Müzik Teorisi müzik yaparken ne kadar yardımcı oluyor?

abi teori diyorlar ya müzik teorisi olmadan müzik yapılmaz diyen tayfa var ya bunlar her notayı kutsal bir emanet gibi taşıyor ne yapsa önce teoriye bakıyor adam gitar çalacak mesela "bir saniye bu akoru çalmadan önce şu kitabın 234. sayfasını kontrol edelim" diyor ulan müzik mi yapıyorsun vergi beyannamesi mi dolduruyorsun ne yapıyorsun cidden bir rahat olun ya diyorlar ki teori olmadan müzik olmaz teori olmadan müzik olmuyorsa ed sheeran ne yapıyor adam nota bilmiyor gitarı eline almış kafasına göre akor basıyor ama hit üstüne hit çıkarıyor bir diğer örnek beatles diyorlar ki "biz teori bilmedik abi hislerimizle yaptık" siz kimsiniz de beatles’a "olmaz öyle şey" diyorsunuz ha hadi onu geçelim "abi lydian mı basalım yoksa minor mü" diye düşündüğünü sanıyor musunuz hayır adam acısını notalara döküyor bu kadar basit şimdi teori önemli mi evet önemli ama bak teori olmadan müzik olmaz diyenlerin mantığı şu: "abi bu yemek tuzsuz olmaz" tamam haklısın tuz şart ama kardeşim yemeğin kendisi nerede sen sadece tuzla karnını doyurabiliyor musun hayır işte teori de bunun gibi bir şey bir tat veriyor bir rehberlik ediyor ama yemeğin ruhunu oluşturmuyor şimdi bir örnek veriyorum teori olmadan müzik yapmak ne biliyor musun haritayı açmadan evden çıkıp yeni bir şehir bulmaya çalışmak evet şansına güzel bir yere varabilirsin ama genelde aynı köşede dönüp durursun teori bilmeden yapılan müzik de böyle sen hep aynı melodilere takılırsın bir yerden sonra "abi ben niye hep aynı şeyi yapıyorum" diye sorarsın ha bulursun bulmazsın o da senin şansın ama bak teori şart diyen tayfa da ayrı bir kafa müziği tamamen teoriye göre yapmaya kalkarsan ne olur biliyor musun adamın biri çıkıp sana pizzanın tarifini verir ama pizzayı böyle kağıttan yemen lazım tadı var mı yok koku var mı yok ruh var mı hayır sadece tarif var bu iş böyle olmaz müzik dediğin duygu işi kardeşim teori sadece yardımcı olur kural koyucu değil yani şunu unutmayın teori şart diyenler bi rahat olun teoriyle her şey çözülseydi matematikçiler dünya starı olurdu ama gördük mü yok çünkü müzik dediğin ruhla yapılır teori sadece yol gösterir o kadar fazla kutsallaştırıp kendinizi kasmayın bak dünya dönüyor bir şey olmuyor teori şart mı değil mi tartışıyorsunuz işte cevabı ortada teori araçtır ama amaç değildir önce bunu bir kafaya yazın ondan sonra ne yapıyorsanız yapın çünkü müzik yapmak demek ruhunu konuşturmak demektir notaları değil hisleri çalmaktır teori bilmek seni yolda tutar ama yolu sen çizersin o yüzden bir rahatlayın müzikten keyif alın yoksa yaptığınız şey müzik değil excel tablosu olur
Öncelikle selam. Teori dünyası aslında gitar müziğiyle sınırlı değil. Üretme bandında “teoriyi yiyip yutmuş insanlar” herhangi bir şekilde bildiği şeyleri düşünmüyor. Fakat teori bilmenin getirisi şarkıları, eserleri, projeleri, aranjeleri veya aklına gelebilecek çoğu şeyi analiz edebilip çalmak. Bu analizin müzisyene kattığı nokta ise hakimiyet ve her türlü alternatif. Mevzu düşünerek çalmak değil zamanında öğrenilen şeylerin “kas hafızası” olarak nitelendirilen kanıksama durumu. Teoriyi yarıda bırakan veya içselleştiremeyen insanlar ile tanıştığını düşünüyorum. Hiçbir şey bütün olmadan bir anlam ifade etmez. Yemek ve tuz ilişkisi değil bu; yemeği yaptığın malzemeleri tariften bakarak değil el lezzetin ve uyumlu olabileceğini bildiğin malzemeleri koymanın ilişkisi.
 
