pena tekniği?

dorlin demiş ki:
selamlar ,
pena tutuşu ve tekniğiyle ilgili birkaç sorum var.
Bunlardan ilki , economic picking denen olayın faydası/zararı nedir ? Pena tekniğimin zayıf olduğunu, daha hızlı ve temiz çalmak için bu tekniklerden birine odaklanmam gerektiğinin farkına vardım. Alternate picking herkesçe bilinen ve öğretilen teknik olsa da economic picking bazı yerlerde daha hızlı gibi geliyor . Siz ne dersiniz ?

Bir diğer sorum da pena tutuşuyla ilgili. Ben penayı baş parmak ve işaret parmağımla tutuyorum, penanın altında da orta parmağım oluyor. Yani 3 parmakla tutuyormuş gibi ama orta parmağım parmak ucuyla değil alttan destek vererek tutuyor. Ayrıca serçe parmağımı gitara dayayarak çalıyorum. Şimdi bunlardan şikayetçi değilim ama yakında tremolo kolu üzerinde çalışmaya başlayacağım ve bu kadar parmağın "harcanması" işimi zorlaştırır mı diye düşünüyorum ?

Economy picking daha hisli, akici ve hizli gorunen sound saglar, ama string skipping'lerde veya yavas calinmasi gereken partisyonlarda patlarsin genelde, kontrol etmek ve net sound almak cok zorlasabiliyor. Alternate picking ise ise daha keskin "attack", sabit tu$e, kontrollu ve net notalar demek.
Zaten tel inip cikarken tel uzerinde 2 veya 4'er vurus yapiliyorsa economy picking alternate'e donusuyor. Bu acidan economy picking'i dogru durust yemis bitirmis biri icin pek problem olmuyor.
birisi digerinden daha dogru bir teknik demek dogru olmaz, hissiyatlari farkli.
kendim de ilginc bir vaka'yim, tizlesirken alternate, peslesirken economy picking kullanmaya alismistim. simdi biraz ugras ile ikisinin de yeterli derecede ustesinden gelebiliyorum ve gerekli yerlerde gerekeni kullanabiliyorum. alternate'in oturmasi icin pentatonik yuruyusler ve string skipping alistirmalari ozellikle faydali.

Pena tutusuyla ilgili bissuru makale okudum. En faydali buldugum da ingilizcesi olanlar icin sudur;
http://www.tuckandpatti.com/pick-finger_tech.html
Bir kac laf edeyim bununla ilgili.

Oncelikle serce parmagin tellere veya pickguard'a dayanmasi el pozisyonu acisindan referans olusturmasi icin gayet dogal ve gerekli bir durum, elleri tamamen havada bir cok iyi caz&blues gitaristi olmasina ragmen sahnedeyken tel referanslarini kaybedip sacmaladiklari cok olur imis.

Pena tutusu acisindan en iyi yontem ise isaret parmaginizi tamamen kapatip, sikip, penayi basparmagin on yuzeyi ile isaret parmaginizin yan tarafinin olusturdugu yuzeyin arasina sikistirip kilitlemek. Tellere vururken kullanilan aci icin 45-60 derece olmalidir derler ama bunun icin bir standart yok, tersine bu aciyi tu$e icin calarken degistirerek kullanmak mumkun. Pena telle paralel oldugunda daha fazla gomulup tel direnci artacagindan pena telden ayrilirken daha keskin "attack", 60 derece acili oldugunda ise daha yumusak bir sound alinir. Ozellikle zaten sweeplerde temiz ses alinmasi icin basparmak dairesel bir hareket yapmalidir. Bu aci basparmagin ikinci eklemiyle rahatlikla ayarlanablir. Bunun disinda cogu tutus sekli genelde penanin iki parmak arasinda kaymasina-donmesine sebep oluyor. Kendi el yapiniz icin yaklasik dogru sekli denemeyle bulaiblirsiniz zaten.

Parmaklari kilitlemek ve parmaklarin bu basincini bilekten, bilegin basincini da koldan soyutlayabilmek onemli, yani parmaklariniz kilitliyken bile bileginiz rahat olabilmeli. Bileginize yuklenirken kolunuz rahat olabilmeli, kolunuza yuklenirken, bileginiz rahat olabilmeli. baslarda bunu basarmak zor olabiliyor, ancak refleksleriniz bunu zamanla ogreniyor.

Biraz daha hiz istiyorsaniz isaret ve basparmagin disindaki parmaklar acik tutulmamalidir, bu kesin bir kural. Fizik kurallarindan biliyoruz ki agirlik yogunlugu merkeze ne kadar yakin olursa elin osilasyon hareketi o kadar kolay olur.
 
