Bunda abartılacak bir şey yok aslında sırf merak için açıp baksanız yine görünür,öğrenilir. Osman Burak'ın yazdığı bilgide bir sorun yok,zamanında üniversitede sadece 1 dönem gördüğüm sanat tarihinde ve lisede 1 dönem gördüğüm sanat tarihi derslerinde bile bunları gördük.Bunları bilmek için sanat tarihi bilmek de şart değil cahillik dediğiniz şey araştırmadan yazıp çizmektir aslında bunları desteklemeniz gerekir.Başlık Esp-Jackson başlığına dönmüş 😀Ben sanat tarihi okumadım, merak ediyorum yazdıklarınız hakkında, aynı şekilde bilgiye vakıf olan kaç kişi var. (beğenenler dahil) Dolayısıyla yazdıklarınızın kişisel sovdan ibaret olduğu kanaatindeyim. Herkesin anlayabileceği şekilde yazmanız daha faydalı olacaktır.(yani bu kadar ayrıntıya girmeden, daha basit ve öz) Ben kendi uzmanı olduğum konuda burda bu şekilde yazsam emin olun sizde araştırmak zorunda kalırsınız. Bu yaklaşım şeklinin, bakın ben ne kadar ayrıntılı bilgilere sahibim benim dediğim kesin doğru psikolojisi yaratmaya yönelik olduğu çok açık ve maalesef doğru bir yaklaşım değil.(kastım şudur; yazdıklarınızın doğruluğunu teyid etmem için tek tek internetten bakmam gerekir, ben bu kadar ayrıntılı bilgilere vakıf değilim, )
Kültürlerin birbirinden etkilenebileceğini daha önceki mesajlarımda da yazmıştım. Yazdıklarınız bana mantıklı gelmiyor, çünkü aynı bakış açısıyla baktığımda Türk lerinde birçok farklı coğrafyada eserleri var. (siz burdaki eserleri yapanların yabancı olduklarını yazmışsınız)
Ayrıca bu mesajlaşmanın sonunu çok hayırlı görmüyorum. Bu nedenle daha fazla yazmayıda uygun bulmuyorum.
Siz benim cahilliğime verin yanlış düşünmüşüm, kulaktan dolma bilgiler ile baş ağrıttığım için özür dilerim, dedimya cahillik, tekrardan kusuruma bakmayın.
Normalde böyle başlıklara yazmam çünkü sonuç alınmaz ya da tartışma ortamı bile olmaz bilgi kirliliğinden ya da "en iyisi ben bilirim tabi bana soracaksanız " tavrı olduğu için bir arpa boyu ilerlemez konu.. Kirlilik artınca dayanamadım yazayım dedim.
Konudaki anket ve değinilmek istenilen konu sapmış bu zaten normalimiz yadırgamadım açıkcası 🙂 Anketin cevabı bence her ikiside olur. Çünkü dünya'da kendi çocuğunu kendi kültürü dışında yetiştiren herhangi bir aile var mı bilmiyorum ? Burada kişi özgürlüğü hür iradesi ya da kendi hayatını tecrübe edip öğrenmekle kültür-yaşayış aile eğitimi karıştırılmış gibi duruyor. Alman bir ailenin sabah kahvaltısında bile yedikleri bir kültürdür. Pazar günü babasıyla kiliseye gitmesi de kültürdür. Buna karşılık ilk cinsel deneyim yaşı da bir kültürdür. Sen kendi kültürü verirsin ya da o zaten o toplumun içinde harmanlanır sonra kendi seçeceğini kendisi seçer zaten. Bu kendi fikrim tabi ki..
