progressiva, valla hayırlı olsun güle güle kullan. Bence çok iyi bir iş yaptın umarım memnun kalırsın.
Alete netten ton indirme ve software olaylarına gelince; aslında bu konuda bir yazı hazırlamayı düşünüyorum, ama şimdilik kısaca bilgi vereyim.
Öncelikle, line6 sitesine girip üye olmak herşeyin başı. Üye olup line6 sitesine log in olunca, tepedeki myaccount yazan yere tıklayıp, yeni çıkacak sayfada soldaki menüden "Register Gear" a tıklayarak elinizdeki cihazı seri numarası ile üzerinize kaydedebilirsiniz.
Programlara gelince elde cd varsa cd den yoksa line6 web sitesinden Line6 monkey programını kuruyoruz. Bu programı, line6 ürününüzün tüm yazılım update vb şeylerini kontrol ve indirme aracı olarak kullanıyoruz. Cihazınızın firmware i eski mi, yeni versiyon çıkmış mı, indirip yeni versiyonu yüklemek istiyor muyuz? İşte tüm bu işleri, Line6 monkey bizim için kolayca yapabileceğimiz bir arayüz sunuyor.
Line6 Monkey harici, pod farm programını kuruyoruz. Pod 2.0 ve Pocket Pod da, maalesef bu programları kullanma şansı yok, pod xt ve üstü seriler ve line6 pod studio ses kartları vb de bu programı kullanabiliyoruz.
Pod Farm, Arayüzü, gearbox tan daha gelişmiş oldukça etkileyici bir program. Ben pod farm ı kullandıktan sonra, guitar rig vb bana oyuncak gibi gelmişti, ama beğenmeyeni de var elbet.
www.customtone.com dan her türlü tonu indirip pod farm la çalmak mümkün. Bir güzel yanı da cihaz seçmemesi. Yani yüklediğiniz preset xt ye ait, sizinki x3, yok sizinki pod studio gx, ama siz x3 tonu yüklüyorsunuz desteklenmiyor derdi yok. Eğer pod farm da indirdiğiniz tonda kulanılan amfi modeli varsa, direkt açıyor ama kullandığınız pod farm da o amfi modeli yoksa preseti yine açabiliyorsunuz, ama amfi ikonu pasif oluyor, yerine programınızda varolan yeni bir amfi modeli koyabiliyorsunuz.
Pod Farm da ayrıca dual tone gibi şahane bir özellikte var ki, bu bildiğim kadarıyla line6 pod serilerinde de bir tek x3 te var.
Dual tonları denemenizi tavsiye ederim harikulade şeyler elde edebiliyorsunuz.
Bu konuda yazacak o kadar çok şey varki dediğim gibi en iyisi detaylı bir yazı yazmak olacak.
Gearbox ta online library de, çeşitli ünlü sanatçıların, line6 tarafından hazırlanmış cover parçalarına ait tonlarına ulaşıp, programa yükleyebilirsiniz. Gearbox ile cihazınıza ton transferi yapabilirsiniz. Yine gearbox programında, bir player bulunuyor. Bu player ile yine guitarport.com a üye olup, 1 aylık free kullanım ardından, isterseniz aylık 7.99-usd ye bir çok sanatçının, ünlü şarkılarının tüm altyapılarını indirip, yine bu altyapılar için hazırlanmış özel tonları, yükleyip backing trackle tam uyumlu solo vb ler atabilirsiniz (jam misali). Hatta, indirdiğiniz altyapıyı full mix, sadece gitar, gitarsız gibi seçeneklerle indirebilirsiniz. Keza bu altyapıların tablaturesini de indirebiliyorsunuz.
Yani
www.guitarport.com a üyelik, ardından beğendiğiniz bir sanatçıyı arattırın, şarkısını bulup, tüm altyapıyı ve o altyapı üzerine uygun hazırlanmış solo ve ritm tonlarını, gearbox a yükelyip şahane jamler yapabilirsiniz.
