Kailtesiz bir gitara iyi bir manyetik takılarak güzel bir tona ulaşabilir miyim?

Lea marka gold top lp buldum üst manyetiği kaliteli bir manyetikle değiştirsem iyi bir ton elde edebilir miyim amfim kaliteli Marshall kullanıyorum önceden Guitar master ucuz bir lp kullanıyordum yeni alacağım gitarın manyetiğini değiştirirsem tonumu iyi etkiler mi yoksa klavyesi vs. Tonumu çok etkiler mi Daha kaliteli olan bir epiphone mu alsam iyi olur Kerem Özyeğin sağolsun gold top takıntım var Epiphone standart mı Lea+kaliteli manyetik mi?
Başlıkta ton olarak sorduğun için söylüyorum, Amfin veya sinyal işleyici ekipmanının çıktısı seni memnun edebilecek seviyedeyse/iyiyse, iyi bir manyetik setiyle seni tatmin edecek sesi çok büyük oranda elde edersin. Burada kıyas yaparken referans alınan ses ve o sesin nasıl işlemlerden geçtiği de önemli.

Ancak bence bir gitara modifiye yatırımı yapıyorsan ağacın tona etki ettiği geri kalan bütün parametrelerden sonraki en fazla %5 (kendi fikrimdir) kısmını düşünmek yerine gitarın klavyesinin eldeki hissi ve ergonomisini düşünmelisin.

Ben olsam önce gitarları dener hissiyatına bakardım. Geç modifikasyon yapıp gitarı finalize edebilirsin.

Bununla birlikte modifiye için aldığın ürünleri beğendiğin takdirde önceki gitarı elinden çıkartırken eski haline getirip yeni aldığın bir gitara da geçirebilirsin.
 


Bu gitarın gövdesi ve sapı karbon fiber.

Elektro gitarda gitar gövdesi teli gergin tutmak için bir araç. Evet akustik olarak kulağınızda net fark duyarsınız ama elektrikte bu en büyük etken değil gibi duruyor.

Genel olarak bu konudaki her yazışmalar aynı bu şekilde alakasız tarafa doğru evriliyor ve hiç sekmiyor cidden 🙂

Hocam özetleyelim öyleyse;

1. ''Gitar ağacının tona etkisi yoktur'' önermesi doğrudur (12 no telli akustik gitar ile 9 no telli strat karşılaştırmaları sonucu). Köprü, fretler, saddle'ların tona etkisi olduğu konusunda hemfikiriz, ancak bunların tutunduğu materyalin tona etksini sıfır olarak alıyoruz (gitarda etkisiz eleman).

2. Her türlü malzemeden elektro gitar yapılabilir. Ağaç, plastik, karton, metal...yeterki tellerin gerimine dayansın. Hele ki aktif manyetikler kullanılacak ve metal çalınacak ise basit bir elektro gitar alınıp manyetikleri aktif manyetik ile değiştirilebilir. Çıkan ton %99 aynı olacaktır.

3. Elektro gitarın pahalısı daha iyidir, ucuzu daha kötüdür diyemeyiz. Her iki gitar da aynı geometrik kusursuzluk ve elektronik aksama sahipse amfi, efekt vs zincirinde alacağımız ton %99 aynı olur. Gidip büyük paralar verip SL3, ESP, PRS almaya gerek yok.

4. Paramızı gitar hype'ına değil, amfiye ve kaliteli efekt zincirine yatırmak daha iyidir. Hatta daha iyisi, nihayetinde yazılımlar bu analog cihazların %99 benzeri ton verdiğinden, amfi-pedal hamallığına girmeden pc'de gitar çalmak en kost/effektif seçim olacaktır.
 
Bu ton mevzusunda bazı şeyler bazı kişilere kör birine renkleri tarif etmek kadar zor, genel olarak da değişken ve subjektif. Ağacın bilmem neyin gitar tonuna etkisini geç, en başta şunu sorun: iyi ton nedir? iyi ton kime neye göre iyidir? Sen gitarının ekipmanının iyi ton verdiğini sanarsın ama bana senin tonun iyi gelmez. Ben şuan çaldığım gitar tonunun iyi olduğunu düşünürüm 2 yıl sonra kaydettiğim şeyi dinlediğimde duyduğum ses kötü gelir veya tam tersi o an çalarken sevmemişimdir daha sonra dinlediğimde ne güzel ton yakalamışım derim.