Saptırılan konuya gelirsek, kültür yarıştırması olayına; Kendimce bilgi sahibi olduğum konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu amerikalı olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı ermeni,rum yaptı oluyor. Peki Amerikalı dediğiniz kim? Onlarda bu kadar teknolojik ilerlemeyi sadece belli bir milletten gelenler mi yapmış ? Genel olarak İngiltere ana vatanı olarak görülür Amerikalıların. İngilizce konuşmaları, dünya savaşlarındaki müttefiklik durumları,güncel dünya siyasetleri aynı paralelde ilerlediği için diyorum. Peki Amerika'daki mimarların,sanatkar ya da bilim adamların hepsi İngiltere kökenli midir? Misal, V1-V2 roketlerini mücidi. Şimdiki bütün kıtalar arası roket,uzaya atılan her türlü füze, sıvı okjinenin bu denli bir yakıt gücüne sahip olduğu bilgisi ve bu gücü kontrollu bir biçimde kullanma hepsini tek bir adamın azmine borçluyuz. Wernher von Braun. Kendisi bir nazi, ayrıca Polonya doğumlu (Alman biliyorum ama belki Alman da değil ama Amerikalı olmadığı kesin ) 2. dünya savaşının bitmesine yakın müttefikler Almanya'nın roketlerine el koyuyor. Braun,füzeler ve ekibi Amerika'ya gidiyor. Sonra NASA bünyesinde uzaya roket ve ay'a insanlığın gidişi için çalışıyor. Sonunda Aya gidiliyor ve zamanında azılı bir Nazi olan Von Braun, Keneddy'den ödül alıyor. Avrupa'da da bu konuda bir çok örnek var. Yahudi kökenli Almanya'da çalışmış bir çok bilim adamı var. Keza fransa'da çalışma yapan bir çok keşfe imza atan Alman bilim adamları mevcut. Şimdi bunlar Alman mı Fransız mı ? Türk kültürü/islam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin bu kültürü Modern Amerika kültürü ile karşılaştırmak cidden tarihe haksızlık oluyor. Hadi Roma deseniz anlarım, Kutsal-Roman Germen imparatorluğu ve devam eden Alman-Prusya kültürü deseniz anlarım. Britanya koloni İmparatorluğu deseniz anlarım da..
Bir de Mimar Sinan devşirme yazılmış ki buradan sanırım yaptığı camiler,hanlar,kütüphaneler bizim kültürümüze dahil edemiyoruz'a kadar gidecek ki durum çok içler acısı bir hal alacak. Anadolunun bir çok yerinde camiler,hanlar, medreselerin yapım tarihine bakın. Buradan tek tek sıralamak bilgi vermek mesajda kirlilik yaratıyor isteyen internetten şehirleri aratarak ulaşabilir. Ama bir çoğunun yapım tarihine bakamıyorsunuz çünkü zaten kitabeleri ya silinmiş ya üstü kapatılmış ya tahrip edilmiş. Hatta bir bakıyorsunuz ki ahıra çevrilmiş. Kitabesi olanının da bir önemi yok ki 1000 yıldır kullandığınız alfabeniz ortadan kalmış. Ya bari haftalık 2 ders saati koysaydınız da tarihimizi öğrenebileceğimiz dili de az da olsa öğrenmiş olurduk. Bugün Osmanlı arşivinde Türk'ten çok Amerikalı,Portekizli,Japon bilim adamı var ? Çin'de Mao bile kültür devrimi yaparken 1 gecede milyonlarca kişiyi keserek iktidara geldiğinde bile değiştirmediği tek şey dildi. Dünya'nın en eski ve en kadim dilinden biri.. Herhalde hemen herkes de Çince'nin çok zor olduğunda hem fikirdir sanırım ? Bu sayade 3000 bin yıl öncesi Çin Tarihi hala araştırılabiliyor sadece Çin Tarihi mi Mete'nin Çin ile ilişkileri, Orta Asyadaki Türk devletlerinin Çin ile ilişkileri..
Satabildiğiniz satın satamadığınızı yok pahasına verin o da olmazsa yıkın diye kim bakalım araştırın karşınıza neler çıkacak. 1935'ten 1960'lara kadar müthiş bir talan söz konusu... Özetle neresinden tutacam bilemedim Orta asya öncesi Türk tarihi mi kültür değil ? İslamiyetten sonraki samarra,buhara kentlerindeki islam alimleri ve pozitif bilim alimleri Türk değil ? Bitlisteki 1000 yıllık Mezar taşları mı Türk değil ? Devrinin makineli tüfeği olarak adlandırılabilen kompozit yay mı Türk değil ? Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii bizim değil Osmanlı'nın ki dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama..
Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani 🙂
Hat,tezhip,ebru,musiki,tıp alanında olanları yazsam mesaj, mesajlıktan çıkar kitap olmaya yürür. Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Aşı konusu.. hem toplum sağlığı için hem tıp teknolojisi hem savaş teknoloji ve savunma konularında bir ülkenin özellikle günümüzde olmazsa olmazı..
Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani 🙂
Normalde böyle başlıklara yazmam çünkü sonuç alınmaz ya da tartışma ortamı bile olmaz bilgi kirliliğinden ya da "en iyisi ben bilirim tabi bana soracaksanız " tavrı olduğu için bir arpa boyu ilerlemez konu.. Kirlilik artınca dayanamadım yazayım dedim.
Konudaki anket ve değinilmek istenilen konu sapmış bu zaten normalimiz yadırgamadım açıkcası 🙂 Anketin cevabı bence her ikiside olur. Çünkü dünya'da kendi çocuğunu kendi kültürü dışında yetiştiren herhangi bir aile var mı bilmiyorum ? Burada kişi özgürlüğü hür iradesi ya da kendi hayatını tecrübe edip öğrenmekle kültür-yaşayış aile eğitimi karıştırılmış gibi duruyor. Alman bir ailenin sabah kahvaltısında bile yedikleri bir kültürdür. Pazar günü babasıyla kiliseye gitmesi de kültürdür. Buna karşılık ilk cinsel deneyim yaşı da bir kültürdür. Sen kendi kültürü verirsin ya da o zaten o toplumun içinde harmanlanır sonra kendi seçeceğini kendisi seçer zaten. Bu kendi fikrim tabi ki..
Saptırılan konuya gelirsek, kültür yarıştırması olayına; Kendimce bilgi sahibi olduğum konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu amerikalı olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı ermeni,rum yaptı oluyor. Peki Amerikalı dediğiniz kim? Onlarda bu kadar teknolojik ilerlemeyi sadece belli bir milletten gelenler mi yapmış ? Genel olarak İngiltere ana vatanı olarak görülür Amerikalıların. İngilizce konuşmaları, dünya savaşlarındaki müttefiklik durumları,güncel dünya siyasetleri aynı paralelde ilerlediği için diyorum. Peki Amerika'daki mimarların,sanatkar ya da bilim adamların hepsi İngiltere kökenli midir? Misal, V1-V2 roketlerini mücidi. Şimdiki bütün kıtalar arası roket,uzaya atılan her türlü füze, sıvı okjinenin bu denli bir yakıt gücüne sahip olduğu bilgisi ve bu gücü kontrollu bir biçimde kullanma hepsini tek bir adamın azmine borçluyuz. Wernher von Braun. Kendisi bir nazi, ayrıca Polonya doğumlu (Alman biliyorum ama belki Alman da değil ama Amerikalı olmadığı kesin ) 2. dünya savaşının bitmesine yakın müttefikler Almanya'nın roketlerine el koyuyor. Braun,füzeler ve ekibi Amerika'ya gidiyor. Sonra NASA bünyesinde uzaya roket ve ay'a insanlığın gidişi için çalışıyor. Sonunda Aya gidiliyor ve zamanında azılı bir Nazi olan Von Braun, Keneddy'den ödül alıyor. Avrupa'da da bu konuda bir çok örnek var. Yahudi kökenli Almanya'da çalışmış bir çok bilim adamı var. Keza fransa'da çalışma yapan bir çok keşfe imza atan Alman bilim adamları mevcut. Şimdi bunlar Alman mı Fransız mı ? Türk kültürü/islam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin bu kültürü Modern Amerika kültürü ile karşılaştırmak cidden tarihe haksızlık oluyor. Hadi Roma deseniz anlarım, Kutsal-Roman Germen imparatorluğu ve devam eden Alman-Prusya kültürü deseniz anlarım. Britanya koloni İmparatorluğu deseniz anlarım da..
