Okulda İlter Kurcala Stevie Vai'yi tokatlar dedim diye linç yedim

• Konuyu açan Konuyu açan -GG
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Forum ahalisi çok üzgünüm. Bugün büyük bir linç yedim. "Bu kafayla nasıl yaşıyorsun?" dediler. Ne kullanıyorsan bize de ver dediler... Bence yaptığı işte duyguyu daha iyi aktaran İlter Kurcala'ydı...

Sizce ben bir müzik cahili miyim , müzikten bir şey anlamıyor muyum...
Hiç bir müzisyen başkasıyla kıyaslanamaz. Tarzlar, icra etme teknikleri farklıdır. Bu yüzden herkes kendi beğenisine göre olanı benimser sahiplenir.

Yalnız İlter harbi kalıplı Steve Vai'de boy var ama çiroz biraaz tekniği yoksa bence İlter gerçekten tokatlar hatta yere bile çalar o fizikle. Direk kafayı indirip belden sarılıp yere çökerttikten sonra tokatlar bence İlter. Bende mesela Satriani'yi pis dövebilirim ama yapmam.

IMG_1090.webp

İlter Kurcala Tender Surrender’ı yazabilirdi ama Steve Vai Acı Gerçekleri Pilot gibi icra edemezdi.

Aslında ederdi, çünkü buradaki mekanik mükemmeliyet tam da onun kafasında. Mikrotonal işlere ve etnişk şeylere de kafa yormuşluğu var geçmişte. Buradaki bazı unisonlar zaten bana doğrudan onun işlerini anımsatıyor. Firegarden Suite mesela... (bu arada, Steve Vai hayranı sayılmam, ama Tender Surrender gerçekten çok sıradan bir parçadır Vai için; onun Wes Montgomery ve Hendrix'e (Little Wing) yazdığı tribute parçası gibi bir şey gibi geliyor kulağa. Biraz da Eric Johnson - Manhattan hesabı filan ki, o da Wes hayranı zaten). Bu tip düz beste ve icralar ile (diğeri de For the Love of God...) tanınması da adama haksızlık oluyor.

Aşağıdaki parçaları kaç kişi bilir mesela (ilkinin başındaki introya aldanmayın, tümünü dinleyin, odd time parça):

Ve benim favorim:

Steve Vai gibi adamların antidotu, yaratıcılık ve spontanlığın önplana çıktığı emprovize tabanlı şeyler bence.
Mesela şu aşağıdaki gibi işler. İşte bunu ancak dinler bence. 2:30 gibi emprovizeye giriyor Cenk Erdoğan. Non-functional harmony yürüyor, üzerine Erdoğan mikrotonal çalıyor (efektler de var). Keşke dakikalarca çalsaymış diyorum🙂 Bu tip çalım nota nota çalımla yeniden üretmeye GELMİYOR. O anın içerisindeki müzik yapılıyor çünkü. Steve Vai gibi adamlar işte o tip şeylerde patlıyor.

Son düzenleme:
Steve Vai gibi adamlar işte o tip şeylerde patlıyor.

Hocam çok güzel açıklamışsınız bu arada. Ama yukarıdaki söylediğinizi patlama olarak bakmamak lazım. Çünkü biz çocukluğumuzdan beri bir şekilde kulağımıza; bağlama olsun, klarnet olsun, ud olsun, arabesk yaylılar olsun mikrotonal tınılar duyarak büyümüş bir nesilisiz. Ama Steve Vai değil. Batı müziği ve enstrümanları ile haşır neşir olmuş insanlar bunlara alışık değil. Paganini kemanı ile arpeggio çalarken Lapsekili Tayfur arabesk çalıyor. Aynı enstrüman. Paganini roman havasında patlar diyebilir miyiz?

Bu videoda ne demek istediğim açık. Özellikle 4:40 da Layth girip neler yapıyor. Daha sonra adam saksafon ile nağme yapıyor. Acayip işler. Kulağı yatkın adam yapıyor. Vai çok büyük müzisyen. Bunları çalamaz diyemeyiz. içinden bile geçer hepsinin. Dünya'da kafayı kırmış arabadan çıkan sesin, ağaçtaki kuşun hangi notada ses çıkarttığını bilen insanlar var.

