Kailtesiz bir gitara iyi bir manyetik takılarak güzel bir tona ulaşabilir miyim?

Penanın tona etkisi gövde ağacının etkisinden 3-5 kat daha fazladır diye tahmin ediyorum.
Kesinlikle katılıyorum. Bu fark özellikle pena kalınlığının aşırı yüksek olduğu (+2 mm) ve malzemesinin standart olmadığı (ağaç, fildişi gibi penalarda deneyimledim) penalarda çok daha belirgin.
Şöyle örnek vereyim :
2.5-3 mm kalınlıkta ağaç pena ile gitarınızı çalın ve aynı ekipmanda 0.86'lık standard plastik dunlop penayla çalın. Ton farkını göreceksiniz

Kişisel tecrübemi yazayım. Gitarda tona etki eden faktörleri şu şekilde sıralıyorum

1- Tuşe
2- Amfi
3- Manyetik
4- Pena
5- Fretboard tipi (maple/rosewood/ebony)
6- Tel (marka ve kalınlık)
7- Gövde ağacı (cinsi/parça sayısı/kalınlık/kullanılan cila cinsi ve kalınlığı vb..)

Bence tona en az etki eden faktör gövde ağacı. Kişisel fikrim

Kesinlikle katılıyorum. Bu fark özellikle pena kalınlığının aşırı yüksek olduğu (+2 mm) ve malzemesinin standart olmadığı (ağaç, fildişi gibi penalarda deneyimledim) penalarda çok daha belirgin.
Şöyle örnek vereyim :
2.5-3 mm kalınlıkta ağaç pena ile gitarınızı çalın ve aynı ekipmanda 0.86'lık standard plastik dunlop penayla çalın. Ton farkını göreceksiniz
Demek ki pena ağacı gitarın gövde ve sap ağacından daha önemli 🤌
Bilimsel olarak da açıkladıniz. Teşekkürler

@helalmustafaabi tüm tuşlara basmışsın abi hem ağaç fetişistlerine hak vermiş hem de ağaç tona en etkisizcilere hak vermişsin 😀
Ağaç fetişistlerine hak vermedim. Gövde ağacının tona etkisinin minimal olduğunu düşündüğümü belirttim. Şahsen en son sıraya onu koyuyorum dedim. Penada durum farklı. Selülöz penayla çal, bir de dugain ile çal kendin gör.

Ben hiç anlamıyorum bu işlerden, bu yüzden sorayım dedim.
şimdi; ıhlamur gövde maple klavyeli ibanez rg350mz veya gül klavye 370dxz ile kızılağaç gövde maple klavye dk2m veya dk2s gül klavyeli bi Jackson'a solderless kit emg 81-85 takınca aynı amfiden aynı pena ile ikisi de aynı tonu verecek mi ?.
Zeki Müren de bizi görecek mi ?
😄

Ben hiç anlamıyorum bu işlerden, bu yüzden sorayım dedim.
şimdi; ıhlamur gövde maple klavyeli ibanez rg350mz veya gül klavye 370dxz ile kızılağaç gövde maple klavye dk2m veya dk2s gül klavyeli bi Jackson'a solderless kit emg 81-85 takınca aynı amfiden aynı pena ile ikisi de aynı tonu verecek mi ?.
Zeki Müren de bizi görecek mi ?
😄
Daha güzelini soralım aynı aksam, ağaç ve elektronik ile yapılan aynı model ve seri iki gibson aynı pena ve aynı amfiyle çalınsa ton aynı çıkar mı?

Karpuz seçerken ton çok önemli, şöyle iki parmağınızla şaplak attınız mı çıkan ses ve verdiği rezonansa göre kaliteli ve taze olup olmadığı anlaşılır.
Kaliteli kavun seçimi ise çok farklı bir konu. burada işin içine kimyasal bileşenler giriyor. Bu yüzden Kavunun kalitelisini seçerken ton ve rezonans yerine kokusuna bakılır. Özellikle kıç bölgesinden koklanır.
Şeftalinin kalitesini ise başka bir tartışmaya bırakıyorum. Onun için ayrı bir başlık açmak gerekiyor.
Hadi şimdi dağılalım...
Sevdiğim meyveler, tazesi makbul olur, bakınca nefes kesiyor yürek hoplatıyorsa hiç tereddüt etmeye gerek yok.
Bide file içindeyse tadından yenmez, alıp şaplak atmaya koklamaya doyulmaz 😄

Geri