Power conditioner ev stüdyosu için ne kadar gerekli ?

Arkadaşlar ben birkaç sipariş vermiştim ve bunların yanında furman power conditioner de almak istiyordum. Fakat furman ın europe standardını bulamadığım için alesis powertrip8 i düşündüm ve en sonunda karar verdim.Forumlarda okudum.Genelde furman dan kalite olarak hiç bir farkı olmadığını anladım.Ve alesis i siparişlerime ekledim.

Bunu alırken amaçlarım şunlar dı

1-)Cihazlarımı güvenceye almak(ayriyeten de sadece kendi odama toprak bağlantı yaptırdım)

2-)ses kalitesine etkisi olduğunu okumuştum.

EMI/RFI yi engellediği yazıyordu. sanırım bu electromagnetik enterferans ve radio frequency .... anlamına geliyor. Tam olarak gönlüm rahat ama bu alet ilk amaç olarak ne için kullanılır onu bilmiyorum.

Ayrıca sanırım 8 tane fiş girişinden 4 ü analog 4 ü dijital aletler için.

Bilgisayar analog mu(güç kaynağından dolayı)

Dijital sınıfına dsp si olan gitar amp modeler de giriyor değil mi?

Saygılar.
 
Ya burada elektrik hadiselerinden anlayan insanlar var ama, kendi adıma şunu söyleyeyim... Evimdeki akımda nasıl bir saçmalık var ki, makinem belirlenemez zamanlarda kilitleniyor.

Başka herhangi bir yerde sorun yok, ancak benim evimde, makine günaşırı ya da bazen günde bir iki defa kilitleniyor...

Kısacası, stabilite için en azından, bu elektrik olayına dikkat etmek lazım...
 
Davulzade,

Bu başlığı açtığın için teşekkürler, aslında bir süredir bu konu üzerinde bir makale yazıp asmayı planlıyordum.

Power conditioner olayı üzerinde iyi düşünülmesi gereken bir detay. Eğer müzik kayıdı yapıyorsanız besleme voltajı filtrasyonu kesinlikle gereken bir husus, ancak Furman ve benzeri firmaların ürünleri her zaman istenilen neticeyi vermiyor, burada hemen söyleyeyim. Müzik kayıt sistemlerinin ihtiyacı olan filtrasyon, o bilinen standart anti-surge yıldırımdan koruyucu filtrasyondan çok çok daha ileride bir kalite gerektiriyor. O bahsedilen sistemler konserlerde kullanılan sistemlerde ideal, işi çözüyor ama kayıt ortamında biraz daha fazlası gerekiyor. Bu konuda yabancı pro müzik forumlarında çok tartışmalara katıldım, birçok profesyonel müzik yapımcısının deneyimlerini okudum. Eğer yeterli ingilizceniz varsa o linkleri de buraya verebilirim müsait bir zamanda.

Bu konuya şimdi daha detaylı girmeden önce kısaca söyleyebileceğim şudur ki besleme voltajındaki gürültü profesyonel ses kayıt sistemlerinin performansını çok etkiler. Bu işi en güzel becerebilen üniteler de On-Line tip UPS'lerdir. Diğer tip Line-Interactive ve benzeri UPS'ler aynı neticeyi vermez. Zira On-Line UPS'ler yapıları icabı şebeke voltajını düzeltip pile doldurur, sonra pildeki DC voltajdan yeniden saf sinüsoidal AC sinyal üretir ve çıkışına verir. Dolayısı ile girişten ne gelirse gelsin hiç önemli değildir, çıkışı etkilemez. Oysa diğer tip UPS'ler eğer girişte voltaj varsa pili devreye sokmaz, pil kenarda yedek olarak bekler, eğer ana hatta bir kesinti olursa pil devreye girer. Bu tip UPS'ler normal ofis kullanımlarında işi görebilir ama hassas kayıt ve kontrol sistemlerinde maalesef yeterli olmazlar.

