Nihai vuruş ve nakavt... bu konu kapanabilir 🙂Refret, tesviye, belki lehim (temiz yapılmayınca gürültü yapıyor nihayetinde), kırık çatlak vs onarım gibi işler dışında hiç gereği yok başka insana dert anlatmaya çabalamanın.
TRCustomPaints'e gitar boyatmak istedim, yanar-döner mavi yeşil gibi olan renge 850 TL istedi, çok para yav. Gitar zaten kaç para. Üzülerek vazgeçtim, gönder geri gelsin falan derken 1000 Tlyi zaten geçecekti. Elimdekinin rengini sevmeyi tercih ettim.Madem konu luthier, tercihen İstanbul içinde olan ve düzgün bir refinish işi çıkartacak, "O kadarı USA Custom Shop'ta da olur, bak bu Fender'da da var" deyip hatalarını savunmayacak birini arıyorum.
Diyelim ki İstanbul'da bulamadık, şehir dışı da olur. Örneğin Eskişehir'deki TRCustomPaint ile çalışmış olan varsa bilgilendirebilirse sevinirim. Forumda bu kişi ile ilgili pek bir bilgi bulamadım.
Ben TRCustomPaints ile düzenli çalışıyorum. Bence fiyatları müthiş ucuz. Bunu yurtdışı ile karşılaştırarak ve bu işi geçmişte "in house" yapmış olmanın deneyimiyle söylüyorum. 400 doların altına kolay refinish bulamazsınız. Bulursanız da iyi araştırın, sonuçlardan pek memnun kalmayabilirsiniz. Öte yandan elinizde malzeme olsa dahi refinish işi fena halde emek yoğun. Kendiniz yapsanız (hani diyelim aynı kalite garanti ve tek denemede istediğiniz sonuca ulaşacak kadar ustasınız) dahi zımparasyıydı, spreyiydi, kurumasıydı, ıslak zımparasıydı, parlatmasıydı derken sadece emek maliyeti daha fazla tutar.TRCustomPaints'e gitar boyatmak istedim, yanar-döner mavi yeşil gibi olan renge 850 TL istedi, çok para yav. Gitar zaten kaç para. Üzülerek vazgeçtim, gönder geri gelsin falan derken 1000 Tlyi zaten geçecekti. Elimdekinin rengini sevmeyi tercih ettim.
TRCustompaints ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben de çok takıntılı olduğum için böyle takıntılı biriyle çalışmak beni mutlu eder gerçekten.Ben TRCustomPaints ile düzenli çalışıyorum. Bence fiyatları müthiş ucuz. Bunu yurtdışı ile karşılaştırarak ve bu işi geçmişte "in house" yapmış olmanın deneyimiyle söylüyorum. 400 doların altına kolay refinish bulamazsınız. Bulursanız da iyi araştırın, sonuçlardan pek memnun kalmayabilirsiniz. Öte yandan elinizde malzeme olsa dahi refinish işi fena halde emek yoğun. Kendiniz yapsanız (hani diyelim aynı kalite garanti ve tek denemede istediğiniz sonuca ulaşacak kadar ustasınız) dahi zımparasyıydı, spreyiydi, kurumasıydı, ıslak zımparasıydı, parlatmasıydı derken sadece emek maliyeti daha fazla tutar.
İşin kalitesine gelince... TRCustompaints Ömer Usta biraz takıntılı biri. işte iğne başı kadar kusur görse baştan yapmaya teşne. Çıkardığı işler de harika oluyor dolayısıyla. Zaten yurtdışına da gitar boyuyordu veya en azından talep alıyordu diye biliyorum. Ben hala hayret ediyorum böyle bir usta nasıl senelerdir bu kalite ve fiyat istikrarıyla devam ediyor.
Elbette işin hakkından bağımsız verilen fiyatlar fazla gelebilir, ona bir şey diyemem. Öte yandan, chameleon finish bir de ekstra pahalıdır (malzemenin kendisi pahalı). Size çok çok çok iyi bir fiyat verilmiş. Bu fiyatı yeni mi aldınız bilmiyorum (ben en son 4-5 ay önce iş yapmıştım) ama şimdilerde eminim fiyatlar artmıştır. İhtiyaç ya da kuvvetli bir istek yoksa boyatmamak doğru karar tabii.
Buradan luthier'lere güvenme noktasına bağlayayım. Birçok haklı eleştiri gelmiş. Arada işini iyi yapan 3-5 tane de maalesef kaynıyor. Sorunun luthierlik mesleğiyle ilgili yapısal bir sorundan çok "memleket şartları", artık sosyal, ekonomik, ahlaki her neyse, olduğunu düşünüyorum.