Algımız içinde bulunduğumuz ortama ve ruhsal durumumuza göre gelişen, gerileyen, sabit kalan ama nihayetinde sürekli değişim içinde olan bir şey. Bu dediğim mevzuyu görsel djital tasarım veya plastik sanatlarla uğraşan kişiler daha iyi anlar. Bence bunu burada agresif bir şekilde tartışmak yerine herkes kendi kişisel iyi tonunu aramaya yönelse ve bir şeyler üretse de iyi tonun ne olduğu ne olmadığını bu şekilde dinlesek ve anlasak.
 
Genel olarak bu konudaki her yazışmalar aynı bu şekilde alakasız tarafa doğru evriliyor ve hiç sekmiyor cidden 🙂

Hocam özetleyelim öyleyse;

1. ''Gitar ağacının tona etkisi yoktur'' önermesi doğrudur (12 no telli akustik gitar ile 9 no telli strat karşılaştırmaları sonucu). Köprü, fretler, saddle'ların tona etkisi olduğu konusunda hemfikiriz, ancak bunların tutunduğu materyalin tona etksini sıfır olarak alıyoruz (gitarda etkisiz eleman).

2. Her türlü malzemeden elektro gitar yapılabilir. Ağaç, plastik, karton, metal...yeterki tellerin gerimine dayansın. Hele ki aktif manyetikler kullanılacak ve metal çalınacak ise basit bir elektro gitar alınıp manyetikleri aktif manyetik ile değiştirilebilir. Çıkan ton %99 aynı olacaktır.

3. Elektro gitarın pahalısı daha iyidir, ucuzu daha kötüdür diyemeyiz. Her iki gitar da aynı geometrik kusursuzluk ve elektronik aksama sahipse amfi, efekt vs zincirinde alacağımız ton %99 aynı olur. Gidip büyük paralar verip SL3, ESP, PRS almaya gerek yok.

4. Paramızı gitar hype'ına değil, amfiye ve kaliteli efekt zincirine yatırmak daha iyidir. Hatta daha iyisi, nihayetinde yazılımlar bu analog cihazların %99 benzeri ton verdiğinden, amfi-pedal hamallığına girmeden pc'de gitar çalmak en kost/effektif seçim olacaktır.

Hocam ben tartışma amacında değilim. Konuyu bir yere getirmeye de çalışmıyorum. Ayrıca sadece bu konuya yazdığım ilk yazıda adam gibi gitarin 1000 dolardan başladığı 300 dolarlık gitara manyetik takınca müthiş bir gitar olmayacağı ile alakalıydı.

Fender custom shop atölyesindeki bir masterbuilder'a maun ve alder olarak iki gövde siparişi versek ve ikisine de ayni manyetikleri istesek iki gitar arasındaki tonal fark ile, iki gitarda da alder gövdeli ama birine 10 dolarlık, birine 200 dolarlık manyetik tercih etsek bu iki gitar arasındaki tonal farkı kıyaslarsak çok fark çıkar.

Sadece söylemek istediğim şey şu; Elektrik gitarda ağacın tona etkisi müthiş farklar değil. Tabi ki maun ile basswood arasında fark vardır. Ama maun gövdeli gitarda eq ile tize biraz dokunsam karakteri tamamen basswood olur. Bunu oynamak çok kolay artık. Ama dandirik bir manyetikle ne yaparsan yap bir yere gelemezsin. Adamlar karbondan fiberden gitar yapıyor. Öyle 300-500 dolarlık da değil o gitarlar. 4000-5000 dolara satılıyor. O tonewood diye gezenler sipariş veriyor. Demek ki gitar sadece ağaç ile olmuyor.

Artık pluginler, prosesorler işin rengini değiştirdi. Teknoloji değişti. Les Paul tonu almak için 6000 dolara Les Paul almaya gerek yok artık. Adam gibi bir Epiphone ile alırım ben o Les Paul tonunu.