Tabii UPS'ler öyle ucuz üniteler değil, hele biz müzisyenlerin işine yarayan tipi olan On-Line UPS'ler aralarında en pahalı olanları. APC (American Power Conversion) firmasının Türkiye Genel Müdürü benim liseden sıra arkadaşımdır, Melih Güven, üç sene aynı sırayı paylaştığım, Londra'da evinde kaldığım kankam. Melih ile bir süre önce yazışıyorduk, bana şu anda bu konu üzerine çok detaylı bir bilgi hazırlatıyor, elime geçer geçmez düzenleyip hemen buraya asacağım.

Melih'in bana söylediğine göre kayıt eden müzisyenlerin ve Hi-End Müzik Sistemleri ile ilgilenen "audiophile"ların ihtiyaçlarının farkındalar ve bu ihtiyaca cevap verecek amaca ve bütçeye uygun ürünler planlamaktalar. Müzik yapanların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden edisyonu yapılmış birtakım modeller üzerinde duruyorlar. Hatta bu konuda bizzat ben de kendisine yardımcı olacak bilgiler verdim ve karşılığında ondan çok değerli bilgiler edindim. Bu arada konunun öneminin benim farkında olduğumdan çok daha büyük olduğunu anladım. Beklediğim bilgilerin derlemesi elime ulaşır ulaşmaz bütünüyle buraya asıp hepinizin bilgisine sunacağım. Ayrıca Melih kendisi de bu forumun farkında, elinden geldiğince takip ediyor.
 
Bende APC'nin baslangic modellerinden BackUPS ES 350 var. PC ve MOTU'yu giriyorum.
Icindeki Aku ani cereyan kesintisinde yeterli akim verip, PC'deki dataya zarar gelmesini de engelliyor.
Ileri (yani daha pahali) modellerinde bu backup'lama zamani 20-30 dakika bile oluyor, bende ki 5-10 dakika arasi 🙂
 
Benim makinemdeki kilitlenme problemi tamamen şebeke ile ilgili... (Netekim denedim, makineyi sırtladım götürdüm, başka bir yerde çalıştırdım... en ufak bir problem yok.)

Bunu çözmek için, bahsedilen tipte bir on-line ups işimi görür mü sizce?

Netekim, bir projenin ortasındayken, makinenin kilitlenemesi son derece sinir bozucu bir durum... Ülser olacağım ya...
 
Eger Melih Bey bunları okuyorsa ona burdan çok teşekkür etmek istiyorum gerçekten APC UPS leri Turkiye de çok emin ellerde bu kadar disiplinli ve kusursuz çalışan bir şirkete TR de hiç raslamadım bir kaç sorun yaşamıştık UPS ile ilgili ve anında desktek alıp ve ürünümüzü aynı gün değişirip yenisini verdiler bir çok kişinin adına burdan teşekkürlerimi yenilemek istiyorum...
Bu ürün ile ilgili bilgiyi sabırsızlıkla bekliyoruz Mahcem abi...
 
benimde ups' ler ile asıl igilenme sebebim spdif optic başlıklı (biraz dağılmış olsada konu.) mesajda belirtiğim şekilde synth'imden şebekeden dolayı gelen dip gürültüsünü yok etmeye çalışmak ve cihazlarımın sağlığını korumak, bunun içinde bir ups' e ihtiyaç olduğu kesin. ups'lerde de belliki bir fiyat kalite (hatta estetik.) performans oranını doğru tespit etmek gerekiyor. apc'de iki farklı aileye baktım direk yüksek fiyatlı ve düşük fiyatlı olarak. biri playmaker arkadaşın cihazı APC BACK-UPS ES 350VA 230V http://www.btdepo.com/DisProduct.asp?Pid=APC BF350-GR&SID=E6C4232A08F848DA8CB00D4D025C00EA hem çok hesaplı hemde çok şık tasarımlı bir ekipman. özellikleri
Ağırlık(KG) : 6,3
Akü Süresi (Dakika) : 15.05.2003 (sanırım burda excel'in azizliğine uğramış editor arkadaş bende sinir oluyorum basamaklı sayılarda virgül yerine nokta koydukmu tarih atmasına)
Çalışma Sistemi : OFF-LINE
Dalga Çıkışı : BASAMAK SİNUS
Ek Akü : YOK
Garanti (Ay) : 24
PNP Desteği : YOK
Regülasyon : YOK
Transfer Süresi (ms) : 2
VA Değeri (Volt Amper) : 500
Voltaj Aralığı (Volt) : 160-300
Yazılım Desteği : YOK

birde üst modellerden APC SMART SU NET 3000VA http://www.btdepo.com/DisProduct.asp?Pid=APC SU3000INET&SID=E6C4232A08F848DA8CB00D4D025C00EA ya baktım. biraz tuzlu bir ekipman onun özellikleri ise