Hocam çok güzel açıklamışsınız bu arada. Ama yukarıdaki söylediğinizi patlama olarak bakmamak lazım. Çünkü biz çocukluğumuzdan beri bir şekilde kulağımıza; bağlama olsun, klarnet olsun, ud olsun, arabesk yaylılar olsun mikrotonal tınılar duyarak büyümüş bir nesilisiz. Ama Steve Vai değil. Batı müziği ve enstrümanları ile haşır neşir olmuş insanlar bunlara alışık değil. Paganini kemanı ile arpeggio çalarken Lapsekili Tayfur arabesk çalıyor. Aynı enstrüman. Paganini roman havasında patlar diyebilir miyiz?

Bu videoda ne demek istediğim açık. Özellikle 4:40 da Layth girip neler yapıyor. Daha sonra adam saksafon ile nağme yapıyor. Acayip işler. Kulağı yatkın adam yapıyor. Vai çok büyük müzisyen. Bunları çalamaz diyemeyiz. içinden bile geçer hepsinin. Dünya'da kafayı kırmış arabadan çıkan sesin, ağaçtaki kuşun hangi notada ses çıkarttığını bilen insanlar var.

Eğer yazdığımı dikkatli okusaydınız, "patlama" konusunun emprovize ile ilgili olduğunu fark ederdiniz🙂 (makamsallık ile değil).
Vai bildiğim kadarı ile mutlak kulak (perfect pitch) ve duyamamak-çalamamak filan mevzusu söz konusu değil. Yine daha önce belirttiğim gibi, mikrotonal işlerle (doğrudan makamsal değilse bile deneysel aralıklarla filan) ilgilenmişliği de var.
Ne var ki, emprovize başka bir şey ve bu da daha ziyade bir beceri ve kariyer meselesi. Yani neye odaklandığı ile ilgili kişinin.
İlgili başlıkta vaktiyle zaten ele aldığım için burada çok da "kurcalamak" istemedim🙂 Ama bence Vai emprovize konusunda oldukça sınırlı beceriye sahip. Ibanez yıldönümü gecesinde Andy Timmons ile blues çaldıkları zaman (Gilbert ile birlikte) ikisi de patır patır patlıyor Timmons'a karşı. Bu da şaşırtıcı değil aslında, çünkü Timmons da dehşet emprovize çalıyor.
Teknik detaya boğmak istemem tabii, ama emprovize ile ne kast ettiğimi açmakta da fayda var: Ben emprovize ile programlı doğaçlamayı ve "playing through the changes" kafasını kast ediyorum. Steve Vai, modal kafadan gelen bir müzisyen (mentörü Zappa da öyleydi...). Belli bir mod içerisinde takılmayı seviyor. Bahsettiğim türde emprovize kafası bu adama gelmiyor ve galiba da sevmiyor (yukarıda linklerini verdiğim konserde de swingleyerek walking bass yürümeye başladığı yerde grubu durdurup yarı şaka yarı ciddi "Stop this instant, it sounds like jazz!!!" diye bağırdığı bir yer vardır mesela...)
Yeteneklerinden (virtüöz-mutlak kulak) yola çıkarak adamın her şeyi yapabileceğini varsaymak mantıklı geliyor, farkındayım. Ama Steve Vai, Guthrie Govan değil. Belli bir güvenli alanı var ve yeni kuşak fusion virtüözleri (Howe ve sonrasında Govan-Quayle vs ile devam eden kuşak...) üst düzey playing through the changes kafası emprovizede Vai'dan çok daha üstün müzisyenler, çünkü Vai-Satriani kafalarının aksine, şarkı yazıp (albümler dolusu...) icra etmek yerine daha emprovize çalmaya eğilimli bir kuşak olarak ortaya çıktılar.