Bir de Mimar Sinan devşirme yazılmış ki buradan sanırım yaptığı camiler,hanlar,kütüphaneler bizim kültürümüze dahil edemiyoruz'a kadar gidecek ki durum çok içler acısı bir hal alacak. Anadolunun bir çok yerinde camiler,hanlar, medreselerin yapım tarihine bakın. Buradan tek tek sıralamak bilgi vermek mesajda kirlilik yaratıyor isteyen internetten şehirleri aratarak ulaşabilir. Ama bir çoğunun yapım tarihine bakamıyorsunuz çünkü zaten kitabeleri ya silinmiş ya üstü kapatılmış ya tahrip edilmiş. Hatta bir bakıyorsunuz ki ahıra çevrilmiş. Kitabesi olanının da bir önemi yok ki 1000 yıldır kullandığınız alfabeniz ortadan kalmış. Ya bari haftalık 2 ders saati koysaydınız da tarihimizi öğrenebileceğimiz dili de az da olsa öğrenmiş olurduk. Bugün Osmanlı arşivinde Türk'ten çok Amerikalı,Portekizli,Japon bilim adamı var ? Çin'de Mao bile kültür devrimi yaparken 1 gecede milyonlarca kişiyi keserek iktidara geldiğinde bile değiştirmediği tek şey dildi. Dünya'nın en eski ve en kadim dilinden biri.. Herhalde hemen herkes de Çince'nin çok zor olduğunda hem fikirdir sanırım ? Bu sayade 3000 bin yıl öncesi Çin Tarihi hala araştırılabiliyor sadece Çin Tarihi mi Mete'nin Çin ile ilişkileri, Orta Asyadaki Türk devletlerinin Çin ile ilişkileri..
Satabildiğiniz satın satamadığınızı yok pahasına verin o da olmazsa yıkın diye kim bakalım araştırın karşınıza neler çıkacak. 1935'ten 1960'lara kadar müthiş bir talan söz konusu... Özetle neresinden tutacam bilemedim Orta asya öncesi Türk tarihi mi kültür değil ? İslamiyetten sonraki samarra,buhara kentlerindeki islam alimleri ve pozitif bilim alimleri Türk değil ? Bitlisteki 1000 yıllık Mezar taşları mı Türk değil ? Devrinin makineli tüfeği olarak adlandırılabilen kompozit yay mı Türk değil ? Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii bizim değil Osmanlı'nın ki dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama..
Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani 🙂
Hat,tezhip,ebru,musiki,tıp alanında olanları yazsam mesaj, mesajlıktan çıkar kitap olmaya yürür. Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Aşı konusu.. hem toplum sağlığı için hem tıp teknolojisi hem savaş teknoloji ve savunma konularında bir ülkenin özellikle günümüzde olmazsa olmazı..
Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani 🙂
Arap alfabesi ile Türkçe de düşündürücüymüş.O zaman Göktürk alfabesini de öğrenelim, madem buradan çıkması gereken Türk kültürü karması, o kültürün geldiği yer de orası mesela.Bu ülkede bilim bitmemişti, sağolsunlar bitirdiler.Cumhuriyet kurulduğunda yüksek öğretim için neler yapılmış, bilim için kimler buraya bilim adamı yetiştirmek üzere getirtilmiş? Bunları araştırmanı tavsiye ederim.Osmanlıda ise madem kültürün bilim kısmına girdin son kaç yüzyıldır bu topraklarda bilim üretilmedi ve beşik ulemalığı nedir, ne kadar zaman boyunca uygulanmıştır? Bunlara da bak derim.Burada bahsedilen maddi kültürün kaynağı olmuş , bununla beraber konu zaten saptırılmış.Tarih dediğiniz ayrıca