Okulda İlter Kurcala Stevie Vai'yi tokatlar dedim diye linç yedim

• Konuyu açan Konuyu açan -GG
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bu başlıkta hiç duymadığım gitaristlerin "en popüler" eserlerini dinledim.
Yeni'lerle Eski'ler arasında çok belirgin bir fark görüyorum. Yeni'lerde kompozisyon yok.
Mesela rasgele kelimeler gibi evet bir ahenk/uyum var ama söylediği birşey yok.
Forum'un pek tutmadığı eskilere(Vai, Gilmore, Satriani, etc..) baktığımda ise, bir giriş, gelişme ve sonuç var. Doğaçlama dahi olsa bir hedefe doğru gidiyor.

İsmimin ve soyismimin baş harfi , benim ayda yılda bir girip yazdığım hesap.

Bu tartışma yarı troll yarı ciddi ama gerçek hayatta tartışılıp uzlaşılamamış bir mevzuydu. O an stüdyovari bir mekanda 10'a yakın kişi oturuyorken ben bu konuyu açtığımda herkesin ilgisini çektiğini gördüm. Tabii genelimiz toy , ben sadece Kurcala'yı kendime daha yakın hissettiğimi söyledim.(Bol bol da hastır lan oradan!.. lafları yedim tabii)

Ondan sonra "Ben bunu niye foruma taşımıyorum..." deyince bu başlığı açtım. İlgi çekeceğini ve gerçek bir tartışmaya döneceğini düşündüm ama bağnazca taraf tutmalar , ad hominemlar , tartışma adabı dışında yorumlar , "sen kimsin!!ulan berklee mezunu bu adam" vesaire laflar gelince tabii daha da hypelandı. Burada isteyen istediğini saygı çerçevesi içinde eleştirir , kimse de ünlü birini "gerçek bir analizle ve açıklamayla" eleştirdi diye burnu havada olmuyor. Açıklamalara cevap vermek yerine aynı lafları gevelemek de bana göre büyük saygısızlık.

Arkadaşlar tarafından tiye alınınca ben de diğer hesaptan açtım , çekindim biraz 😀 Başlıktaki fikirde değilim ama benim için aradığım hissiyat Kurcala'da. Bunun da eleştirilecek bir yanı yok bence tamamen öznel.

Ha bir de tabii gitar işinin şova dönmesini sevmiyorum. Gitar müziğinde ana odak sanatçı , gitar ve müziği olmalı. Işık şovları , şaaşalı kıyafetler , klipler vesaire kulak etkinliğini görselliğe çeviren etmenlere gıcık kapıyorum. Zaten sahneye kar maskesiyle çıkan çakma gangsta rapçiler de buradan türedi.

3 başlı neon lamba detaylı gitarı boynuna asıp gözü bandanalı poz verenlerdense takım elbise+şapkayla sahnede müziğine odaklanan gypsy jazzcılara daha çok saygı duyuyorum.

Ona bakarsan şu başlıkta Vai'yi senden çok dinleyip seven yoktur ama adamı gömen olarak kaldın.
Şöyle bir düşündüm de, saplantılı bir şekilde en az 15 yıl dinlediğim Malmsteen'in sadece bir konserine gitmişim. Steve Vai'ın iki konserine gitmişim. Neoklasik shred tanrıları çarpacak beni...
Not: Yalnız ikinci konserde eşlik eden tayfada Tony Macalpine vardı. Onu görmeye gittim aslında, mazeretim sağlam yani. 🤣

‘’30 yıllık signature gitar 40 yıllık virtüöz adam’’ ‘’Berklee mezunu hatta hocası’’