Son düzenleme:
Şuraya da dehşet verici (kötü anlamda) bir örneği koyayım aklıma gelmişken. Bir klasik müzik eserinin (üstelik de Barrios'un en tanınmış eserinin son kısmına) üzerine elektro gitar ile shred tadında takılmayı sanat sanmanın dayanılmaz hafifliği... Hadi diyelim ille de üzerine emprovize çalınacaktı, Steve Vai olması şart mıydı...
Herşeye emprovize çalınmaz, ama çalınacaksa da o kişi Steve Vai olmamalı...

Hocam bunca zamandır yazdıklarınızı takip ediyorum okuyorum. Hatta takdir ediyorum. Ama burada ne okuduğumu da gayet iyi biliyorum. Uzun uzun yazdığınız cümlelerin kısaltması Steve Vai doğaçlama yapamıyor demek. Bunu açık açık yazabilirsiniz. Süslü süslü teknik konuştum anlamamışsınız bir daha okuyun demek, bilemiyorum.

Buradaki bir çoğumuzun içinde olamayacağı, hatta önünden bile geçemeyeceği, mezun olmanın çok zor olduğu Berklee College Of Music mezunu bu adam. Hatta sadece mezunu da değil hocası. Bu adam hakkında Steve Vai doğaçlama çalamıyor demek için müziği sizin keşfetmiş olmanız lazım. Kusura bakmayın bu adam doğaçlama çalamıyor demek kimsenin haddi değil. Lütfen bir şeyleri de bilmeyiverin. Bunu zaten bir tek bir Türk söyleyebilirdi. Dünyanın hiçbir yerinde bunu duyamazsınız. Aynen Berklee mezunu 40 yıllık virtüöz Vai blues pentatonik doğaçlama çalamıyor. Andy eline verdi. Bunu bu troll başlığı açan arkadaş bile söylemedi.

Girebilirseniz Berklee'nin içine bir kafeye gidip bunu söyleyin. Video falan izletin. Aynı başlıktaki gibi linci yersiniz. Hatta daha ağır konuşurlar. Bunun aynısını aynı okul mezunu Petrucci'ye de yapıyorlar.

Neyse kendisinden ders almak isteyen olursa diye üniversitenin edu linkini bıraktım. Gerçi Berklee'ye de tesüf ederim doğaçlama bilmeyen adama da ders verdiriyorlar.

Son düzenleme:
Hocam bunca zamandır yazdıklarınızı takip ediyorum okuyorum. Hatta takdir ediyorum. Ama burada ne okuduğumu da gayet iyi biliyorum. Uzun uzun yazdığınız cümlelerin kısaltması Steve Vai doğaçlama yapamıyor demek. Bunu açık açık yazabilirsiniz. Süslü süslü teknik konuştum anlamamışsınız bir daha okuyun demek, bilemiyorum.

Buradaki bir çoğumuzun içinde olamayacağı, hatta önünden bile geçemeyeceği, mezun olmanın çok zor olduğu Berklee College Of Music mezunu bu adam. Hatta sadece mezunu da değil hocası. Bu adam hakkında Steve Vai doğaçlama çalamıyor demek için müziği sizin keşfetmiş olmanız lazım. Kusura bakmayın bu adam doğaçlama çalamıyor demek kimsenin haddi değil. Lütfen bir şeyleri de bilmeyiverin. Bunu zaten bir tek bir Türk söyleyebilirdi. Dünyanın hiçbir yerinde bunu duyamazsınız. Aynen Berklee mezunu 40 yıllık virtüöz Vai blues pentatonik doğaçlama çalamıyor. Andy eline verdi. Bunu bu troll başlığı açan arkadaş bile söylemedi.

Girebilirseniz Berklee'nin içine bir kafeye gidip bunu söyleyin. Video falan izletin. Aynı başlıktaki gibi linci yersiniz. Hatta daha ağır konuşurlar. Bunun aynısını aynı okul mezunu Petrucci'ye de yapıyorlar.

Neyse kendisinden ders almak isteyen olursa diye üniversitenin edu linkini bıraktım. Gerçi Berklee'ye de tesüf ederim doğaçlama bilmeyen adama da ders verdiriyorlar.

Bu kadar medenilikten uzak yazmanız gerekir miydi, bilemedim. Rahatladınız mı bari?