Serçe parmağımı dayıyordum ben yaklaşık 4 ay önce, ama yeni hocamın isteğiyle bıraktım.. Ve şimdi çok çok daha rahat çalabiliyorum, penayı da PhoibosApollon arkadaşımızın dediği gibi tutuyorum : İşaret parmağı tamamen kıvrılmış ama rahat, yani yapışık değil, baş parmağımın boğumu da işaret parmağımın en ucundaki kısmın ortasınla birleşiyor, diğer üç parmağım da havada serbest salına sallana kendi halinde takılıyorlar 😀 ..

Sweepe de şöyle başladım ve cidden bu teknikte yeni olmama rağmen ortalama sweep leri çok rahat yapabiliyorum, en basitinden Hangar18'in ilk solosundaki o sweep leri pek çalışmadan yapabilmiştim.. Şöyle çalıştım ama başta, bir iki hafta arpeggio ları sadece alternate picking ile çaldım, 5 tellik ve 6 tellik olanları.. Sonra yine PhoibosApollon'un da dediği gibi başparmakla oval çizerek yavaş yavaş sweep'e geçtim.. Sanırım serçe parmağın gövdeye yaslanmıyor olması bunu kolaylaştırıyordur 🙂 ..
 
arkadaşlar ben yeniyim bu konuda alternatif picking ne oldugunu bilmiyorum nasıl yapıldıgını da.Açıklayabilirmisiniz?

Bide çalarken bi penayla ardındada baş parmagın yanıyla tele vurunca haykırma sesi çıkıo.Ben yapınca çıglık sesi alıyorum.Nedendir?
 
Serçe parmağı dayamadan olmuyo valla yapamıyorum 🙁 Flody-Rose'dan dolayı serçe parmağımı dayamayınca köprüye çok abanıyorum, sonuç; rezalet 😆

SPAWN-THeUndead;
bahsettiğin olay yapay harmonik oluyor sanırım 🙂 arama yaparsan sonuç alırsın 🙂

düzeltme;
Biraz daha kastım ve yaptım. Sabahtan beri uğraştığım soloyu elim gitara sadece kullanmadığım tellere deyiyorken çaldım 😱 bas tellerde de nası pozisyon alacağımı kavradım, sanırım uzun bi süre böyle kalacak :metal
 
Hangisi haykırma hangisi çığlık yorum yapamayacağım ama sağ el parmağınla dokunurken tele dokunduğun yerdeki harmoniği tınlatırsın.


Bastığın notanın üst harmoniklerine denk gelen noktalarda çıkar pinch harmonikler.
 
yani anladığım kadarıyla her an her yerde alternate veya economic yapılmıyor ? Ağırlıklı olarak alternate olsa da gereken yerlerde farklı vuruşlar da kullanılıyor ?

bir de mesela :

|----------------------
|----------------------
|----------------------
|------2--------------
|----2----------------
|--0------------------

Böyle bir kısmı sırasıyla aşağı-yukarı-aşağı şeklinde vurarak çalmaktansa aşağı-aşağı-yukarı şeklinde vurarak çalmak daha kolay geliyor bana. Normalde de daha kolay değil midir zaten?
 
Pratik yaparken, kendini geliştirmeye uğraşırken sweep çalışmıyorsan devamlı aşağı yukarı çalışman senin her zaman faydana.. Ama çalarken rahat ettiğin gibi çalarsın kimse karışamaz 🙂
 
Economy'nin olayi aralara ufak sweep'ler katmaktir.
tel degistirirken ilk teldeki son vurusun yonu, teli degistirdigin yonle ve ikinci teldeki ilk vurusla ayni yonde olur.
Mesela bir telde uc vurus yapip alt tele gececeksen o telde asagi vurusla baslar asagi vurusla bitirir bir alt teldeki ilk notaya sag elinin bir onceki notayi vururkenki hareketine devam ederek asagi yonde vurursun.
Ust tele gececeksen yukari vurusla baslarsin, yukari vurusla bitirip yeni tele de son hareketin devami ust vurusla baslarsin.
3'lu vurus obeklerinde ortaya cikar ve pratik olarak kullanilir bu.


4'lu ve 2li obeklerde yine alternate'e doner otomatik olarak cunku.
 
Frank Gambale'in yazdığı Book of Sweep Picking diye bir kitabı var. Dileyen olursa upload ederim ama forum kurallarına aykırı olur mu ki?

Not: Dosya .pdf formatındadır.
 
ya simdi tabi tekniklerin kendilerine gore sekilleri vardır ama zakk wylde parmanı dayamaz mesela ama cok rahat calıyo.mesela bende elin serbest hareketi için dayamadan calıyorum.calarken birden tap yaparsın mesela elini geri belli bi lokasyona koymak zor gelebilir.bence tercih ve rahat etme meselesi bu.
 

Geri
Üst