‘’30 yıllık signature gitar 40 yıllık virtüöz adam’’ ‘’Berklee mezunu hatta hocası’’
Naçizane 8-9 senedir müzikle uğraşırım ve bilirim ki bu işler zamanla değil çalma ve çalışmayla ilerliyor. Benden çok küçük bazı bebelerin benden daha iyi çalması da bunu gösteriyor. (Köpürüp kuduruyorum bu konuya neyse)
Berklee çok iyi bir okul, sizi daha iyi bir müzisyen yapar mı yapar, daha iyi bir gitarcı yapar mı yapar. Ama yapmayabilir de burda önemli olan Berklee değil öğrenci… günün sonunda da Berklee parayla gidilen bir okul.
Berklee mezunu olmayan çok az insan kaldı zaten 😀
Steve Vai çok iyi bir gitarist ve müzisyen evet. Ama burda karşılaştırılan şey bu değil sanırım. Bestecilik, doğaçlama, müzisyenlik, gitar tekniği çoğu aynı şey gibi görünse de hepsi farklı ve hepsine ayrı ayrı mesai harcamak gerekiyor.
Steve Vai ‘’kalıplar içinde’’ sınırları çok zorlayan bir gitarist.
Ama mesela Guthrie Govan ise ‘’kalıpların dışında’’ sınırları çok zorlar.
Picassonun tablolara bakarsanız 3 yaşında çocuk bile çizer diyebilirsiniz. Evet öyle de zaten. Ama bunu bilinçli bir şekilde yapamaz. Önce kuralları öğrenmek gerekir ki sonra yıkabilesin onları…
Doğaçlama konusunda benim tanıdığım en iyi adam Guthrie. Sabaha kadar çalsın aynı cümleyi 1 kez daha duyamazsın.
Steve Vai, Satriani, Petrucci, Lukather, Paul Gilbert, Wylde, Malmsteen, Van Halen, Eric Johnson, Slash; hepsi ‘’kalıplar içinde’’ olduğu için 2. saat bilemedin 5. saatten sonra aynı cümleleri duymaya başlarız.
Ama Guthrie’nin bir Tender Surrender veya For the Love of God veya Satch Boogie veya Take the Time veya Hold the Line veya Technical Difficulties veya No More Tears veya Like an Angel veya Ain’t Talkin bout Love veya Cliffs of Dover veya November Rain gibi şarkıları yoktur. Ağzımla Guthrie şarkısı taklit edemem. Ama diğerlerini edebilirim.
Çalamaz mı hayır cayır cayır çalabilir. Burda da icracılık ve besteciliğin ayrı şeyler olduğunu anlatmak istedim.
Bazen Mc Donald’s çalışanı Berklee hocasından daha iyi müzisyen olabilir. Çok da kimseyi üste koymamak lazım.
Vaktiyle Kadıköy Stage Müzik'in girişimiyle Suhr gitarlarını tanıtmak için Guthrie İstanbul'a gelmişti. Adamlar muhabbet etmişler filan tabii... Ben Stage Müzik'e uğradığımda kardeşlerden biri (malum Stage Müzik sahipleri de gitarist ve basçı müzisyen kardeşlerdir...) bana Guthrie'nin yaptığı bir muhabbetten bahsetti. Guthrie'nin dediğine göre, basçı olan kardeşi (Seth ?) kendisinden de iyi gitar çalıyormuş!forumda Guthrie örneği vermek yasaklansın.... adamın çaldığı hiçbir şeyi çalamadığımız gibi onun da çalamadığı hiçbir şey yok... dolayısıyla örnek göstermek anlamsızlaşıyor 🙂
Kişisel görüşüm de (emprovize bağlamında konuştuğumuz için...) Guthrie özellikle blues-rock-soul sularında caza doğru açılarak emprovize çaldığında ortalığı dağıtıyor. Aristocrats ile yaptığı mekanik işleri ben sevmiyorum. Keşke daha fazla bu sularda iş yapsa. Bu biraz Kiko Loureiro'nun yaptığı latin caz albümüne benziyor (muhteşem albümdür bu arada...). Sanki adamlar içlerinden gelen ve en sevdikleri emprovize tabanlı o müziği yapma fırsatı bulamıyor da, onun yerine projelere angaje oluyor gibi.
Mesela Guthrie şöyle bir Hammond orgcu ile filan kafa kafaya verip groove odaklı-emprovize tabanlı kayıtlar yapsa dinlemeye doyulmaz. Hatta galiba kariyerinin başlarında (İngiltere'de 2000'lerin başı, Guitar Techniques dergisinden hatırladığımı mealen söylüyorum...) bu tip soul-blues damarında bir gruba çalıyormuş... Adam çeşitli gitaristleri ve stilleri bire bir emüle de edebiliyor isterse. Ama bence emprovize çaldığı zaman kendini buluyor.