"Kusura bakmayın bu adam doğaçlama çalamıyor demek kimsenin haddi değil. "
"...hatta önünden bile geçemeyeceği, mezun olmanın çok zor olduğu Berklee College Of Music mezunu bu adam"...

Asıl bu söylemlerin ne kadar hadsiz olduğunun farkında mısınız?
Güya beni densizlikle suçlarken ne yaptığınızı fark ettiniz mi?
Bu komik yüceltmelerin kişiyi kritik bir değerlendirme veya eleştiriden muaf hale getirdiğini zannetmenin neyin kafası olduğunu görmüyor musunuz peki?
Bu garip fanboy üslubu neyin nesi?
Siz kendi saldırgan söyleminiz için bahane aramış ve bulmuşsunuz. Ben bu seviyeye inmem, bloklar geçerim.

Bu kadar çiğ ve hadsiz bir söylemin başına yine de o "hocam" lafını etmeden duramayan şu kafa var ya, ona ne desem bilemiyorum. Dürüst olun bari... Bırakın o komik klişeleri... "Hocam"mış... Ne demekse...

Buraya benim neden bahsettiğimi anlayacak kadar emprovize becerisi ve deneyimi olan arkadaşlar yazsın, isterlerse tartışalım. Steve Vai'yi Tom Quayle gibi Inner Urge üzerine, Jimmy Bruno gibi Giant Steps üzerine vs... çalarken duymuşlukları varsa beni aydınlatsınlar... Bird blues üzerine çaldığı emprovizeler filan varsa analiz edelim birlikte...

Hayatında tek bir tonun üzerine yardırmanın, tek bir diziye sardırmanın ötesine geçemeyen arkadaşlar ile olmaz ama bu tartışma. Tecrübe ile sabittir. Deneyim başka, fikir başka şey... İkincisi herkeste var zaten.

Steve Vai gibi adamların uzmanlığı belli bir atmosferde modal çalım. Emprovizeleri (artık ne ölçüde yapıyorsa) de öyle. Kariyeri bunun üzerine kurulu. Besteleri de öyle.

Ben somut örneklerimi verdim ve söyleyeceğimi söyledim. "Timmons bozuk para gibi harcar" üslubuna takılmıştı politik doğruculuk yapan arkadaşlar. Doğaldır. O kadar yüceltiyorlar ki bazı şeyleri, 3 temel akorun üzerine bir diziyi yedirmeye, favori licklerini uydurmaya, teknikle emprovize içeriğinin açığını kapatmaya çalışan gitaristlerin Berklee'den çıkmayacağını sanıyorlar.
Kulaklarına güvenemedikleri için, yüceltmelere güveniyorlar. Somut tartışma yapamadıkları için de politik doğruculuğa sığınıp "sen kim oluyorsun da ona dil uzatıyorsun" filan.
"Seni var ya, linçlerler orada..."
Belli ki sende bunu onaylıyorsun ama?

Berklee mezunu olan her gitaristin Rhythm Changes, All the things you are, Giant Steps, Inner Urge vs üzerine çatır çatır çalabileceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İnsan neye odaklanırsa onda uzmanlaşır. Youtube Berklee mezunu adam dolu. En son biri "Berklee'ye gitmeyin boşuna" diye video çekiyordu.. Yaaa....
"Koskoca Berklee mezunu... Sana mı soracak?"
He canım he....
Josh Smith Berklee de mi okumuş peki? Hayır. Ama "playing through the changes" denince parmakla gösterilen adam o bugün blues tayfasında...

Gayet medeni yazdım. Medenilikten uzaklaşan, insanları yukarıdan gören sizsiniz. Hatta o kadar arşa çıkmış ki bu Vai'ye doğaçlama yapamıyor deme boyutuna ulaşmış. Bu sadece bugün değil sürekli böylesiniz. Keşke anket açsak bu konuda. "Okusaydın bik bik" diye cümleye başlayan ben değilim. Aynı üslup ile karşılık alınca zorunuza gitti sanıyorum. Alışmıştınız halbuki değil mi millete laf sokmaya. Ben ne okuduğumun farkındayım. Asıl problem siz ne dediğinizin farkında bile değilsiz.