Ağırlık(KG) : 55,5
Akü Süresi (Dakika) : 5
Boyut : 432X196X546
Boyut (cm) : 432X196X546
Çalışma Sistemi : LINE-INTERACTIVE
Dalga Çıkışı : SİNUS
Ek Akü : VAR
PNP Desteği : YOK
Regülasyon : VAR
Transfer Süresi (ms) : 2
VA Değeri (Volt Amper) : 3000
Voltaj Aralığı (Volt) : 176-282
Yazılım Desteği : VAR

sanırım bu ikisi arasındaki beni asıl ilgilendiren farklar (çünkü uzun süre offline çalışma vb. gereksinimlerim yok. şebeke elektriğini düzeltse yeter diye düşünüyorum dip gürültüm için)

çalışma sistemi : ? (mahcem'in bahsettiği online-offline-line interactive vb modlar sanırım)
dalga çıkışı : ? (bundada 3-4 farklı ifade gördüm sinus, yalancı sinus, modifiye edilmiş dalga, basamak sinus vb. şeklinde)
regulasyon : ?

bunların genel olarak olsa nelere yaradığını, klavyemde oluşan dip gürültüsünü yok etmeye düşük bir model de APC BACK-UPS ES 350VA başarırmı öğrenmek isterim.

bu arada sistemin çok minimal 4 parçadan oluşuyor.
1 synthesizer (direk 220 beslemeli)
2 notebook (ac adaptör beslemeli)
3 usb soundcard (ac adaptör beslemeli)
4 speakers (ac adaptör beslemeli)

rightmark audio analyzer'da http://audio.rightmark.org/ yaptığım basit testlerde de 220 beslemeli synthe'imin noise konusunda açık ara bir numara gitmesinin yanısıra ac beslemelerinde şebekeden etkilendiğini gördüm. benchmark esnasında notebook'un beslemesini çıkarıp pille bıraktığımdada noise level hayli düşüyor.
 
Mahcem demiş ki:
Eğer müzik kayıdı yapıyorsanız besleme voltajı filtrasyonu kesinlikle gereken bir husus, ancak Furman ve benzeri firmaların ürünleri her zaman istenilen neticeyi vermiyor, burada hemen söyleyeyim. Müzik kayıt sistemlerinin ihtiyacı olan filtrasyon, o bilinen standart anti-surge yıldırımdan koruyucu filtrasyondan çok çok daha ileride bir kalite gerektiriyor.
Tüh mahcem abi ben de siparişi vermiştim.Keşke size sorup alsaydım.O ürünün sitesindeki forumlarda yazanları yarım yamalak ingilizcemle çevirip iyi bir çözüm zannettim.Neyse bir dahakine dahi iyi düşünmek lazım.Ders olsun bana :?
 
Sorun değil Davulzade, Furman tipi cihazlar daha çok Live Sound uygulamalarında ekipmanları korumak için ideal, zira o tip canlı performanslarda istenen ses/gürültü oranı çok kritik değil, voltaj seviyelerindeki büyük iniş çıkışları düzenlemek ve özellikle açık hava konserlerinde cihazları yıldırım düşmesinden korumak için ideal, ancak sistemden gelen çok ince dip gürültüler, frekans salınımları, dalga formu bozulmaları ve binen harmoniklerde ve müzik kayıt sistemlerinde büyük önem arzeden beş-on milisaniyelik kesintilerde sistemdeki yükün büyüklüğüne göre cevap verme hızı ve çapı da hiç bir zaman bir On-Line UPS kadar olamayacaktır. Eğer evindeki şebekede voltajda çok bütük salınımlar yoksa Furman da işini görebilir belki, ama garantisi yok. Onu artık deneyince göreceksin.