o harflerden ibaret değildir.Osmanlı devlet arşivi hangi aralıklarla kaç kez yanmış(Cumhuriyet döneminde yapılmıştır deyip çıkmayın işin içinden), ve elimizdeki somut verileri hangi ülkeden almışız?Bunları da araştırın derim ,yukarıda iddia ettiğiniz şeyler bir kaç sayfa önce bir forum üyesinin mevzu bahis ettiği şeyleri söylemesine benzemiş.Ayrıca bahsini ettiğin şeyler, araştırmalar emin ol akademik manada araştırılıp ortaya konuyor, sorun bizlerin bunu okumaması.O kadar mesajdan bunu çıkarabiliyorsanız konuşulacak bir şey yok ortada. 90 yıldır insanları uyuşturan zihniyet ile geldimiz yer ortada. Osmanlıca,Fransızca,Frasça ve Arapça bilmeden ben tarihten anlıyorum diyemezseniz. Bu insanlar aptal anlayamaz osmanlıcayı der harfleri değiştirirseniz sonucu hiçbirşey üretemeyen bilmeyen tarihinden bir haber insanlar olur. En basidi haftada 2 ders okutulabilirdi o bile yapılmadı ben bunda iyi niyet arayamam açıkcası. Japon 3 bin yıllık dili öğrenir inatla harf alfabe değişmez, çinli yine aynı şekilde.. Adamların osmanlıca uzmanları bile bizden fazla. Sen hergün vapura binerken kullandığın iskelenin tepesindeki haydarpaşa yazısını "Ya bu sanırım arapça ne yazıyor acaba ? bismillah,muhammed filan yazıyordur" diyorsan oradaki yazının "Türkçe" olduğundan bir habersen iyi uykular, tatlı rüyalar derler adama..
İkili tartışmaya girmeye hiç gerek yok. Osmanlıca'yı Türkçe değil arapça olarak nitelendiriyorsanız hem Arapça'dan hem Türkçe'den hem Osmanlıca'dan okumanız gereken çok şey var tıpkı benim de okumam gibi. Umarım bir gün siz de merak edersiniz de kendinize sorular sorarsınız dünya tarihine şöyle bir incelersiniz koloni imparatorluğu ile imparatorluk tabirleri arasında fark nedir incelerseniz kime ingiliz kime osmanlı kime Türk denmiş görürsünüz. Daha önceden yazdığım gibi forumda,internette bu tür konulardaki yazılar sonuca varmayan boşa vakit harcanan yazılar olmaktan öteye geçmiyor neyse son mesajım benim de zaten.
Eğer Osmanlı o kadar başarılı olsaydı, zaten Cumhuriyet'in kurulmasından önce yıkılmış olmazdı.
Aslinda zurnanin zirt dedigi yer burasi. Osmanli ile Cumhuriyet arasinda secim yapmak zorundaymis gibi hissediyoruz oncelikle. Ote yandan Cumhuriyet`i sahiplenme seklimiz ile Osmanli`yi sahiplenmemiz arasinda fark var. Birisi iliklerine kadar ulus devlet, digeri ise ulus devlet anlayisi kuvvetlendigi icin parcalanmis bir cok kulturlu imparatorluk. Bu oyle aklimizdan kolayca kalkacak bir travma degil. Once bir arada tutmaya calistigimiz bir ulke dagilinca yerine Turk kimligi ustune insa edilmis bir cumhuriyet var. Ilginctir bugun soykirimin yasandigi Almanya`da 118 bin musevi varmis demin merak edip baktim, bizde ise 17 bin tane kalmis, daha 15. yuzyilda II. Beyazid zamaninda 150.000 kadarinin engizisyondan bize goc ettigini de not edelim. Insan yetistirme isi ise pek karmasik onu belki ayrica tartismak lazim katildigim yerler var katilmadigim yerler var.Bu güzel mantıkmış. Bu mantıkla tarihte başarılı bir devlet bulamayız heralde.