Vai hayranı değilim, dinlemem bile. Ama buraya gelip çok biliyorum havasına hayatını müziğe vermiş, hayvan gibi eğitim almış ve eğitim vermiş, kitaplar yazmış, albümler çıkartmış, yüzlerce konser vermiş, 30 yıldır signature gitarı çıkan, 40 yıllık virtüöz bir adama doğaçlama çalamıyor deme hakkını kendinizde bulabilmenize hayranım. Genel olarak konuşuyorum. Siz kimsiniz? Sizin gibi spordan sanata her sektörde var böyle tipler. Ekşi sözlük tabiri ile herbokolog deniyor sanırım size.

Hala aynısınız. 40 tane isim yaz oraya, bir iki de teknik kelime ekle. Yazsanız açık açık Vai doğaçlama çalamıyor diye. Yok olmaz. Süslemek lazım ki çok biliyormuş gibi görüneyim. Bak bu da zorunuza gidecek ama; "Bilmediğini bilmek en iyisidir. Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır." Lao Tzu.

Evet herkesin fikri var ama en komiği sizinki; "Vai doğaçlama çalamıyor."

Son cümlesi de şu; YouTube'da bir adam gördüm Berklee'ye gitmeyin boşuna dedi. Ooo YouTube'da biri öyle dediyse tamam. Bilmeyenler için yazayım Berklee müziğin MIT'i, Harvard'ı, Oxford'u. Dünyanın en iyi müzik okulu. Ve yanlış duymadınız yukarıda Steve Vai'ye doğaçlama çalamıyor diyen kişi, burayı da bokladı. Berklee dandikmiş. YouTube'da biri dedi. Vai'yi karşısında görse tövbe isteyecek, Berklee'nin kapısını görse kendini zincirleyecek tipler klavye görünce kendini bu işin tanrısı sanıyor. Aklıma şu tweet geldi. "Cahillik ne güzel şey lan her şeyi biliyorsun." Ama benim cidden bu kadar boşluğa ayıracak vaktim yok, cidden bomboş birisiniz. Hatta yok bloklayayım falan filan antrapoz triplerine asla girmem sizin gibi ama bıktım sizin gibi her şeyi bildiğini sanan cahillerden.

Son düzenleme:
İlter Kurcala fake hesapla konu açmış.

Yine forumda her zaman olduğu gibi saçma sapan tartışmalara dönmüş konu. İlter Kurcala, sen nelere kadirsin. Senin yüzünden ortalık karıştı "yine".

Steve Vai : 15 Milyondan fazla albüm satışı. 3 Grammy ödülü. Küresel çapta tanınırlık.
Kıyaslanan şahıs : ? ? ?

Steve Vai : 100 parçalık Tokyo Metropolitan Senfoni ile oldukça zor olan atonal müzik çalımı.
Forum : Adam daha doğaçlama çalamıyor.

15 bin liraya kadar gitar tavsiyesi verirmisiniz.

Niye her konuda taraf olmak zorundayız?
İkisi de pek çok doğru şey söylüyor, yanlış da söylüyor… katılırım katılmam bazılarını alıyorum cebime.
Üslup iki kişi arasında onların bileceği mevzu…. Ki tatlı gerginliğe rağmen de yine de hafif atarlı bir nezaketi idare ettiriyorlar…
Okuyun geçin işte… öğrendiğinizi kar sayın. Her tartışma yandaş kanallardaki troll gazeteciler birbirini ağırlar tadında olmaz gerçek hayatta.

Bu arada tekniği, eğitimi filan laf etmem mümkün değil ama açıkçası Vai karşımda olsa muhabbet ederim ama abi iki tıngırdatsana demem, yok o lezzet. Satriani, Bonamassa, Eric Johnson filan olsa abi valla çalmadan bırakmam derim mesela…

