Mix mastering öğrenmek istiyorum. Öncelikle nasıl düzgün öğrenebilirim onun için tavsiye alabilirim. Bir de mix mastering ve kayıt için onerebileceginiz bilgisayar varsa öneribilirseniz çok iyi olur
		
		
	 
Hocam, bu işe girişmenin bir çok değişkeni var. Bende son 1 senedir bu konularda öğrenmeye çabalayan birisi olarak tecrübelerimi şöyle paylaşabilirim;
En son söyleyeceğimi en başta söyleyim. Hangi ekosistemde çalışmak istediğine karar ver. Bu çok önemli. Eğer maddi konularda çok rahat değilsen Apple ekosistemi bir parça masraflı olacaktır. Çünkü Mac'ler için kırık program bulmak, bulsan da yüklemek vs çok sıkıntılı uğraşlar. Bir süre sonra illallah edip parasını vererek orjinal yazılım alıyorsun. PC'ler bu konuda çok daha avantajlı.
1 - Bilgisayar;
Bu konuda ilk yol ayrımın masaüstü mü yoksa laptop mu istiyorsun konusunda olacak.
Eğer masaüstü düşünüyorsan, yukarıda arkadaşlarında belirttiği Mac Mini'nin yeni M4 işlemcili modelleri çok uzun süre işini görecektir. 
Mac mini için maliyet hesabı aşağıdaki gibi;
Aşağıdaki link'teki 256GB SSD'li model rahatlıkla en komplike projelerin altından kalkabilecektir. Yalnız 256GB SSD az olacağı için yanına birde 2TB'lik bir harici almanı tavsiye ederim. Oda 3-4bin TL civarı tutar. Tabi birde ekran alman gerekecek. 24" monitörlerin fiyatlarıda yine 3-4bin TL civarında. Yani özet olarak, şuan ki maliyetin 37bin TL civarı olacak.
Mac mini Satın Alın
Normal PC için çok fikrim yok ama yine bu fiyat aralığında iyi bir PC toplayabilirsin sanırım. Ancak Mac kadar stabil çalışır mı bilmiyorum.
Eğer laptop düşünüyorsan,  Apple ekosisteminde en uygun seçenek Macbook Air. Burada da en uygun ürün 256GB SSD'li olarak geliyor. O yüzden bunun içinde 2TB'lik bir harici alman gerekecek. Her türlü ek bir ekrana ihtiyacın olacağı için 13" alabilirsin (13" ve 15" arasında ek bir ekran aldırmayacak kadar bir fark yok). Bunda da özet olarak ortalama maliyetin yaklaşık 60bin TL olmuş olacak.
M3 çipli 13 inç MacBook Air satın alın
Windows bazlı bir PC laptop içinse ben Lenovo'nın ThinkPad ve HP'nin Probook serilerini öneririm. Bu bilgisayarlar, iş bilgisayarı oalrak tasarlandıkları için iş istasyonu olarak çok verimli çalışıyorlar. Haa ama dersenki ben oyun falanda oynarım, o zaman gamer laptop'lara bakabilirsin. Onlar hakkında hiçbir fikrim yok. Bunların SSD'leri 2TB olduğu için ek bir harici alman gerekmeyecek. O yüzden 3-4 bin TL kar etmiş olacaksın oradan. Laptopların kendileride bir parça ucuz olduğu için toplamda 54-55  bin TL gibi bir rakama mal olur.
HP Probook 440 G11 Ultra 7 155U 16GB 2tb SSD Intel® Aı Boost 14" Wuxga IPS FDOS A22YSEAF03+Zetta Çanta Fiyatı, Yorumları - Trendyol
LENOVO ThinkPad E16 G1 i7 1355U 16GB 2TB SSD 16
2 - Kullanacağın DAW ve plugin'ler; Bu konuya alacağın bilgisayara göre karar vermen lazım. Eğer Mac ekosistemine gireceksen, en uygun ürün Logic Pro. Eğer normal PC kullanacaksan ise benim tavsiyem Cubase olacak. Mac'te de Cubase tavsiye ederim normalde ama başta da belirttiğim gibi Mac'te kırık ürünler bir kaçı haric sıkıntı yaratıyor. Cubase'de bence onlardan biri.
Plugin konusu derya deniz. Ancak ilk etapta, işin ne kadar başında olursa olsun birinin sahip olması gereken plugin seti FabFilter'ın bundle'ı. Bunu malum yerlerde hem Mac hem de PC için bulabilirsin. (Benim Mac'im de kırık olarak çalışan tek plugin seti bu)
3 - Diğer Ekipmanlar;
Burada ilk etapta almayı düşüneceğin 3 ekipman olmalı; Ses Kartı, Referans Kulaklığı ve Referans Monitörü.
Ses Kartı için; öncelikle enstrüman kaydı alacak mısın? Alacaksan aynı anda kaç kanal kayıt alacaksın? Eğer kayıt almayacaksan, ya da en fazla tek kanal vokal, gitar vs kaydederim diyorsan tek kanal bir Ses kartı öneririm.