Vallahi bu aralar forumda aktif değilim, uzun süredir gitar piyasasında az çok varım, çok luthier gördüm gezdim, ilk başladığım gitar da öyle pahalı bir şey değildi yani, Çin malı dandik bir gitarla başladım. Gitarımdan memnundum fakat bir ayar için götüreyim dedim, 200₺'lik gitar için 300-400 arası fiyat aldım. Normalde öğrencilik dışında, elektronikle uğraşıyorum. Telefon yazılımı, tamir vs. her zaman ücreti tam alırım, ama ihtiyacı olandan para almadığım, 1 saatimi ayırdığım telefon tamirinden işçilik almadığım olmuştur(bunu kendimi öv öv bitirmek için demek istemedim, yanlış anlaşılmasın lütfen), ama yani gerçekten ihtiyacı olan bir insanım, ihtiyaç sahibinin halinden anlarım. Bana fiyatlar komik geldi. Yaptırmayıp bozuk kullandım o gitarı.Kötü usta adamı usta yapar lafından yola çıkarak evvel zaman önce bu işleri öğrenmeye 'çırak' olmaya başladım. Tesviyeyi de kendim yapayım, kablolamayı da kendim yapayım refret'i de kendim yapayım derken işin suyu çıktı. Sonra baktım ki bu durumu fırsata çevirip 'limon yağı sürüp bakım yaptım' diyen luthier arkadaşlar çoğalmış. Benim neyim eskik diyerek instagram bile açtım.
Hadi bu işi meslek olarak yaparsın gitarını götürürsün bakıma vs ona hadi neyse diyeyim fakat en uyuz olduğum konu öğrencinin cebindeki 50-100 liraya göz konması. Karaktersizlik yapılması. Enseye şaplak muhabbeti. Çöp gibi davranılması ve yapılmış işe suç atma durumu. Bu durumlardan bıktığım ve artık kimse beni işi bilmiyorum gibi yargılayamasın diye göze soka soka paylaşıyorum instagramda.
Türk insanının kronik sorunu: Çöpleştirmek.
Hocam işçilikle ilgili fiyatları yurtdışıyla kıyaslamak doğru olmaz, zira aynı iş için saat ücreti Türkiye'de Avrupan'nın Amerika'nın neredeyse onda biri. Neck reset de 500 Dolara kadar çıkıyor yurtdışında, Türkiye'de 250 TLye yaptırmıştım 4 sene önce. 400 Dolara Türkiye'de araba bile boyatabileceğiniz yerler var.Ben TRCustomPaints ile düzenli çalışıyorum. Bence fiyatları müthiş ucuz. Bunu yurtdışı ile karşılaştırarak ve bu işi geçmişte "in house" yapmış olmanın deneyimiyle söylüyorum. 400 doların altına kolay refinish bulamazsınız. Bulursanız da iyi araştırın, sonuçlardan pek memnun kalmayabilirsiniz. Öte yandan elinizde malzeme olsa dahi refinish işi fena halde emek yoğun. Kendiniz yapsanız (hani diyelim aynı kalite garanti ve tek denemede istediğiniz sonuca ulaşacak kadar ustasınız) dahi zımparasyıydı, spreyiydi, kurumasıydı, ıslak zımparasıydı, parlatmasıydı derken sadece emek maliyeti daha fazla tutar.
İşin kalitesine gelince... TRCustompaints Ömer Usta biraz takıntılı biri. işte iğne başı kadar kusur görse baştan yapmaya teşne. Çıkardığı işler de harika oluyor dolayısıyla. Zaten yurtdışına da gitar boyuyordu veya en azından talep alıyordu diye biliyorum. Ben hala hayret ediyorum böyle bir usta nasıl senelerdir bu kalite ve fiyat istikrarıyla devam ediyor.
Elbette işin hakkından bağımsız verilen fiyatlar fazla gelebilir, ona bir şey diyemem. Öte yandan, chameleon finish bir de ekstra pahalıdır (malzemenin kendisi pahalı). Size çok çok çok iyi bir fiyat verilmiş. Bu fiyatı yeni mi aldınız bilmiyorum (ben en son 4-5 ay önce iş yapmıştım) ama şimdilerde eminim fiyatlar artmıştır. İhtiyaç ya da kuvvetli bir istek yoksa boyatmamak doğru karar tabii.
Buradan luthier'lere güvenme noktasına bağlayayım. Birçok haklı eleştiri gelmiş. Arada işini iyi yapan 3-5 tane de maalesef kaynıyor. Sorunun luthierlik mesleğiyle ilgili yapısal bir sorundan çok "memleket şartları", artık sosyal, ekonomik, ahlaki her neyse, olduğunu düşünüyorum.