Naçizane 8-9 senedir müzikle uğraşırım ve bilirim ki bu işler zamanla değil çalma ve çalışmayla ilerliyor. Benden çok küçük bazı bebelerin benden daha iyi çalması da bunu gösteriyor. (Köpürüp kuduruyorum bu konuya neyse)
Berklee çok iyi bir okul, sizi daha iyi bir müzisyen yapar mı yapar, daha iyi bir gitarcı yapar mı yapar. Ama yapmayabilir de burda önemli olan Berklee değil öğrenci… günün sonunda da Berklee parayla gidilen bir okul.
Berklee mezunu olmayan çok az insan kaldı zaten 😀
Steve Vai çok iyi bir gitarist ve müzisyen evet. Ama burda karşılaştırılan şey bu değil sanırım. Bestecilik, doğaçlama, müzisyenlik, gitar tekniği çoğu aynı şey gibi görünse de hepsi farklı ve hepsine ayrı ayrı mesai harcamak gerekiyor.
Steve Vai ‘’kalıplar içinde’’ sınırları çok zorlayan bir gitarist.
Ama mesela Guthrie Govan ise ‘’kalıpların dışında’’ sınırları çok zorlar.
Picassonun tablolara bakarsanız 3 yaşında çocuk bile çizer diyebilirsiniz. Evet öyle de zaten. Ama bunu bilinçli bir şekilde yapamaz. Önce kuralları öğrenmek gerekir ki sonra yıkabilesin onları…

Doğaçlama konusunda benim tanıdığım en iyi adam Guthrie. Sabaha kadar çalsın aynı cümleyi 1 kez daha duyamazsın.
Steve Vai, Satriani, Petrucci, Lukather, Paul Gilbert, Wylde, Malmsteen, Van Halen, Eric Johnson, Slash; hepsi ‘’kalıplar içinde’’ olduğu için 2. saat bilemedin 5. saatten sonra aynı cümleleri duymaya başlarız.

Ama Guthrie’nin bir Tender Surrender veya For the Love of God veya Satch Boogie veya Take the Time veya Hold the Line veya Technical Difficulties veya No More Tears veya Like an Angel veya Ain’t Talkin bout Love veya Cliffs of Dover veya November Rain gibi şarkıları yoktur. Ağzımla Guthrie şarkısı taklit edemem. Ama diğerlerini edebilirim.
Çalamaz mı hayır cayır cayır çalabilir. Burda da icracılık ve besteciliğin ayrı şeyler olduğunu anlatmak istedim.

Bazen Mc Donald’s çalışanı Berklee hocasından daha iyi müzisyen olabilir. Çok da kimseyi üste koymamak lazım.
Guthrie'nin röportajlarında, kitabında gördüğüm kadarıyla hep bir şeylerden ders çıkarıp öğrenmeye çalışıyor. Dağarcığı inanılmaz geniş. Bence hayatta böyle insanlar başarılı oluyor. Doğaçlama mevzusundan bağımsız, çevremdeki müzikte belli bir seviyeye gelmiş gençlerin, konservatuar öğrencilerinin genelde vai gibi gitaristlerin müziğini ve tarzını hor gördüğünü deneyimledim. Vai "kötü" deyip Guthrie gibi adamlar örnek verilir ancak Guthrie çocukluğundan beri Vai hayranı, favori gitaristlerinden olduğunu söyler. Tamamen müziğe ve hayata bakış açım bu, hiçbir iddiam yok.

