Kailtesiz bir gitara iyi bir manyetik takılarak güzel bir tona ulaşabilir miyim?

Penanın tona etkisi gövde ağacının etkisinden 3-5 kat daha fazladır diye tahmin ediyorum.
Kesinlikle katılıyorum. Bu fark özellikle pena kalınlığının aşırı yüksek olduğu (+2 mm) ve malzemesinin standart olmadığı (ağaç, fildişi gibi penalarda deneyimledim) penalarda çok daha belirgin.
Şöyle örnek vereyim :
2.5-3 mm kalınlıkta ağaç pena ile gitarınızı çalın ve aynı ekipmanda 0.86'lık standard plastik dunlop penayla çalın. Ton farkını göreceksiniz
 
Kişisel tecrübemi yazayım. Gitarda tona etki eden faktörleri şu şekilde sıralıyorum

1- Tuşe
2- Amfi
3- Manyetik
4- Pena
5- Fretboard tipi (maple/rosewood/ebony)
6- Tel (marka ve kalınlık)
7- Gövde ağacı (cinsi/parça sayısı/kalınlık/kullanılan cila cinsi ve kalınlığı vb..)

Bence tona en az etki eden faktör gövde ağacı. Kişisel fikrim
 
Kesinlikle katılıyorum. Bu fark özellikle pena kalınlığının aşırı yüksek olduğu (+2 mm) ve malzemesinin standart olmadığı (ağaç, fildişi gibi penalarda deneyimledim) penalarda çok daha belirgin.
Şöyle örnek vereyim :
2.5-3 mm kalınlıkta ağaç pena ile gitarınızı çalın ve aynı ekipmanda 0.86'lık standard plastik dunlop penayla çalın. Ton farkını göreceksiniz
Demek ki pena ağacı gitarın gövde ve sap ağacından daha önemli 🤌
Bilimsel olarak da açıkladıniz. Teşekkürler
 
@helalmustafaabi tüm tuşlara basmışsın abi hem ağaç fetişistlerine hak vermiş hem de ağaç tona en etkisizcilere hak vermişsin 😀
Ağaç fetişistlerine hak vermedim. Gövde ağacının tona etkisinin minimal olduğunu düşündüğümü belirttim. Şahsen en son sıraya onu koyuyorum dedim. Penada durum farklı. Selülöz penayla çal, bir de dugain ile çal kendin gör.
 
Ben hiç anlamıyorum bu işlerden, bu yüzden sorayım dedim.
şimdi; ıhlamur gövde maple klavyeli ibanez rg350mz veya gül klavye 370dxz ile kızılağaç gövde maple klavye dk2m veya dk2s gül klavyeli bi Jackson'a solderless kit emg 81-85 takınca aynı amfiden aynı pena ile ikisi de aynı tonu verecek mi ?.
Zeki Müren de bizi görecek mi ?
😄
 
Ben hiç anlamıyorum bu işlerden, bu yüzden sorayım dedim.
şimdi; ıhlamur gövde maple klavyeli ibanez rg350mz veya gül klavye 370dxz ile kızılağaç gövde maple klavye dk2m veya dk2s gül klavyeli bi Jackson'a solderless kit emg 81-85 takınca aynı amfiden aynı pena ile ikisi de aynı tonu verecek mi ?.
Zeki Müren de bizi görecek mi ?
😄
Daha güzelini soralım aynı aksam, ağaç ve elektronik ile yapılan aynı model ve seri iki gibson aynı pena ve aynı amfiyle çalınsa ton aynı çıkar mı?
 
Karpuz seçerken ton çok önemli, şöyle iki parmağınızla şaplak attınız mı çıkan ses ve verdiği rezonansa göre kaliteli ve taze olup olmadığı anlaşılır.
Kaliteli kavun seçimi ise çok farklı bir konu. burada işin içine kimyasal bileşenler giriyor. Bu yüzden Kavunun kalitelisini seçerken ton ve rezonans yerine kokusuna bakılır. Özellikle kıç bölgesinden koklanır.
Şeftalinin kalitesini ise başka bir tartışmaya bırakıyorum. Onun için ayrı bir başlık açmak gerekiyor.
Hadi şimdi dağılalım...
Sevdiğim meyveler, tazesi makbul olur, bakınca nefes kesiyor yürek hoplatıyorsa hiç tereddüt etmeye gerek yok.
Bide file içindeyse tadından yenmez, alıp şaplak atmaya koklamaya doyulmaz 😄
 
Eveet, alaya almalar, köyün delisi yakıştırmaları, ağaç fetişisti saptamalarıyla bezeli yazılar bittiyse başlayalım bakalım.

