Kabin Hoparlör Tavsiyesi

Amfi eq dar olması tamamen amfi tonestack ile ilgilidir.

Tonestack (eq) aynı tuttuğunuzda hoparlör en büyük farkı yaratır. Lamba fark yaratır ama daha azdır.
Dün akşam evde mxrın iki çıkışından birisini marshall'a diğerini blackstar'a gönderip aynı ayarlarda aldığım seslere ve yelpaze genişliklerine odaklandığımda aslında marshallda geniş bir yelpaze olmadığını sadece marshall'ın sesinin istediğim sese daha yakın olduğunu farkettim. Sanırım blackstardan mı soğudum ama ikisi farklı karakter ve beni cezbetmiyor. Marshall biraz daha kütür kütür parlak midler ama blackstarda onu alamıyorum mid yok mu var ama kendine kadar varmış gibi geliyor. Bunu kabin hoparlörü değiştirerek çözebilir miyim ?

Forumdan yazisasarak anlasmak zor ama kabaca sunu soyleleyim, bashettigin amfi sanirim hem preamp hem de poweramp kati lambali bir amfi.

Ben lambalarin durumunu hic dusunmemistim.

Hosnut olmadigimiz durumu incelemek, elestirmek ve gerekirse iyilestirmek icin oncelikle elimizdeki ekipmanin tam anlamiyla sorunsuz calistigindan emin olmaliyiz.

Turkiye'de boyle seyler buyuk maliyet. O nedenle gevsek gevsek tavsiye vermek istemem ancak eger mumkunsu lambalari orjinalinde olan lambalar ile yenileyip bir dene. Baska bir modifikasyon (lamba degisimi, kabin degisimi, speaker degisimi vs.) yapilacaksa sonrasinda bakalim.

Basta bu illete dustugun icin gecmis olsun demistim. Yavas yavas (ekonomik etkilerle birlikte) bu nokta daha agir basiyor.

Acaba bir aksiyon almadan para harcamadan once, bir izin gununde en fazla secenegi ayni gun icinde deneyebilecegin bir sehre seyehat edip alternatif amfileri mi denesen?

Marshall DSL40 (bunun bir kac farkli speakerli versiyonu var), Laney'in bir kac modeli. Eger bu amfilerden birini oldugu gibi (icindeki speaker ile beraber)

Belki ilk etapta elindekini satip farkli bir sey almak pahali ve zararli bir yatirim gibi gorunebilir ancak yok lamba degistir, yok bir daha lamba degistir, yok speaker degistir gercekten yasakli madde bagimliligi gibi kurtulusu zor bir yol.

Eger bir amfiyi begenip taksitle alirsan en azindan taksit bittiginde rahata cikarsin.
Evet forumdan yapmak zor ama burada sizler gibi deneyimli insanlar var ve benim bu tecrübelere yol göstermelere cidden ihtiyacım oluyor o yüzden hepinize tek tek teşekkür ederim. Evet her iki katı da lambalı bir amfi.

Lamba konusunda düşüncem tonun karakterini etkilemeyeceği yönündeydi çünkü lambalı ehx english muff pedalım vardı bir tane lambası gidince değiştirmiştim(Sadece bozulan lambayı) ama tonda öyle wooow diyeceğim bir şey olmamıştı ondan lambanın tona ciddi bir etkisi olacağını düşünmüyordum. Ama bu lambanın tona etkisi konusunda bir kaç gündür videolar izlediğimde karşıma hiç tona ciddi bir etkisi olan video çıkmadı hatta değişimi yapan kişilerde fark yok denecek kadar az diye konuşuyorlardı.

Kabin değişimi lamba değişiminde daha az maliyetli bir durum olacak gibi geliyor bana. Ya da arkadaşımda bir tane jtm 30 var(1x12 eminence black heart kabinli) satmayı düşünüyor uygun bir fiyat olursa lambaları değiştirmektense onun amfisini alsam mı diye düşünmüyor değilim ama kafamda da jtm 30 serisinin sıkıntılı olduğuyla ilgili okuduğum yorumlardan kaynaklı soru işaretlerim var.

