusunda daha isteklidirler haliyle. Bu itibara leke gelmemesi için de düzenli olarak güvenlik tedbirlerini uygularlar.
Gizlilik hakları ve güvenlik bilgilerinin kolay erişilebilir olmalı :
Ün yapmış firmalar sizin hakkınızda ne tür bilgiler topladıklarını , bunları nasıl kullandıklarını ve en önemlisi bunları nasıl koruduklarını sitelerinde belirtirler. Ayrıca güvenlikle ilgili bir sorunla karşılaştığınızda irtibata geçebileceğiniz elektronik posta adreslerinin ve telefon numaralarının olmasına dikkat edin.
Kredi kartı ile ödeme yapın :
Alış-veriş yaparken kredi kartı bilgilerinizin başkalarının eline geçmesi durumunda dahi kredi kartı sağlayan şirketlerin bir çoğu uğradığınız zararı tazmin etmektedir. Yani internette almadığınız bir hizmet veya maldan ötürü fatura edilemiyorsunuz.
Alış-veriş kaydını tutun :
Bir elektronik ticaret sitesi siz alış-verişinizi bitirmeden önce alış-veriş ile ilgil bilgiyi,ayrıntıları size sunarlar. Bu kayıtların muhakkak yazıcı çıktısını alınız.
Cookie 'ler hakkında bilgi olmasına dikkat edin :
Cookiler bağlandığınız sitenin sizin bilgisayarınıza koyduğu ufak kod parçacıklarıdır. Bu kod parçacıkları sayesinde ziyaret ettiğiniz site sizin aldığınız malların ve hizmetlerin kaydını tutar hatta ziyaret ettiğiniz sitelerin bile. Amerika Birleşik Devletlerinde Cookie 'ler ziyaretçinin izni olmadan bilgisayarına konulamaz. Güvenilir firmalar size bu konularda uyarıcı bilgiler sunarlar.