Artunsan demiş ki:
Atalay demiş ki:
Artunsan, fiziksel olarak yapamayacağı şeyler var bir bayanın. [...] fiziksel durum (parmaklar, agilite vb.) belli bir yere kadar.
Burayı biraz daha açabilir misin? Gitar çalarken erkeğin yapıp da bir bayanın yapamayacağı şeyler nedir mesela? Genel olarak boylarının ve yapılarının daha kısa olduğundan dolayı, parmak boyu ve kalınlığı sorun olabilir tabii. Ama bunun dışında aklıma bir şey gelmiyor. Kas desen, 150 kiloluk body'ci hatunlar dolaşıyor 2 parçağıyla hepimizi 10 metre fırlatır.
😛 Agilite ile kastın çeviklik falansa, neden bayanların bu konuda iyi olamayacağını anlamadım.
Bu arada Atalay hocam, sana direkt olarak soru soruyorum ikidir yanlış anlama. Sadece merakımdan ve öğrenmek istediğimdendir.. Yıllar önce ilham kaynağı olmuştun bana. Özellikle yıllar önceki Hangar 18 kaydını hala dinlerim vay be derim.
😀
Eyvallah, sağolasın.
Anlatayım:
Hızlı çalmak, güçlü pena tuşesi ve fretboardda net notalar tüm parça boyunca basabilmek için gerekli olan şey güçlü kaslar değil, esnek ve dayanıklı kaslardır. Güç demek dayanıklı demek değildir. Örnek;
200 Kgm kaldıran bir insan, 10 Km boyunca bir atlet gibi koşamaz. Bir atlet ise 200 kgm kaldıramaz. Vücut yoğunluğu ve fiziksel özellikler dolayısıyla bu iki kişinin zaten görsel olarak ne kadar farklı olduğunu hepimiz biliriz.
Bu nedenle, body building yapmak daha iyi gitar çalmanıza, daha uzun süre hızlı sololar atmanıza yardm etmez, tam tersine etkisi olur. Şahsen hem ağırlık çalışıp hem de bu şekilde gitar çalmaya kalktığım için kendimden biliyorum. Ayrıca solo atarken parmaklar değil ön kol ve daha sonra biceps-triceps (kolen üst kısım ana kasları) ler de çalışır, damarlarınızdaki kan akışı da ihtiyaç olan oksijen ve yakıtı da kola ve parmaklara iletir. Damarlarınızın da geniş çaplı olması daha kolay ve bol miktarda enerjinin kolunuzda dolaşması demektir.
Evet, nereden nereye geldim farkındayım ama işte parmaklar çalışırken böyle bir olaylar dizisi vücutta gerçekleşiyor.
O zaman toparlamaya kalkarsam sanırım şöyle diyebilirim:
İyi gitar çalmak için öncelikle ellerinize uygun bir fretboardı olan (rahatlık için) gitar olmalı.
Yukarıda birçok arkadaşın yazdığı gibi bolca müzik dinlemeli.
Yavaş yavaş başlayıp sonradan bol tekrarlarla hızlanmaya çalışılmalı.
Parmakların uzun ya da kısa olması bence önemli değil. Önemli olan dayanıklılık. Bu da bolca çalarak kasları alıştırmak demek.
Gitar çalarken bir bayanın yapamayacağı tek şey uzun süreli hızlı solo atmaktır. O da ideal bir gitarist erkek ile bir gitarist bayan konuysa. Yeni gitara başlayan bir erkek te uzun süre solo atamaz.
Konuyu bir o yana bir bu yana çekmek istemezdim, biraz ortalık karışmış olabilir.
Hadi herşeyi bir kenara bırakalım, şu ana kada kaç tane progresif bayan gitarcı gördünüz, kaç tane progresif erkek gitarist gördünüz? İşte cevap orada belli oluyor.
Peki kaç tane ritm gitarist bayan ve erkek var? Çok var. Neredeyse yarı yarıya.
Peki kaç tane klasik gitarist bayan ve erkek var? Ben daha çok bayanlarla karşılaştım ve muhteşem çalıyorlar.
İnsan isterse yapar. Ama genetiğimizi (yeteneklerimiz ve fiziksel yapımız) yenmemize imkan yok (illegal kimyasallar kullanmak mızıkçılık etmektir.)
😢