Erhan çok kullanma o yapay zekayı…
Ekran Resmi 2024-12-28 02.48.05.webp
Şunu paylaşmış birisi için gerçekten birileriyle konuşmak yapay zeka ihtiyacı gerektirir...
Tebrikler cidden kendini ciddiye aldırdın bize. Bi daha yapma..
Holydrinker olarak seni kutsayıp bir daha görmeyeceğim şekilde yok edeceğim.
 
175947 eklentisini görüntüle
Şunu paylaşmış birisi için gerçekten birileriyle konuşmak yapay zeka ihtiyacı gerektirir...
Tebrikler cidden kendini ciddiye aldırdın bize. Bi daha yapma..
Holydrinker olarak seni kutsayıp bir daha görmeyeceğim şekilde yok edeceğim.
İlk önce Holydrinker olarak beni kutsayıp bir daha görmeyeceğin şekilde yok edeceğin için minnettarım. Öte yandan tebriklerin ve beni ciddiye aldığın için hürmetlerimi sunuyorum. Şu yapay zeka olayını hâlâ anlamadım bu arada.
 

175947 eklentisini görüntüle
Şunu paylaşmış birisi için gerçekten birileriyle konuşmak yapay zeka ihtiyacı gerektirir...
Tebrikler cidden kendini ciddiye aldırdın bize. Bi daha yapma..
Holydrinker olarak seni kutsayıp bir daha görmeyeceğim şekilde yok edeceğim.
Hah, anlaşıldı.

Japon müziği için gitar önerisi başlığına aşağıdaki mesajı yazmıştım.
Ama bu arkadaşın söz konusu bağlantıyı paylaştığından haberim yoktu.
Tam tahmin ettiğim gibi 🤣
Teori bilmeyen ama kendini yaratıcılığın zirvesinde sanan bir "çağdaş sanat" tutkunu.
Bunlar zaten varlıklarının müzik dünyası için bir lütuf olduğunu düşünüyor.
Her türlü eleştiriyi göğüslemek için kullandıkları tek bahane, "yaratıcılık" ve "özgünlük".
Aslında bütün dertleri, yaptıkları işin sıradan, hatta berbat olduğunun ANLAŞILMAMASI.
"Kral çıplak" diye bağırılmasını istemiyorlar.
Biriniz de şaşırtın be...

"Contemporary tayfasının özeti bu bence. Kendisi başka bir şey yapamadığı için ahkam kesmeyi meslek edinen tipler. Bunların caz versiyonları da var, evlere şenlik. Nickname Joe Pass olduğu için ona atfen söyleyeyim, Joe Pass sağ olsa bu tip sersemlerin kafasında gitarı kırar.

Yakın zaman forumda "teori neden gerekli değil" tadında efelenmeye kalkan kafa da bu kafadır aslında.
Neymiş efendim, Beatles teori bilmiyormuş da... O düzeyde yetenekli isen tabii ki teoriye ihtiyacın olmaz, zaten sana "hazır gelir". Dehanın teoriye ihtiyacı yoktur, ondan sonra gelenler onun yaptığı işin teorisini yapar zaten.
Geri kalan faniler ise biraz daha fazla (!) çaba sarf etmek zorundadır. Yetenek daha az ise, çalışarak açığı kapatırsın. Arkadaş sanki ikinci bir John Lennon, ama bizim haberimiz yok.
Peki hem tembel, hem yeteneksiz isen ? İşte o zaman "contemporary" olursun 🤣"
 
