Hocam bunca zamandır yazdıklarınızı takip ediyorum okuyorum. Hatta takdir ediyorum. Ama burada ne okuduğumu da gayet iyi biliyorum. Uzun uzun yazdığınız cümlelerin kısaltması Steve Vai doğaçlama yapamıyor demek. Bunu açık açık yazabilirsiniz. Süslü süslü teknik konuştum anlamamışsınız bir daha okuyun demek, bilemiyorum.
Buradaki bir çoğumuzun içinde olamayacağı, hatta önünden bile geçemeyeceği, mezun olmanın çok zor olduğu Berklee College Of Music mezunu bu adam. Hatta sadece mezunu da değil hocası. Bu adam hakkında Steve Vai doğaçlama çalamıyor demek için müziği sizin keşfetmiş olmanız lazım. Kusura bakmayın bu adam doğaçlama çalamıyor demek kimsenin haddi değil. Lütfen bir şeyleri de bilmeyiverin. Bunu zaten bir tek bir Türk söyleyebilirdi. Dünyanın hiçbir yerinde bunu duyamazsınız. Aynen Berklee mezunu 40 yıllık virtüöz Vai blues pentatonik doğaçlama çalamıyor. Andy eline verdi. Bunu bu troll başlığı açan arkadaş bile söylemedi.
Girebilirseniz Berklee'nin içine bir kafeye gidip bunu söyleyin. Video falan izletin. Aynı başlıktaki gibi linci yersiniz. Hatta daha ağır konuşurlar. Bunun aynısını aynı okul mezunu Petrucci'ye de yapıyorlar.
Neyse kendisinden ders almak isteyen olursa diye üniversitenin edu linkini bıraktım. Gerçi Berklee'ye de tesüf ederim doğaçlama bilmeyen adama da ders verdiriyorlar.
Known for his virtuosity and style, Steve Vai has had a long and enviable career as a guitarist, singer, composer, and producer.
college.berklee.edu
Bu kadar medenilikten uzak yazmanız gerekir miydi, bilemedim. Rahatladınız mı bari?
"Kusura bakmayın bu adam doğaçlama çalamıyor demek kimsenin haddi değil. "
"...hatta önünden bile geçemeyeceği, mezun olmanın çok zor olduğu Berklee College Of Music mezunu bu adam"...
Asıl bu söylemlerin ne kadar hadsiz olduğunun farkında mısınız?
Güya beni densizlikle suçlarken ne yaptığınızı fark ettiniz mi?
Bu komik yüceltmelerin kişiyi kritik bir değerlendirme veya eleştiriden muaf hale getirdiğini zannetmenin neyin kafası olduğunu görmüyor musunuz peki?
Bu garip fanboy üslubu neyin nesi?
Siz kendi saldırgan söyleminiz için bahane aramış ve bulmuşsunuz. Ben bu seviyeye inmem, bloklar geçerim.
Bu kadar çiğ ve hadsiz bir söylemin başına yine de o "hocam" lafını etmeden duramayan şu kafa var ya, ona ne desem bilemiyorum. Dürüst olun bari... Bırakın o komik klişeleri... "Hocam"mış... Ne demekse...
Buraya benim neden bahsettiğimi anlayacak kadar emprovize becerisi ve deneyimi olan arkadaşlar yazsın, isterlerse tartışalım. Steve Vai'yi Tom Quayle gibi Inner Urge üzerine, Jimmy Bruno gibi Giant Steps üzerine vs... çalarken duymuşlukları varsa beni aydınlatsınlar... Bird blues üzerine çaldığı emprovizeler filan varsa analiz edelim birlikte...
Hayatında tek bir tonun üzerine yardırmanın, tek bir diziye sardırmanın ötesine geçemeyen arkadaşlar ile olmaz ama bu tartışma. Tecrübe ile sabittir. Deneyim başka, fikir başka şey... İkincisi herkeste var zaten.
Steve Vai gibi adamların uzmanlığı belli bir atmosferde modal çalım. Emprovizeleri (artık ne ölçüde yapıyorsa) de öyle. Kariyeri bunun üzerine kurulu. Besteleri de öyle.
Ben somut örneklerimi verdim ve söyleyeceğimi söyledim. "Timmons bozuk para gibi harcar" üslubuna takılmıştı politik doğruculuk yapan arkadaşlar. Doğaldır. O kadar yüceltiyorlar ki bazı şeyleri, 3 temel akorun üzerine bir diziyi yedirmeye, favori licklerini uydurmaya, teknikle emprovize içeriğinin açığını kapatmaya çalışan gitaristlerin Berklee'den çıkmayacağını sanıyorlar.
Kulaklarına güvenemedikleri için, yüceltmelere güveniyorlar. Somut tartışma yapamadıkları için de politik doğruculuğa sığınıp "sen kim oluyorsun da ona dil uzatıyorsun" filan.
"Seni var ya, linçlerler orada..."
Belli ki sende bunu onaylıyorsun ama?
Berklee mezunu olan her gitaristin Rhythm Changes, All the things you are, Giant Steps, Inner Urge vs üzerine çatır çatır çalabileceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İnsan neye odaklanırsa onda uzmanlaşır. Youtube Berklee mezunu adam dolu. En son biri "Berklee'ye gitmeyin boşuna" diye video çekiyordu.. Yaaa....
"Koskoca Berklee mezunu... Sana mı soracak?"
He canım he....
Josh Smith Berklee de mi okumuş peki? Hayır. Ama "playing through the changes" denince parmakla gösterilen adam o bugün blues tayfasında...