dorlin demiş ki:selamlar ,
pena tutuşu ve tekniğiyle ilgili birkaç sorum var.
Bunlardan ilki , economic picking denen olayın faydası/zararı nedir ? Pena tekniğimin zayıf olduğunu, daha hızlı ve temiz çalmak için bu tekniklerden birine odaklanmam gerektiğinin farkına vardım. Alternate picking herkesçe bilinen ve öğretilen teknik olsa da economic picking bazı yerlerde daha hızlı gibi geliyor . Siz ne dersiniz ?
Bir diğer sorum da pena tutuşuyla ilgili. Ben penayı baş parmak ve işaret parmağımla tutuyorum, penanın altında da orta parmağım oluyor. Yani 3 parmakla tutuyormuş gibi ama orta parmağım parmak ucuyla değil alttan destek vererek tutuyor. Ayrıca serçe parmağımı gitara dayayarak çalıyorum. Şimdi bunlardan şikayetçi değilim ama yakında tremolo kolu üzerinde çalışmaya başlayacağım ve bu kadar parmağın "harcanması" işimi zorlaştırır mı diye düşünüyorum ?
Economy picking daha hisli, akici ve hizli gorunen sound saglar, ama string skipping'lerde veya yavas calinmasi gereken partisyonlarda patlarsin genelde, kontrol etmek ve net sound almak cok zorlasabiliyor. Alternate picking ise ise daha keskin "attack", sabit tu$e, kontrollu ve net notalar demek.
Zaten tel inip cikarken tel uzerinde 2 veya 4'er vurus yapiliyorsa economy picking alternate'e donusuyor. Bu acidan economy picking'i dogru durust yemis bitirmis biri icin pek problem olmuyor.
birisi digerinden daha dogru bir teknik demek dogru olmaz, hissiyatlari farkli.
kendim de ilginc bir vaka'yim, tizlesirken alternate, peslesirken economy picking kullanmaya alismistim. simdi biraz ugras ile ikisinin de yeterli derecede ustesinden gelebiliyorum ve gerekli yerlerde gerekeni kullanabiliyorum. alternate'in oturmasi icin pentatonik yuruyusler ve string skipping alistirmalari ozellikle faydali.
Pena tutusuyla ilgili bissuru makale okudum. En faydali buldugum da ingilizcesi olanlar icin sudur;
http://www.tuckandpatti.com/pick-finger_tech.html
Bir kac laf edeyim bununla ilgili.
Oncelikle serce parmagin tellere veya pickguard'a dayanmasi el pozisyonu acisindan referans olusturmasi icin gayet dogal ve gerekli bir durum, elleri tamamen havada bir cok iyi caz&blues gitaristi olmasina ragmen sahnedeyken tel referanslarini kaybedip sacmaladiklari cok olur imis.
Pena tutusu acisindan en iyi yontem ise isaret parmaginizi tamamen kapatip, sikip, penayi basparmagin on yuzeyi ile isaret parmaginizin yan tarafinin olusturdugu yuzeyin arasina sikistirip kilitlemek. Tellere vururken kullanilan aci icin 45-60 derece olmalidir derler ama bunun icin bir standart yok, tersine bu aciyi tu$e icin calarken degistirerek kullanmak mumkun. Pena telle paralel oldugunda daha fazla gomulup tel direnci artacagindan pena telden ayrilirken daha keskin "attack", 60 derece acili oldugunda ise daha yumusak bir sound alinir. Ozellikle zaten sweeplerde temiz ses alinmasi icin basparmak dairesel bir hareket yapmalidir. Bu aci basparmagin ikinci eklemiyle rahatlikla ayarlanablir. Bunun disinda cogu tutus sekli genelde penanin iki parmak arasinda kaymasina-donmesine sebep oluyor. Kendi el yapiniz icin yaklasik dogru sekli denemeyle bulaiblirsiniz zaten.
Parmaklari kilitlemek ve parmaklarin bu basincini bilekten, bilegin basincini da koldan soyutlayabilmek onemli, yani parmaklariniz kilitliyken bile bileginiz rahat olabilmeli. Bileginize yuklenirken kolunuz rahat olabilmeli, kolunuza yuklenirken, bileginiz rahat olabilmeli. baslarda bunu basarmak zor olabiliyor, ancak refleksleriniz bunu zamanla ogreniyor.
Biraz daha hiz istiyorsaniz isaret ve basparmagin disindaki parmaklar acik tutulmamalidir, bu kesin bir kural. Fizik kurallarindan biliyoruz ki agirlik yogunlugu merkeze ne kadar yakin olursa elin osilasyon hareketi o kadar kolay olur.