Gidebilirsem eğer İzmir olabilir onda da kafa ve gitarı alıp gitsem daha iyi olur gibi ama hiç gözüm yemiyor izmire gitmeye tek başıma nasıl yapıcam hiç bilmiyorum.

Şimdi burada bir iki farklı stüdyo buldum onlarla konuşup kabin hoparlörü olarak ne kullandıklarını sorucam ve aradıklarımdan birisi ellerinde varsa yüklenip gidicem yanlarına.

Tüplerini yenilemeniz gerekip gerekmediğini bilmiyorum. Ucuz bir şey değil, hemen gidip para yatırmayın. Tüp çıkışlarının düşmesinin amfinizin tonuna net olarak duyabileceğiniz bir etkisi olabilir. Belki bir yerde ölçtürebilir veya amfide denemek üzere iki düzgün tüp ödünç alabilirsiniz.

"EQ'nun dar olması" diye ifade ettiğiniz durum da tüplerle ilgili veya ilgisizdir diyemem. Tamir ettiğim basit bir preamfide zayıf bir tübün, tone katının etkinkinliğini ciddi şekilde azalttığını hatırlıyorum. Belki sizin amfinizde pek bir etkisi yoktur. Diğer taraftan da belki de amfinizde hiç bir sorun yoktur ve sadece amfi size göre değildir.
Tüplerimin durumunu nasıl öğrenebilirim ? Bunun için ne gerekir ya da bir elektrikçiye götürsem anlar mı ?

Dün akşamki denemelerimde eq aralığının dar olmasından ziyade marshallla aynı yelpaze de olduğu ama karakterinin farklı olduğu kanısına varmış gibiyim. Mid ve treble değişimlerinden bir tepki alamıyormuşum gibi geliyor bu hoparlör kaynaklı olabilir mi ?

Aydin'da kime gosterilir bilmiyorum ancak ben olsaydim:
Izmir'de ADD+ ile gorusup randevulasip, durumu da anlatip (mumkunse ayni gun bakilacagi bir tarihe randevulasip) o tarihte mini bir Izmir gezisi yapar orada gosterirdim. Elektrik/elektronik konusunda yetkin birisi muhakkak olcum vs. yapabilir ancak hem enstruman/amfi hem de elektrik/elektronik konusunda deneyimli biri hem daha hizli, hem daha dogru bir cozum uretecektir diye inaniyorum.

Hatta belki elinde farkli lambalar varsa deneme bile yapar belki.

Amfilerin karakterleri tabii ki farkli farkli oluyor (ozellikle preamp katinda). Ancak "mid ve treble degisimlerinden bir tepki alamiyormusum gibi" hem ciddi hem de ucu cok acik bir ifade. Forum'dan yardimci olmak cok zor.

Mid ve treble potanslari saglam mi, tutarli calisiyor mu? Amfinin alakali alakasiz baska bir yerinden kaynakli bir sorun olabilir mi? Senin bir tatile ya da medikal bir destege ihtiyacin var mi? Lambalar ne durumda vs. vs. sonsuz soru yazilabilir.

Hoparlorun eq anlaminda etkisi var elbet ancak "tepki alamiyormusum gibi" dedirtmez sanirim. Ben bir kac ay sadece Jensen hoparlor kullanmistim. Sonra G12T75'e gecince bir sorun hissetmedim. Sonra ondan da V30'a gecince EQ anlaminda midleri kissamda kisilmiyormus gibi araligim biraz daha daralmis gibi hissetmistim. Ancak hoparlorun kendi karakteri sayesinde alt ust limitleri bilip aslinda o degerler arasinda ayar yapabildigime ikna olmustum kullandikca.

Mini-Izmir gezisi iyidir ama amfiyi ADD+ a birakip sonrasinda (zaten yakin olan) muzik marketleri dolasip baska amfilerede bakma fikri bana cok mantikli geliyor.

Geri