Öncelikle burada bazı yazıların neye cevap olarak yazıldığını anlamak adına engellediğim kişilerin yazılarını okumak zorunda kaldım, onlar gene şaşırtmadılar.

Arkadaşlar, okumuyorsunuz, okuduğunuzu anlamıyorsunuz, idrak yollarınız 3-4 cümleye kadar açık kalıyor maalesef. Memleketin genel okuma-anlama düzeyinin tipik izdüşümü bu. Genel seviyenin bu olduğu yerde ne teknik konuşulur, ne bilimsel kavramlar tartışılır ne de tecrübe aktarmaya değer paylaşım yapılır.

  • Nerede ağaç gitarın en önemli bileşenidir yazmışım?
  • Nerede ağaçtan başka materyalle gitar yapılmaz demişim?
  • Nerede falanca ağaç iyidir, filancası kötüdür yazmışım?
  • Nerede ağaç fetişistliği yapmışım?
Yazılarım yukarıda duruyor, buyrun tek bir örnek gösterin.


Daha ilk mesajımdan itibaren elektro gitar bileşenlerinin nüanslar düzeyinde (nüansın anlamını bilmiyorsanız sözlüğe bakıverin) etkisi olduğunu belirtip, sizlerin yaptığı üzere falanca parçanın gitar tonuna etki yüzdesi verme tahminlerine hiç girmedim. Lakin sizler ne yazdığımı okumadan kafanızdaki kalıplaşmış tepkisellikler ile bazen alaycı, bazen ironik şekilde ‘ağaç fetişisti’ ve ‘dogma kafalı’ olarak beni nitelendirdiniz. Kimlerin dogmatik kafada olduğunu görebiliyoruz! Karşıdaki adam ne diyor anlamak yerine, kafanızdaki klişelerin karşıt tezahürüne saldırıyorsunuz. Üstelik konu alt tarafı elektro gitar ve ton muhabbeti kadar öznel, keyif unsuru ve önemsiz bir konu olduğu halde, sağ-sol çatışması yapan 70’ler gençliği gibi sert, aşağılayıcı, alaycı üsluba yöneliyorsunuz. Hayırdır? Bu noktada psikolojik ve sosyolojik çıkarımlar da yaparım da, burası yeri değil, zaten okumayacaksınız 😊


Tartışma sadece 2 madde hakkında idi:

1. ‘Gitarda ağacın tona etkisi yoktur’ önermesi.

İddia eden kişi hiç olmadığını söylüyor, ben de nüansların farkettiği etkisi vardır diyorum. Bunu 30 yılda 100’ün üzerinde elektro gitar sahibi olmuş, en az 30’una çeşitli modifikasyonlar yapmış, bazılarını baştan sona değiştirmiş biri olarak kendi tecrübelerim ve kulağım ile söylüyorum. Yeri geldi, aynı anda sadece klavye ağacı farkı olan aynı model, aynı renk, aynı üretim yılı iki gitar aldığım oldu. Karşı görüşteki şahıs ise kendi deneyimi yerine birkaç yayın üzerinden hakaretamiz üslupla iddiasını sürdürdü (kendi deneyimi 10 yıl önce maun gövdeli gitar öneriyordu).

Madem ağacın hiç etkisi yok, öyleyse suntadan gitar yaptırın custom olarak, ne farkeder? Ha sunta gövdeli bir custom gitar 50K fiyatla sahibinden’de ilana girse yine aynı sizler abartı ilanlar başlığında iki sayfa dalga geçeceksiniz.

Üst segment gitar alacak birine hep mağazaya gidip denemesi, bazılarının iyi, bazılarının kötü çıkabildiği söylenir. Bir kişinin de bu zamana kadar çıkıp ‘’aabi manyetik aynı manyetik, donanım aynı donanım, çalıma etki eden işçilik aynı işçilik, ver internetten siparişi geç!’ diye yazdığını görmedim. E o zaman aynı gitar, aynı ton ise ne diye adama zahmet veriyorsunuz?

Örnekleri çoğaltarak yazıyı uzatmayayım. Haliyle dalga geçtiğiniz ağaç muhabbeti benden çok sizin dimağınızda mevcut. Belki de bu içsel ikircikliğin dışa vurumu olabilir.