Son düzenleme:
Abi neden şu başlığa cevap yazıp güzel vaktinizi harcıyorsunuz? Daha önemli işler var. Bırakın sessizliğe gömülsün.
Yok be sadece şans diledim gence. Cesaret sandığı şeyin her hangi bir somut argümana dayanmayan cahillik olduğunu anlayabileceği çok uzun bir ömür var önünde. Bize düşen yine düşüncelerine saygı duymak ama çok da kaale almamak 😎
 
Açıkçası ben de son paylaşımları gördükten sonra yapay zeka destekli birtakım düşüncelere katılmışım hissi aldım.

Başta dediğim gibi zaten yeni hesap ve forumda tepki çeken bir konunun tekrar tekrar tartışılması hadisesi var. Hadi bu tesadüfen gerçekleşiyor diyelim, yazılan metinler birkaç farklı şekilde yazılıyor. Kısa olanlar farklı, uzun olanlar farklı, belki organize bir iştir bilemiyorum 🙂

Ayrıca bu tarz konularda hele hele özgünlük ve yaratıcılıktan bahsediyorsak mutlaka örnek mahiyetine ortaya bir şeyler koymak gerekiyor. Sanat eleştirmenleri değiliz ama konuştuğumuz konu zaten "müzik dili" bunu canlı kanlı konuşurken (yani çalarken) yapamıyorsak boşa konuşuyoruz demektir.

Forumda çeşitli vesilelerle teklif ettim. Forum bünyesinde açık mikrofon geceleri tarzında etkinlikler de olmalı, sazına/sesine güvenen gelip katılmalı. Yani sadece metinler aracılığı ile müzik forumunu idame ettirmek gerçekten çok saçma. Bu şekilde sadece klavyesinin arkasına saklanan trolleri destekleyen bir platforma dönüşüyor. Bundan da tüm tarafların bir anlamda memnun olduğu ya da işlerine geldiğini hadi buyrun çalalım dediğimde kimsenin gelmeyişinden anlıyorum 🙂

Yapay zekadır ya da başka türlü bir olay vardır ya da yoktur bilemiyorum ama açıklanan görüşler içinde gayet doğru şeyler vardı, zaten iyi bir trollemenin özelliği de budur. İçine biraz doğru karıştırıp absürdü dayarsın. Ortalık karışır ve amacına ulaşırsın.

Kasıtlı şekilde tepki çeken başlıklara yazmasaydık baştan bu engellenirdi. Yani malumun ilamı:

1735387991909.webp
 
1-2 hafta forumdan uzak kaldım müzik teorisi ne kadar gereksizmis yahu 17 yılımı heba etmişim bende rap yapacağım artık.

Adi üzerinde zaten teori. Kanun bile olamamış bilimselliği de yok afaki kurallar.


Yo yo yo

Notalar, perdeler, akorlar, bir kafeste kuş gibi
Kendi sesimi duyamıyorum, bu teori beni boğuyor
Kalbim atıyor, ruhum çığlık atıyor
Bu kısıtlamalardan kurtulmak istiyor
Biggie, Tupac, hiç ders mi gördü?
Sokaktan yükselen sesleri duydu
Müzik teorisi değil, sokak benim öğretmenim
Kalbimden akan melodiler, en iyi öğretmenim

Yo yo
 
Fransız müzisyen ve şef Julien Gauthier doğadan ve açık alanlardan ilham alan bir müzisyendi. Doğadan duyduğu sesleri müzik haline getirip bu eserleri senfoni orkestrasında icra ediyordu. Doğada duyduğu seslerden ilham alıp müzik üretmek için Kanada da ormanda doğada çadırın içinde kamp yaparken gece vakti bir boz ayının saldırısında öldürüldü. Tabi çok acıklı bir ölüm doğa sevgisi Onu hayattan kopardı.
 

Geri
Üst