Ola Englund her videoda farklı gitar farklı ekipman kullanmasına rağmen neredeyse her aletten aynı tonu alıyor. Çünkü adam duymak istediğini ayarlayabiliyor.

Şimdi biri şunu da diyebilir. Abi o zaman neden 5000 dolara x marka falan alıyor millet. Çünkü x marka işçilik satıyor. Kalite kontrol satıyor. Suhr, Mayones gibi markalar hassasiyet satıyor.
 
Bende tecrübelerimi ve fikirlerimi aktarayım.

Sesi etkileyen çok fazla faktör var. Ağacın cinsi, kütlesi, boyası hatta polly yada nitro cila olması bile etkiliyor. Onun dışında havanın sıcaklığı, basıncı, nem miktarı gibi faktörlerde. Bazı etkenler tek başına küçük görünsede kümülatif olarak ciddi farkta yaratabilir. Bu farklar bazıları için önemli olabileceği gibi önemsizde olabilir.

Bunda gitaristin sinyal zinciri ve istediği sesi nasıl elde ettiğide önemli. Geçenlerde Gitar vs Amfi vs Pedal diye bir başlık açmıştım.


Müzisyenin tarzına göre bu üç maddeden biri öne çıkabilir. Benim için öncelik pedallardır mesela. Gitar ve amfi 2. etkendir ancak. Bir başkası için bu sıra farklıda olabilir. Önemli olan istediğiniz sesi elde elebilmeniz. Nasıl elde ederseniz edin işte önemi var mı?

Ucuz gitara yatırım yaparken satma düşüncesi yoksa bence zevk amaçlı yatırım yapılmasında sorun yok. Ancak ileride satma planı varsa harcadığı emek boşa gidebilir tabi ama önceden de dediğim gibi insanlar gitarlarını istediği gibi güncelleyebilirler aynı gitarı çalmaya devam edeceklerse.

Gitar kalitesi sesde en belirgin olacak kısım bence clean çalımlarda ortaya çıkacaktır. Bunuda yine pedallar ile kapatmakta mümkün olabilir. Sustain az mı? Comp kullan. Fazla ince veya koyu mu kaldı? EQ kullan. yeterince sıcak değil mi? Renklendirebileceğin pek çok preamp var. Sesi yukarıya taşımak her zaman farklı yöntemler ile mümkün.

Birde o duyduğumuz farklar parça içinde altyapı ile birlikte ne kadar duyulur olacak? Veya sizi dinleyenler o farkı duyabilecek mi? Bugün hifi müzik sistemi ile dinleyenlerin nesli tükenmeye başladı. İnsanlar mp3 ve kablosuz kulak içi ufacık hoparlörler ile dinliyor ve o esnada müziğe odaklanmak yerine muhtemelen başka şeylere odaklanmaya çalışacaklar. Bu ses çabasının ticari karşılığı ne kadar anlamlı kalacak buda tartışma konusu.

Ses haricinde çalan kişinin gitarını rahat bir şekilde kullanabilmesi de önemli. Kötü yada alışık olmadığı bir klavyede bocalaya bilir. Yada sürekli akor kaçırıyorsa bu çalanm kişinin enerjini ve motivasyonunu kaybetmesine yol açabilir. Bunlarıda göz ardı etmemek lazım.

Gitarlar için 1000 dolar bence güzen bir sweet point. Sonradan mofiye etmekten ise en başka kaliteli ve istenilen parçalı gitarı almak ta daha ucuza gelebilir bunuda göz ardı etmemek gerek bence.
 
