danlilker demiş ki:
Adı üzerinde kayıt diye yazmışsında kayıtta vokalin sesiyle daha kolay oynayabilirsin benim söylemek istedigim vokalin bu performasını konserde de görmek hoş olur.
Öncellikle eyvallah saolasın yorumun için.
Origam' ın her elemanı kendini sürekli olarak geliştirmek için elinden gelen tüm çabayı göstermektedir, olması gerektiği gibi.
Dünya çapındaki bir çok büyük grubun bile vokal olarak canlı performansda, konserlerde sıkıntı yaşadığını sanırım bilmeyen yoktur ( Blind Guardian, Symphony X, Children Of Bodom v.b. ) Çünkü kayıttaki vokallerin aynısını canlı performansda göstermek zordur ( ard arda sürekli parça çalınması, parçalar arasında dinlenme süresi bulunmayışı gibi nedenlerden ötürü ) O yüzden de büyük gruplar bile bestelerini canlı performansa uyarlarlar, parçaları albümdeki halinden biraz değiştirirler ( vokalin dinlenmesi için fazladan eklenen suslar gibi, vokalin tiz yerleri biraz daha pezden söylemesi gibi )
Demek istediğim şudur ki, Murat zaten kayıttakinden çok daha kötü vokal yapmıyor canlı performansda. Evet kanal kayıt olduğu için kayıttaki vokalin canlı performansdan biraz daha iyi olması olasıdır ve normaldir yukarıda yaptığım açıklamalardan ötürü. Yani konsere geldiğinizde tamam belki kayıttakinin bire bir aynısı bir vokal olmayabilir ama gerçekten inanın çok çok yakın. Bunu hücum kayıtlara ve Pentagram Icon konser videosuna ve bir kaç konser kayıdına daha dayanarak söylüyorum.
Şimdi bu söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Kıçımızı yayıp "bizim vokalimiz sağlam çalışmaya gerek yok" diyede düşünmüyoruz. Çünkü müziğin ne kadar uçsuz bucaksız olduğunu ve gelişimin asla bitmediğini biliyoruz, vokalistimiz Murat' da dahil. O yüzden gerçekten daha iyi şeyler üretmek için çalışmalara daha da yoğun devam ediyoruz ( Murat' da dahil
😉 )
Daha önceleri hep evde pad setimle davul çalışıyordum ama artık stüdyoya gidip gerçek davul üstünde de bolca çalışıyorum normal provalar dışında. Tek başıma ve metronomla.
Şunuda belirtmek isterim ben daha malesef albümdekinin birebir aynısı şekilde konserde söyleyebilen pek insan görmedim ( Bruce Dickinson ve Eric Adams hariç
🙂 gerçi Eric Adams' da son son canlı performansdaki vokalini bozmaya başladı. Adeta Black Metal vokali gibi screamlerle söylemeye başladı ) İllaki bir şekilde ya parçada ufak tefek dinlenme yerleri yapılıyor ya da vokal, söyleyişini, kendisini daha az yoracak bir teknikle, bir şekilde değiştiriyor.
Son olarakta kusura bakmayın ama daha biz amatör bir grubuz. Müziğe çok değer verdiğimiz için onu en iyi yaptığımız, en çok zaman ayırdığımız hobimiz olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hiçbirimiz bu işten para kazanmıyoruz. Hepimizin ayrı ayrı okulu, işi ve gücü var. Kimsenin günde en az 8 saat enstrümana veya müziğe rahatça sakin kafayla zaman ayırma şansı ve lüksü yok malesef. O yüzden bence bazı eleştriler yapılırken de bu konularda düşünülmeli. Hani derseniz ki " biz sizi öyle beğeniyoruz öyle güzel bulduk ki, artık dünya çapındaki gruplarla, olaylarla kıyaslıyoruz" diye o zamanda eyvallah derim ne diyeyim
🙂 mutlu olurum
🙂
Eğri oturdum doğru konuştum. Arada dilimiz sülçmüş ise affola.
Şu konser ve sıralama muhabbetine hiç girmeyeceğim. Çünkü girmeye değecek, edilecek bir durum bile değil. Komik diyorum sadece...
24 Eylül' de Garage' a herkesi bekliyoruz arkadaşlar. Klavye başında olduğunuz kadar konser mekanında da olsanız yeterde artar bile...
😉
Saygılar & Sevgiler