Ben bir tıp fakültesinde öğretim üyesiyim. Kendim de tıp fakültesi mezunuyum. Amatör müzisyenim, 25 yıldır gitar çalıyorum.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: İnsanların hayatlarında en belirleyici olan şeylerden biri meslekleri ve meslek de çoğu zaman seçilen okul ile ilgili. Çalıştığım tıp fakültesi İngilizce eğitim veriyor, ülkenin en parlak zekalı insanlarından bir kısmına hocalık yapma şansı buluyorum. Ama ileride seçiminden memnun olmayan pek çok insan da görüyorum. Ne yazık ki, seçilen okulun ve bölümün ne kadar önemli olduğunu görmekte çok zorlanıyor bizim insanlarımız, çünkü bu konuda yeterince rehberlik almıyorlar. Ayrıca, genç insanlara orta öğretimde kendilerini ifade etme, kendi kimlikleri ve benlikleri üzerine düşünme şansı verilmiyor. Mahfediyorlar insanları orta öğretimde, benim karşıma geldiklerinden çoğunun aklındaki tek soru "bu konu sınavda çıkar mı ?" düzeyinde kalıyor...
Sizin gibi insanlara tavsiyem, müzik kadar sevebilecekleri bir başka bölüm daha bulmaları. Çünkü müzik kadar tutku gerektiren bir işle uğraşmayı isteyip de br taraftan sizi "memurlaştıracak" bir şeyler okumamalısınız. Ne gibi ilgileriniz ya da becerileriniz var bilmiyorum, sadece örnek olarak söylüyorum: Sosyal bilimleri düşünün, mütercim/tercümanlık düşünün, eğitimci olmayı (mesela müzik öğretmenliği...) düşünün... Bu alanları kesinlike küçümsemeyin. Ben İstanbul gibi bir şehirde sadece evimden çeviri yaparak iki sene geçindim. Tek avantajım vardı, o da İngilizce eğitim veren okullardan mezun olmak ve teknik bir alanda ileri düzeyde İngilizce bilmek. Bunu yaparken de bir taraftan müzik yapmayı sürdürebildim.
Seçtiğiniz iş size heyecan vermeli ve yaratıcılığınızı körüklemeli, işyerinde memur gibi yaşayıp sonra geceleri çılgın gitariste dönüşmek filan gibi hayallere kapılmayın sakın🙂
Ayrıca, teknik becerilere sahip olmak önemlidir elbette, ama müzisyenlik teknik becerilerden ibaret değildir.
Şunu da söyleyeyim: Kimi insanlar bambaşka nedenlerden (kendini ya da hayatı daha iyi anlamak gibi...) üniversite okurlar. Bu da kişilere farklı bir vizyon ya da perspektif sağlar. Çok uç bir örnek vereyim: Bruce Lee dendiği zaman herkesin aklına "dövüş ustası" ve "aktör" gibi tanımlar gelir. Ama adamın felsefe diploması olduğunu herkes bilmez...
Dilerseniz bana özel mesaj da atabilirsiniz, elimden geldiği kadar yardımcı olurum.