Tonun ağaca etkisi nedir ne değildir tartışılır da eğer ağaç kalitesi ile tonun değişeceği inancı olmasaydı x ağacının en iyisini seçtik veya y ağacını kullandık gibi göz boyayıcı reklamlarla millete 5 bin dolara gitar iteleyemezlerdi. İyi işçiliği olan uzakdoğu enstrümanları veya Meksika vs American Fender muhabbetleri hep döner dolaşır ağaca bağlanır. Elektronik aksam değiştirilebilir, köprü değiştirilebilir ama ağaç değiştirilemez. Eh öyle olunca iyi yapılmış bir enstrümanın modifiye edilerek premium seviyelere ulaşamayacağı çünkü enstrümanın yapısal olarak zaten daha kalitesiz ağaçtan yapıldığı inancı firmaların pahalı ürünlerine talebi artırır. İyi işçiliği olan bir Meksika fendere yatırım yapmak daha mantıklı olur çünkü. Haliyle fetişizmin ölmesi özellikle yıllar boyunca çok para harcamış insanların işine gelmez. Kabullenmek istemez. Ağacın tona etkisini kabul ettikten sonra sıradaki kabul ağaç kalitesinin tona etkisi olur. Sonra boyanın tona etkisi olur. Sonra dalga geçiyorum ama rengin tona etkisi olur vs vs. Bu işin ucu bucağı yok. Gitar fetişizmi dindir, mantık aranmaz. Dogmayı makale ile yıkamazsın. Aralarında profesörlerin bile olduğu milyonlarca insana evrimi kabullendirememişsin ne makalesi allasen? Binlerce insan binlerce dolara klon centaur arıyor, yapan adam bile sonraki serilerde anlamıyorum neden böyle bir hype var diye pedalının üstüne yazmış. Ama alan adama sorsan elindeki fetişin ince nüanslarının tona çok etkisi olduğunu söyler. Hayır iş öyle bir noktaya geldi ki bu gül ağacının dibine brezilyalı sambacı futbolcu pisledi gübresi daha iyi diğerine hint fukaraları pisledi gübresi kalitesiz diye açıklama yapılacağından korkuyorum.
 
Turkrock yönetimine duyurumdur. @drphilosophia rumuzlu üye iyi ağaçlı diye gitara araba parası döken kişilere üstü kapalı şekilde "enayi" imasında bulunmaktadır ve bu bir insanlık suçudur. Eğer uzaklaştırılmazsa forumu boykot edeceğim ve yeminle bi daha girmeyeceğim.

Bu gönderi ironi içermektedir.
 
Karpuz seçerken ton çok önemli, şöyle iki parmağınızla şaplak attınız mı çıkan ses ve verdiği rezonansa göre kaliteli ve taze olup olmadığı anlaşılır.
Kaliteli kavun seçimi ise çok farklı bir konu. burada işin içine kimyasal bileşenler giriyor. Bu yüzden Kavunun kalitelisini seçerken ton ve rezonans yerine kokusuna bakılır. Özellikle kıç bölgesinden koklanır.
Şeftalinin kalitesini ise başka bir tartışmaya bırakıyorum. Onun için ayrı bir başlık açmak gerekiyor.
Hadi şimdi dağılalım...
 
Dünkü bölüm çok iyi idi, kıyasıya çekişme vardı ama aksi gibi çekirdek yoktu evde.
Bugün çekirdek+artı kola var ama hır gür dövüş yok. sevmedim 👎
😆
 
Son düzenleme:
Hakaret/Küfür/Tehdit/Saldırganlık/Küçümseme/Rencide edici ifade
Zaten buradaki konu gitar tonu falan değil. Burada o makaleyi gönderen kişinin dahi okumamış olması.
İnsanlar forumda eğtimleri, meslekleri, vb.. ile ilgili yanlış bilgi veriyorlar.
Komik olan ise bunun anlaşılmayacağını düşünüyorlar.
Sana hayatına biraz karakter katman gerektiğini söylüyorum açık ve net şekilde... Böyle omurgasız bir yaşam insanı mutsuz eder biraz evden çık insan içine karış .... söylediklerimin hepsinin ispatını birden fazla hem de çok fazla makale araştırma vs... ile yaptım ama sen hiç birine cevap veremedin.. ilk yolladığım makalenin tek kişi tarafından yazıldığını iddia ediyordun ( acedemia.edu ' dan tekrar kontrol et yazarları kimmiş) sustun başka şeyler gevelemeye başladın nasıl bir haysiyet yoksunluğu içindesin gerçekten merak ediyorum... hala makaleyi okumamış diyor sana küfür etsem yarabbi şükür çekip bundan mutlu olacak biri olduğuna adım gibi emin olduğum için bunu bile yapmıyorum...
 

Geri
Üst