Ben Arturia Minifuse kullanıyorum ve aşırı memnunum. Üzerinde kulaklık ve monitör için ayrı ayrı volume potansları olduğu için kritik dinleme sırasında ikisinin seviyelerini ayrı ayrı ayarlayabiliyorum. Bu fiyat bandında alacağın tüm ürünler birbirinin aşağı yukarı aynısı.
Arturia MiniFuse 1 Ses Kartı (Beyaz) | doremusic
Ama eğer diyorsan ki abi bende para var, bütçem var daha yüksek seviye birşey alabilirim. O zaman direkt UAD'lere bak. İleri de mix-mastering ve kayıt işlerini geliştirdiğinde sadece UAD ses kartıyla kullanabileceğin çok iyi pluginler var. Unison adında bir teknoloji kullanıyorlar ve hardware bir preamp'i birebir emulate ediyorlar. İnternette UAD Unison Technology diye aratırsan konu ile ilgili detayları bulabilirsin.
Universal Audio Apollo Twin X DUO | Gen 2 - Essential+ | Thunderbolt Ses Kartı Fiyatı ve Özellikleri - SesçiBaba
Referans Kulaklığı için; bence şuan alacağın en kritik ekipman bu. Çünkü duymak mixlemenin temelidir. 3bin TL'lik bir ses kartıyla 10bin TL'lik bir ses kartı arasında uçurum yoktur ama 3bin TL'lik bir kulaklıkla 10bin TL'lik bir kulaklık arasında uçurumlar olabilir.
Burada ilk söylemem gereken şey hem kapalı (closed-back) hem de açık (open-back) bir kulaklık alman, ancak şuan sadece 1 adet kulaklık alacaksan ilk olarak açık (open-back) bir kulaklık alman.
Ben açık (open-back) kulaklık olarak ikinci el bir AKG K701 kullanıyorum. Çok memnunum ve sana da tavsiye ederim.
AKG K701 Stüdyo Referans Kulaklığı Fiyatı - Elit Müzik
Kapalı (closed-back) kulaklık olarak da Fenix diye ucuz ve bilinmedik bir markanın kulaklığını kullanıyorum. Geçen sene Dore müzikten almıştım ama galiba stoklarında kalmamış. Onun yerine ucuz yollu bir Behringer vs'de bakabilirsin.
Kapalı kulaklığı ben bass frekans dengelemesi yaparken kullanıyorum. Şu etapta çok elzem değil. Dediğim gibi, öncelik açık (open-back) kulaklık.
Referans Monitörü için; bu da ucu bucağı olmayan bir konu. Tamamen bütçenle ve bu setup'ı kuracağın odayla alakalı. Ayrıca burada bir diğer önemli konu odanın akustik düzenlemesi (odanın köşelerine bass trap koymak, duvarlara difüzör paneller asmak vb).
Eğer bütçen varsa ve odan da 15-20m2'den büyükse ve de iyi bir akustik düzenlemen varsa yukarıda arkadaşların bahsettiği Kali Audio'nun LP-6'larını ya da Yamaha HS8'leri tavsiye ederim bende. Ama eğer diyorsan ki, yok aga ben daha öyle akustik düzenleme işlerine girmedim, bu işi öğrenene kadar beni idare etsin yeter, ben aşağıdaki ürünü kullanıyorum ve memnunum. Boyutundan dolayı bass frekanslar zayıf evet ama fiyat performans olarak bence ideal bir ürün başlangıç için. İleride daha profesyonel bir referans monitöre geçsem bile bunları alternatif dinleme için kullanmaya devam ederim.
Amazon.com.tr
4 - Eğitim konusu; ben bir konuda kendimi geliştirirken youtube'da videolar arasında gezinerek kendi kendime birşeyler öğrenebilen biri değilim. Fazla meraklı olduğum için kendimi tutamıyorum ve konudan konuya zıplıyorum. Sonucunda da kafamda karman çorman bir bilgi kirliliği oluyor. O yüzden daha düzgün, belli bir müfredatı takip eden bir eğitim aradım uzun süre. Bu araştırmamın neticesinde aşağıdaki siteyi buldum. SAE Newyork'ta uzun süre hocalık yapmış biri bizim gibiler için eğitim setleri hazırlamış. Ben Mixing Level I - Foundations'a kaydoldum ve çok memnunum. Gerçekten profesyonel bir şekilde, belirli bir müfredatta çok güzel anlatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. (adamın tipi biraz manisa tarzanına benziyor
🙂 ama gerçekten çok iyi bir eğitim seti) Bundan önce Produce Like A Pro'ya üye olmuştum ama kesinlikle para kaybı. Uzak dur bence. Youtube'dan bir farkı yok, adım adım yapılandırılmış bir eğitim sunmuyor. Kend kendine işe yarar videolar bulman gerekiyor.
Mixing With Mike
Biraz uzun yazdım ama umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer, maddi koşulların, ulaşmak istediğin hedef vs hakkında daha fazla detay verirsen, daha ayrıntılı yardımcı olmaya çalışırım.