Guthrie'nin röportajlarında, kitabında gördüğüm kadarıyla hep bir şeylerden ders çıkarıp öğrenmeye çalışıyor. Dağarcığı inanılmaz geniş. Bence hayatta böyle insanlar başarılı oluyor. Doğaçlama mevzusundan bağımsız, çevremdeki müzikte belli bir seviyeye gelmiş gençlerin, konservatuar öğrencilerinin genelde vai gibi gitaristlerin müziğini ve tarzını hor gördüğünü deneyimledim. Vai "kötü" deyip Guthrie gibi adamlar örnek verilir ancak Guthrie çocukluğundan beri Vai hayranı, favori gitaristlerinden olduğunu söyler. Tamamen müziğe ve hayata bakış açım bu, hiçbir iddiam yok.
80'lerde elektro gitara bir ucundan bulaşmış herkes belli ölçülerde Vai hayranıdır muhtemelen.
Guthrie'nin farkı, Clapton'dan Joe Pass'e, Hendrix'ten Holdsworth'e kadar çok fazla etkilenimi olması ve bunlar sadece gitaristler. Çaldığı bazı şeyleri dinlediğim zaman Govan'ın Charlie Parker hayranlığı olduğunu da düşünüyorum. Daha kimbilir kimleri etüt etmiştir.
"Vai kötü", "Guthrie iyi" filan gibi komik saptamalar ise bizdeki atasözü ile söylersek "şeyh uçmaz, mürid uçurur" kafası oluyor. Bu kafaların yaptıkları saptamalar için doğru düzgün gerekçe sunabileceğine pek inanmıyorum.
Ben de vaktiyle Malmsteen'i gömüp Vai güzellemesi yapanları ağzım açık dinlerdim. Malmsteen'in Frigya-armonik minör saplantısını eleştirirdi mesela. E iyi de Vai de Lydian moduna saplantılı ona bakarsak?
Olsun, o daha sofistike 🤣
Şunu da söylemek lazım: Tek bir gitariste-türe-sounda saplanıp kalmak -kim olursa olsun- sıkıntı yaratıyor. Govan bence de herşeyden önce çok yönlü bir dinleyici olduğu için bu kadar iyi. Govan hayranlarının bir kısmı ise sadece Govan dinliyor olabilir. Bunu Malmsteen için de, Vai için de, Satriani için de, Petrucci için de gözlemek mümkün.
Tabii bunlar o müzisyenlerin değil, fanboy olmayı tercih edenlerin sorunu aslında.

Şöyle bir düşündüm de, saplantılı bir şekilde en az 15 yıl dinlediğim Malmsteen'in sadece bir konserine gitmişim. Steve Vai'ın iki konserine gitmişim. Neoklasik shred tanrıları çarpacak beni...
Not: Yalnız ikinci konserde eşlik eden tayfada Tony Macalpine vardı. Onu görmeye gittim aslında, mazeretim sağlam yani. 🤣
Ben Uniq'dekine gittim oturarak izledik ve sıkıcıydı maalesef. Vai bence süper bir grup gitaristi. Aslında bütün bu shredçi tayfa zaten grup işlerinde daha iyiler. Gitar dozunda güzel belli bir dozun üstünde sıkıntı. Govan bile Steven Wilson albümünde çok güzel sololar yazmış.

Vai Whitesnake'de harikaydı, Satriani Alice Cooper katkısında filan güzel solo yazmış, Marty zaten Megadeth'de en ikonik sololarını yazdı, Govan Wilson'da çok iyiydi, Gilbert Mr. Big'de dinlemesi keyifli. Ama gidip solo albüm yapıyorlar 5 dakika gıy gıy gıy çekilmiyor. Ben artık daha normal dinleyici kafasına geldim ya. Bir enstrümental gitar albümü hiphop kadar uzak bana artık.

Ben Uniq'dekine gittim oturarak izledik ve sıkıcıydı maalesef. Vai bence süper bir grup gitaristi. Aslında bütün bu shredçi tayfa zaten grup işlerinde daha iyiler. Gitar dozunda güzel belli bir dozun üstünde sıkıntı. Govan bile Steven Wilson albümünde çok güzel sololar yazmış.

Vai Whitesnake'de harikaydı, Satriani Alice Cooper katkısında filan güzel solo yazmış, Marty zaten Megadeth'de en ikonik sololarını yazdı, Govan Wilson'da çok iyiydi, Gilbert Mr. Big'de dinlemesi keyifli. Ama gidip solo albüm yapıyorlar 5 dakika gıy gıy gıy çekilmiyor. Ben artık daha normal dinleyici kafasına geldim ya. Bir enstrümental gitar albümü hiphop kadar uzak bana artık.
Kesinlikle. Vai her zaman bir grup ile çok daha iyi. Satch için durum farklı bence, ama onun da Deep Purple konser performansları muhteşem. Bir de Chicken ... grubu vardı ama dinlemedim pek. Gilbert'ın da Hendrix tribute albümü çok güzeldir (biraz fazla mekanik çalmasına rağmen). AMa en iyi işleri Mr Big ile....
Enstrümantal rock gitar işine bizim kuşak doydu doğal olarak. Belki Nick Johnston, onu çok dinlemedim. Uzun süredir enstrümantal rock gitar dinlemiyorum.

Geri