Osmanlıyı ilkokul tarih kitaplarından öğrenirsek böyle olur. Cumhuriyet'in dayattığı resmi tarih ve resmi ideoloji öncekine tamamen tu kaka demek üzerine tasarlanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Sanat Müziği bile yasaklandı. Alttan kendiliğinden gelişen değil tepeden gelen bir dayatmayla kültür değiştirilmeye çalışıldı. Bugünkü kültür yozlaşmasının sebeplerinden biri budur. Osmanlının son dönemleri iyi olmayabilir, o zaman da yozlaşmışlıklar olabilir fakat bir kültür bu dönemini reddederek, yok sayarak değil bunlarla yüzleşerek, kucaklayarak ve bunlardan ders alarak gelişebilir. Bugün Alman, İngiliz hepsi geçmişiyle hesaplaşarak, ondan kaçarak değil, bir yerlere gelmiştir. İngilizlerin kraliyet ailesinde Bloody Mary gibi halka zulmetmiş insanlar olmasına rağmen şu an baş tacı ederler kraliyet ailesini. Lafta reddederek bir şey değişmiyor zira Osmanlı tüm kurumlarıyla ve yozlaşmışlıklarıyla aslında devam etmiştir Cumhuriyetten sonra. Hanedan yıkıldı, demokratik cumhuriyet kuruldu ama zihniyet değişti mi? Çok partili sistem denemelerinden sonra darbelerden başımızı kaldırabildiik mi? Demokrasiyi toplum sindirememiş olduğu için hala yarım yamalak bir demokasideyiz. Yani sistemleri değiştirdiğinizde kafalar değişmiyor. Bugün monarşiyle yönetilen İngilterede demokrasi bizden daha çok uygulanıyor. Osmanlı zaten meşrutiyetle denemeler yapıyordu. O yıllarda İngilterede kralın etkisi ne kadarsa Osmanlı padişahının etkisi de o kadardı. Meşrutiyet arada feshedilliyor sonra tekrar geliyordu falan. Bugün Osmanlı yıkılmamış olsaydı sanmayınki tepede bir padişah her istediği oluyor olacaktı. Zaman değişti meşrutiyet yine gelecekti parlementer sistem olacaktı ama demokasimiz şu an nasıl yarım yamalaksa yine aynı öyle olacaktı aslında.
Osmanlı yükselme dönemlerinde bir çok alanda ileriydi. Bu kadar küçümsenmesine anlam veremiyorum. Devşirmeler alınırdı fakat bunlar Osmanlı kültüründe büyüyüp yetişip başarılı olurlardı. Başarıyı getiren o kültürdü. Eğitim olarak çok ileri noktalardaydılar. Bugün neden Türkiye'de yetişen Türkler pek bir yerlere gelemiyor? Bakın en basitinden futbolculara. Mesut Özil gibi bi adam Alman kültüründe yetiştiği için Mesut Özil oluyor. Mehmet Öz gibi dünya çapında bir doktor Amerika'da doğup büyüdüğü için bugün bulunduğu yerde. Atlantic Records'un sahibi Rolling Stones'un, Led Zeppelin'in prodüktörü Ahmet Ertegün yurtdışında büyümüştür. Bizim kültürümüz içinden bu kadar başarılı insan pek çıkamıyor. Ama yurtdışında doğup büyümüş Türklerden çok daha başarılı insanlar çıkabiliyor. Aynı yükselme dönemindeki Osmanlıda olduğu gibi, Amerikadaki anlayış ve kültür dünyanın dört bir yanından gelmiş kişileri başarılı kılıyor. Ankete gelirsek evet kültür aktarımı önemli. Ama hangi kültür? Şu an elle tutulur bir kültürümüz yok maalesef. Arkadaşın dediği gibi keşke olsa da dayatsalar 🙂
Mükemmel düşünce gücü.Her fırsatta Cumhuriyet'e çakmaya çalışan Neo-Osmanlıcılara diyecek fazla bir şey yok. Eğer Osmanlı o kadar başarılı olsaydı, zaten Cumhuriyet'in kurulmasından önce yıkılmış olmazdı. Ve Neo-Osmanlıcılar bu kafayla giderlerse ülkelerini tekrar yıkmaları da yakındır. Sorun değil, tekrar kurarız.
Bu kültürcülük işi futbol fanatizmi gibi bir şey. Benim çocuğum tarihini bilsin. Ancak ben çocuğuma tarihiyle değil, kendi yaptığıyla gurur duymasını öğretirim arkadaş.
Mükemmel düşünce gücü.
Bu güzel mantıkmış. Bu mantıkla tarihte başarılı bir devlet bulamayız heralde.