Niye her konuda taraf olmak zorundayız?
İkisi de pek çok doğru şey söylüyor, yanlış da söylüyor… katılırım katılmam bazılarını alıyorum cebime.
Üslup iki kişi arasında onların bileceği mevzu…. Ki tatlı gerginliğe rağmen de yine de hafif atarlı bir nezaketi idare ettiriyorlar…
Okuyun geçin işte… öğrendiğinizi kar sayın. Her tartışma yandaş kanallardaki troll gazeteciler birbirini ağırlar tadında olmaz gerçek hayatta.
Evet, gerçekten de taraflaşmanın bu noktalar üzerinden oluşması iyi değil. Dramaya dönüyor hadise. Üstelik de konu rayından çıkıyor.
Ben fikrimi söyledim. Bunu da kendimce başka şeylerle destekledim. Bunun nasıl çürütüleceği gayet açık. Onun nasıl yapılacağını bile yazdım hatta.
"Senin bunu söylemek haddine değil" gibi laflar ise fikir beyan edebilme özgürlüğünün hiçe sayılmasıdır. Kişinin fikrini tartışmak veya çürütmek yerine, kişinin kendisine saldırmaktır ("ad hominem"). Fikri çürütemediğin için, kişinin kendisini itibarsızlaştırmaya çalışırsın.
Fikrimin yanlış olduğunu iddia edeceksen, sen de "şu nedenden yanlış" dersin. Ama bunun için önce okuduğunu anlayacaksın, anlamadığın şeyi de anlamadığını/bilmediğini kabul edeceksin. Bu da olgunluk ister.
"Senin bunu söylemek haddine değil" kafası ile tartışma olmaz. Zaman kaybı.

‘’30 yıllık signature gitar 40 yıllık virtüöz adam’’ ‘’Berklee mezunu hatta hocası’’

Naçizane 8-9 senedir müzikle uğraşırım ve bilirim ki bu işler zamanla değil çalma ve çalışmayla ilerliyor. Benden çok küçük bazı bebelerin benden daha iyi çalması da bunu gösteriyor. (Köpürüp kuduruyorum bu konuya neyse)
Berklee çok iyi bir okul, sizi daha iyi bir müzisyen yapar mı yapar, daha iyi bir gitarcı yapar mı yapar. Ama yapmayabilir de burda önemli olan Berklee değil öğrenci… günün sonunda da Berklee parayla gidilen bir okul.
Berklee mezunu olmayan çok az insan kaldı zaten 😀
Steve Vai çok iyi bir gitarist ve müzisyen evet. Ama burda karşılaştırılan şey bu değil sanırım. Bestecilik, doğaçlama, müzisyenlik, gitar tekniği çoğu aynı şey gibi görünse de hepsi farklı ve hepsine ayrı ayrı mesai harcamak gerekiyor.
Steve Vai ‘’kalıplar içinde’’ sınırları çok zorlayan bir gitarist.
Ama mesela Guthrie Govan ise ‘’kalıpların dışında’’ sınırları çok zorlar.
Picassonun tablolara bakarsanız 3 yaşında çocuk bile çizer diyebilirsiniz. Evet öyle de zaten. Ama bunu bilinçli bir şekilde yapamaz. Önce kuralları öğrenmek gerekir ki sonra yıkabilesin onları…

Doğaçlama konusunda benim tanıdığım en iyi adam Guthrie. Sabaha kadar çalsın aynı cümleyi 1 kez daha duyamazsın.
Steve Vai, Satriani, Petrucci, Lukather, Paul Gilbert, Wylde, Malmsteen, Van Halen, Eric Johnson, Slash; hepsi ‘’kalıplar içinde’’ olduğu için 2. saat bilemedin 5. saatten sonra aynı cümleleri duymaya başlarız.

Ama Guthrie’nin bir Tender Surrender veya For the Love of God veya Satch Boogie veya Take the Time veya Hold the Line veya Technical Difficulties veya No More Tears veya Like an Angel veya Ain’t Talkin bout Love veya Cliffs of Dover veya November Rain gibi şarkıları yoktur. Ağzımla Guthrie şarkısı taklit edemem. Ama diğerlerini edebilirim.
Çalamaz mı hayır cayır cayır çalabilir. Burda da icracılık ve besteciliğin ayrı şeyler olduğunu anlatmak istedim.

Bazen Mc Donald’s çalışanı Berklee hocasından daha iyi müzisyen olabilir. Çok da kimseyi üste koymamak lazım.

Geri