Ben ise mesela 20K vermeye tenezzül etmeyeceğiniz bir gitarımı, sizin spec’lere ve ismine bakıp çok matah sandığınız birçok pahalı gitardan tonal ve çalım konforu olarak daha iyi olduğu için elimde tutup çok daha pahalı olanlarını sattım. Gibson LP standard gitarımı (avatar resmimdeki) da Epi LP custom gitarımdan tonal olarak aman aman farklı olmadığı, hatta sap manyetiğinde daha boğuk ve kapalı tonu olduğu için sattım. Yani kafanızdaki ‘marka fetişisti ve ağacı herşey sanan paralı enayi’ değilim, üzgünüm. Keşke önyargılarınız sizi bu denli kalıplaşmış insanlar haline getirmese, saldırgan ve alaycı üslupla seviyenizi düşürmeseniz.

2. Elektro gitarda ağacın tona etkisinin laboratuar şartlarında yapılan deneyler sonucu makaleler okuyarak anlaşılamayacağı.

Bakın canlar, bir bilim adamı her konuda araştırma yapabilir, bulgularını derleyip bir sonuca varıp yayınlayabilir. Lakin bu çoğu zaman başka çalışmalarla da desteklenmelidir ve metodoloji çok önemlidir. Mesela aktif manyetik kullanarak elektro gitarda ağacın tona etkisini test edemezsiniz. Zira o aktif manyetiklerin bünyesindeki preamp tona belirgin şekilde etki edecektir ve çok büyük oranda kendi tonal rengini verecektir. Gitar çalmayan araştırmacı keşke gitar çalandan tavsiye alsaydı bu konuda. Kaldı ki, kitabı yazan adam da elektro gitarda ağacın tona etkisinin hiç olmadığını yazmamış, sanılandan çok daha az olduğunu (burası akustik gitarlardaki ağaç etkisi yazılarından sonra geliyor) bulduğunu belirtip, yine de burada nickini unuttuğum şahıs gibi saldırgan üslupla bunun yüzde yüz doğru olduğunu yazmayıp, gitar dünyasının önemli kişilerinin gitar ağacının tona nasıl etki ettiğine dair onlarca yazısına da yer vermiş.

Yine de sanırım elektro gitarda gövde ve sapının tona katkısının oldukça düşük düzeyde olduğunda hemfikiriz (birkaç kişi hariç). Sapın ve klavye ağacının gövde materyalinden daha etkili olduğunu da çok kereler deneyimledim. Bu küçük farkı anlamayanların tecrübesiz veya kulaksız halleri gayet normal olmakla birlikte, deneyimi olmadan fikir sahibi olan kibirleri ve alaycılıklarından onları engelleyerek kurtuluyorum. Zaten bunların çoğunun derdi de gitar tonu filan değil, pahalı gitarlara ve markalara duyduğu antipatinin saptırılmış dışavurumu. Kendilerine öfkelerini kusacak bir Fender sahibi arıyorlar anlayacağınız.

Sonuç olarak, olayı sert üslupta tartışma boyutuna getirecek kadar kişisel problemleri olan birinin yancıları ile birikte büyüyen çekirdek çitlemeli bu atraksiyonumuz umarım sizi eğlendirmiştir. Gene de bence kendinize bir sorun bakalım; aga alt tarafı arada tıngırdatıp çaldığınız elektro gitar için karşıt görüşteki insanlara bu derece alaycı ve sert üslupla yaklaşmak sizi nasıl gösteriyor? Siz gitar eksperi misiniz de bu kadar kesin ve üst perdeden ahkamlar kesebiliyorsunuz? En deneyimli luthier bile bu kadar kesin konuşmaz. Sonra bu konu neden bu kadar önemli sizin için? Hayatınız çok mu sıkıcı? Kullandığım gitarların bazılarının gövde ağacı ne hatırlamıyorum bile. Yeni gitar heyecanım kalmadığı ve yeni bir tanesinin bana ne sunabileceğini artık gayet iyi bildiğimden yıllardır gitar almıyorum. Zamanında yüzüne bakmayacağınız gitarları modifiye edip keyifle kullandım ve eminim çoğunuzun elindeki gitardan daha iyi haldeydiler. Şurada biraz deneyim aktarayım ve gitar hakkında bilimsel makale ne derece dikkate alınmalıdır, kendi tecrübelerimizden üstün müdür fikir belirteyim dedim, sorunlu malum şahıslar linç kültürünün hafif örneklerini sergilediler hemen.

Benzer tecrübeniz varsa ve paylaşabilecekseniz ne ala, her zaman tartışırız. Yoksa zerre kadar önemseyebileceğim kişiler değilsiniz ve sadece engelli kişi sayımı arttıran rakamlar olarak kalacaksınız. Diğer arkadaşlar, sağlıcakla kalin.
 

Geri
Üst