Güzel ton olayına gelince; açıkçası bu konu tamamen şans, zira customtone da binlerce ton yüklenmiş, hangisi iyi, hangisi kötü insan bilemiyor, indirip yükleyip, çalıp karar vermek gerekiyor. Ben genelde çok yıldız almışları indiriyorum genelde işe yarar güzel tonlar oluyor. Bazen genel sıkıntı şu oluyor : uğraşıyorsunuz ama bir türlü istediğiniz ambiyansı, genişliği, derinliği vb bulamıyorsunuz. Ben bu tip durumlarda tonları indirip, indirip deniyorum, tam kafama göre delayi, reverbü, eq ayarı olan tonu ana ton kabul edip, o tonda istediğim gibi modifiye denemeleri yapıyorum (sadece amfi modellerini değiştirerek). Bu benim en yaygın kullandığım yöntem. Zira delay, reverb, chorus, eq bazen amfinin tonundan daha çok etkili oluyor, sizin istediğiniz tonu bulmada.
Ben başta netten bir iki ton bulup, onunla 1 hafta çalıyorum. 1 hafta sonunda kendi kendime diyorum ki; "1 günümü de customtone a ayıracağım". O bir gün boyunca, ne kadar ton varsa indirip deniyorum ta ki, ideal, istediğimi bulana kadar ve genelde de % 90 kafama göre şahane şeyler buluyorum. Ama arada gerçekten uyduruk şeyler de çıkmıyor değil. Hatta bazen bakıyorum aynı tonu farklı adlarla 50 kere yüklemişler. Bunlar can sıkabiliyor bazen. Ama sabırlı olursanız, eminim güzel tonlar bulabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi bu konunun kısa anlatımı ne kadar uzun sürdü. Ben en iyisi birara bu programlarla ilgili bir yazı hazırlayayım.
Bu arada pek ortalarda dolanmayan bir konu üzerine kendi fikrimi söylemek isterim.
Pod Farm ve Pod Studio ses kartları :
Ses kartı deyince insan, "amannn prosesörle aynı sesi verir mi?" diye düşünüyor. Ama yıllarca pod xt kullanmış biri olarak iddia edebilirim ki; pod farm kullandığınız bilgisayarınızdan Pod 2.0 ve Pod XT de hangi sesi alıyorsanız birebirr aynı sesi alıyorsunuz. Yani pod xt alamayan, evde sadece pc başında müzik yapabileceğine inanan arkadaşlara, pod studio gx öneririm. 200-TL civarı bir para. 60-TL civarı da metal pack+fx junkie veya classic collector model pack satın alıp evinizde 260-TL civarı bir paraya birebir pod xt ve Pod 2.0 soundu alabilirsiniz. Daha önce pod xt de yazdığım bir tonun dosyasını pod farm da açtım birebir aynı sesi alınca şoka girmiştim. Eee ben ne diye pod xt ye bir ton para verdim zamanında diye üzülmüştüm, malum sadece evde pc başında müzik yapıyorum.
Guitar rig vb ile karıştırmayalım, latency vb, pod xt de nasılsa aynı latency de çalıyorsunuz. Ama pc niz de çok kötü bir pc olmayacak. En son E-mu 0404 USB gibi converterları şahane bir ses kartında bile guitar rig, amplitube programlarıyla aşırı yapay ve kötü sesler alırken, basit bir line6 pod studio gx ile pc im bir anda pod xt cihazına dönüştü. Keza pod farm programına x3, x3 live tonları da yüklüyorum direkt açıyor. x3 te olup bende olmayan amfi varsa o amfi devre dışı kalıyor, var olan amfilerde direkt açıyor. Yani dediğim koşullarla x3 tonlarını da gx e yükleyebiliyorum. X3 deki gibi dual tonun keyfini sürebiliyorum. 260-TL bir paraya.
😆
Şimdilik benden bu kadar
🙂