Kayıt işlerine epeyi batıp çıkmış (
😀 ) biri olarak yorumlarım şöyle:
1) Gitar tonunuz iyi; fakat diğer arkadaşların da dediği gibi biraz boğuk kalmış. Presence ayarını artırmanız gerekebilir.
2) Random riffing kaydında başlarda önce sadece sağ, sonra sadece sol gitar girdiği anda fark ettim ki, %100 sağ veya sol aktarmak yerine %90 larda tutabilirsiniz. Böylece gitarları kanallarda daha dolgun elde edebilirsiniz.
3) Bateride kick çok baskın kaçmış.
Ben bas gitarı Guitar Pro'da yazıp MIDI olarak Export ediyorum. Export ettiğim MIDI'yı daha sonra Reaper'a getirip VST ile birleştiriyorum. Benim de MIDI klavyem yok yani 🙂
Bass olayı için çok basit birkaç tavsiyem olacak. Diğer arkadaşlar alınmasınlar
🙂 MIDI yerine doğrudan gitarınızı kullanabilirsiniz. Eğer gitarda EMG 81 gibi aktif manyetik varsa daha güzel olur:
1) Gitarın ton potunu maksimum yapın (Yani gitar en kalın tonunu versin).
2) Bilgisayara DI girin ve kanala kaydedin.
3) Bu kanalın kopyasını alın. Kanallardan birini bass_clean, diğerini bass_distort diye adlandırın.
4) Her iki kanala da Amplitube VST yerleştirin (Amplitube Metal olmasın. Ben amplitube 3 kullanıyorum).
5) bass_clean için Amplitube içindeki Bass Rig'lerden hoşunuza gidecek birini seçin. İsterseniz bir tane de EQ yerleştirip 2kHz'den sonrasını kesin.
6) bass_distort için de Amplitube içinden başka bir Bass Rig yerleştirin. Burada bass amplisinin gain, mid ve treble'ını fulleyin. İsterseniz benzer bir EQ da buraya yerleştirebilirsiniz. Amaç, distorsiyonlu bass tonu elde etmek.
7) Mix'e göre bunların seviyesini ayarlayıp harmanlayarak hoşunuza giden bass tonun elde edin.
Bu şekilde oldukça doygun bir bass tonu elde edebilirsiniz. Örnek için benim burda açtığım "Nazgûl Manyetik Test Kaydı" konusuna bakabilirsiniz.