Selam arkadaşlar,
Ben lambalı amfilerin zamanından gelen bir ağabeyiniz olarak siz genç jenerasyonun lambalı anfilere olan rağbetiniz beni çok mutlu etti. Söylediğiniz çok doğru bilgilere bir kaç söz de ben ilave etmek isterim.
epiphone demiş ki:
ev kullanımı için düşünüyorsan hiç komplekse kapılma arkadaşım çünkü kalite farkı ses seviyesi yükseldikçe ve kullanım süresi uzadıkça ortaya çıkıyor
evde kullanım için kesinlikle küçük transistorlu fakat kaliteli bir amfi yeterlidir ve yerindedir,
İlk önce "epiphone"nin söylediklerine kısmen katılmıyorum, şöyle ki, bugün dünyada (ve Türkiyede de bir iki usta) ev hi-fi sistemlerinde lambalı anfi üreten çok ciddi ve çok pahalı (2x100 wat lık bir anfinin 5000 dolar ve üzeri gibi) luxman, mcintosh gibi üretici firmalar bulunmaktadır.
Lambalı anfiler sadece gitaristlerin tercihleri değil aynı zamanda müziği orjinale en yakın bir kalitede dinlemek isteyenlerin de tercihi olmaktadır.
Mosfet transistörlü anfiler normal transistörlülere nazaran daha kaliteli ses verebilmektedirler ama lambalı anfiler daha da kaliteli ses verebilmektedirler.
Lambalı gitar anfileri iki ana katagoride üretildiler, birincisi Fender'in mucidi Leo Fender 1950 lerde ilk "black face" denilen lambalı anfiyi üretti. Daha sonra İngilterede 1960 larda Marshall üretildi. Bunun Fenderden farkı daha kolay drive'a girmesiydi. Böylece iki tip anfi doğdu, Fender anfiler sesi bozmadan gitarın o güzel tınısını verebiliyorlardı, Marshallar ise volümü sona getirdiğiniz zaman o meşhur drive soundunu alabiliyordunuz. Daha sonra Randall Smith Fender anfiyi modifiye ederek Mesa Boogie anfiyi üretti. Hem pre anfi hem de anfi katını distortion'a sokarak kısık volümde de distortion alabilmeyi sağladı.
Lambaların karakterleri farklıdır. Aynı numaralı lambanın farklı firma ürünlerinin bile tonları değişebilmektedir. Çiftleştirilmiş lambalar daha pahalı ve değerlidir, gibi bir çok ayrıntı vardır bu konuda. Ama şu bir gerçektir ki lambayı deneyen bir daha unutamaz.
Benim 80 watlik bir dynacord mic anfim var ve sesi nerdeyse 200-250 watlık bir transistörlü anfi kadar ve de kalitesi mükemmel. "zifir" rumuzlu blues gitaristi bir arkadaşım bir twin reverb hastası.
Lambalı anfiler hakkında sitemde daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.