bugunkü sabah gazetesinin günaydın ekindeler
http://www.sabah.com.tr/gny/haber,1C5546B3B37F46788D02DC84C50C0808.html
Uyumsuz ve aykırı insanlarız istesek de kimseye uyamayız!
Zeynep Eylül Üçer, Sinan Kaynakçı ve Hami Ünlü'den oluşan 'Pinhani' grubu müzikte emin adımlarla ilerliyor. Grup üyeleri: Aykırıyız! Ortama uymak için tarzımızdan taviz vermeyiz!..
Pinhani, bugünlerin gözde gruplarından biri. Son olarak 'Kavak Yeller'i adlı dizinin müziklerine imza atan grup, 2004 yılında Zeynep Eylül Üçer ve Sinan Kaynakçı tarafından kurulmuş. İkili, ilk albümleri 'İnandığım Masalları' çıkardıktan sonra aralarına Hami Ünlü dahil olmuş. Tıpkı gruplarının 'gizli' anlamına gelen 'Pinhan' sözcüğünden türeyen adı gibi, onlar da müzik piyasasında gizliden gizliye ilerliyor.
MÜZİÐİ İYİ DİZİ İZLENİR
* Türkiye sizi 'Kavak Yelleri' dizisinde yer alan 'Hele Bir Gel' adlı parçanızla tanıdı. Farklı bir şekilde tanınmayı ister miydiniz?
Sinan: Albümdeki tüm şarkıların tanınması için elimizden geleni yaptık. Üç şarkımıza klip çekildi. Tanındığımızı düşündüğümüz anda 'Kavak Yelleri'nin tüm müziklerini yapmak şartıyla 'Hele Bir Gel'in kullanılmasını kabul ettik. Buradan elde ettiğimiz gelirle ikinci albümümüzü hazırlayacağız .
* Artık dizileri seyrettirmenin yollarından biri de müzik oldu...
Sinan: Güzel bir müzik izleyicinin duygularını ayağa kaldırıyor ve oyuncuların ifadelerini kuvvetlendiriyor. Bu yüzden dizi ve filmlerde müzik çok önemli.
SİNDİREREK İLERLİYORUZ
* Kaliteli müzik yapıyorsunuz ama çok da popüler değilsiniz...
Hami: Müziğimizin herkes tarafından sevilmesi şart değil. Önemli olan içimize sinmesi. Acelemiz yok popülerlik konusunda... Her şeyin yavaş yavaş gelişmesi tercihimiz. Sindire sindire ilerliyoruz. Kendimizi geliştirmek için zaman kazanıyoruz. Bizi her yaştan insan dinliyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor.
Zeynep: Zaten hedeflediğimizden daha popüleriz şu anda.
* Son yıllarda Türkçe müzik nereye doğru gidiyor sizce? Tarzınızdan ortama uyma adına taviz verir misiniz?
Sinan: Çok şey değişmiş gibi görünse de değişen fazla bir şey yok. Ortada kısır ve kirli bir endüstri var. Rock, rap ya da R&B ile bu kısırlık aşılmaya çalışılıyor. Ama dinleyiciyi enayi yerine koydukları sürece bu böyle devam eder. Çözüm her şarkıyı elektro gitarla sertleştirip çalmak değil .
Hami: Biz uyumsuz insanlarız, istesek de kimseye uyamayız!
Zeynep: Aykırı gideriz!
Şarkılarınızı ve tarzınızı 'Ezgi'nin Günlüğü'ne benzettim...
Zeynep: Kayıtlarımızı 'Ezgi'nin Günlüğü'nün eski gitaristi Tanju Duru yaptı. Bununla ilgili bir şey olabilir düşündüğünüz benzerlik.
Sinan: Duruşlarını ve müziğe bakışlarını örnek aldığımız gruplardan biri 'Ezgi'nin Günlüğü'.
* 'Bulutsuzluk Özlemi'nin gitaristi Akın Eldes ve ünlü davulcu Cem Aksel konser ve kayıtlarınızda size eşlik ediyor. Bu iki önemli isim sizdeki cevheri hissettiler herhalde...
Sinan: Akın Eldes'le 11 yıllık bir tanışıklığımız var. Kendisiyle 'Bulutsuzluk Özlemi'nin konserlerini takip ederken tanıştık. Albüm öncesinde bize destek vermesini isteyerek ekibi daha sağlam bir zemine oturttuk. Onlar hem müziğimizden hem de onlarla olan ilişkimizden memnunlar. Eminim onlara hak ettikleri değeri verecek her müzisyenle çalarlar. Gerçekten son derece alçak gönüllü müzisyenler. Ama demek ki onlara bu değeri verecek pek fazla müzisyen yok. Biz önce onları, sonra kendimizi düşünüyoruz.
Zeynep: İyi müzisyenlerle çalışmak için sadece cevher yeterli değil. Üslubunuz da çok önemli.