Şimdi şapkayı öne koyup düşünmek lazım: Eğer 1000$'lık bir OnLine UPS'in vereceği kalitede güç düzenlemesini 200$'a vermenin bir yolu olsaydı emin ol, o UPS'in fiyatı 1000$ olmazdı 😉

Melih bu başlığın farkında, hatta sabahleyin karşılıklı emailleştik de, gelip sorularınızı bizzat kendisi cevaplamak istiyor, forumu o kadar beğenmiş durumda. Ancak adam tabii o kadar yoğun ki pek fırsat bulabilmiş değil, hatta "bildiğin gibi değil, eve gidiyorum, yemeği yedikten sonra bir de gece iki-üçe kadar evde çalışmaya devam ediyorum, yoksa bitmiyor" diye dert yanıyordu. O yüzden biraz zaman tanırsak bu konuda çok güzel bilgiler gelecek. Bana bir kısmını gönderdi bu sabah, ben de ilk fırsatta derleyip buraya asacağım.

Sevgiler.
 
Mahcem demiş ki:
forumu o kadar beğenmiş durumda.
Sevgiler.
Bu forumu kim beğenmez mahcem abi..
Ben bu forum için mail atmayı internet kullanmayı öğrendim.Sen konuşma yazışma kurallarını koymuş olmasaydın diğer forumlar gibi lavbali biryer olurdu burası.
Tekrar teşekkürler
 
Arkadaşlar,

Hepinize merhaba... Umarım doğru yazıyorumdur. 15 senedir IT sektörünün içinde olmama rağmen, işim gereğinin dışında pek internet ile uğraşamıyorum. Zaten sabahtan akşama kadar da makina başında olduğumuzdan dolayı bu türlü işlere pek zaman kalmıyor.

Herneyse, umarım bu mesaj sizlere ulaşır ki bundan sonra daha sık görüşebilelim.

Mahcem sizlere bahsetmiş bazı konulardan. Ben de daha aktif olup sizlerin sorunlarınıza hem cevap verebilmek hem de bunları giderebilmek için elimden gelen yardımı yapıcam. Bana lütfen çekinmeden her sorunuzu sorunuz. Elimden geldiği kadar ve bilgim mahiyetinde sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Ben maillerinizi okudum. Herkesin irili ufaklı problemleri var. Bunlar için tek sizlere cevap vermeye çalışıcam. Ancak şu an saat 02:13 ve en yarına oldukça yüklü bir projenin taslağını ve teklifini hazırlamam gerek. Sizlerden ricam, lütfen bana sorun ve sorularınızı yöneltin, hergün kontrol edip sizlere cevap vereceğim.

Saygılar

Melih
 
hoşgeldiniz,

benim sorunum direk 220v ile çalışan profesyonel bir klavyemi (kablo girişine bakınca 230V~50-60hz 20W yazıyor) amfiye yada seskartına bağladığımdaki çıkardığı uğultu. bunun elektrik akımıyla ilgili olduğuna eminim çünkü pilli bir ekipmanı (cdman vb) aynı jacklarla taktığımda böyle bir uğultu oluşmuyor. bundan dolayı benim kesintisiz güç kaynağından çok şebeke akımını düzenleyebilecek bir ekipmana ihtiyacım var. nasıl bir cihaz tavsiye edersiniz. eğer sizede uygunsa klavyem ve notebook'um ile gelebilir detaylı audio analyzer programlarım ile farklı sistem ups lerdeki db farklarını içeren bir benchmark testi yapıp burada yayınlayabiliriz.

iyi çalışmalar...
 
Serdar bey,

Sizin probleminiz bulunmus oldugunuz ortamdaki topraklamadan da kaynaklaniyor olabilir. Cunku sebeke ceryani isin icerisine girdiginde bunu yasiyor olmaniz topraklamanin dogru olmadigini gostermekte. Tabii ki en iyi cozum ortamda bunu test etmek. Bu da esasinda cok kolay. Bir problem daha olabilir ki o da kullanmis oldugunuz profesyonel klavyenizde bir kacak olabilir. Daha da farkli bir problem, bagli oldunuz sebeke de sizin bilmediginiz baska bir cihaz calisiyor ve harmonik uretiyor olabilir, bu da klavyeniz uzerinde ugultuya sebep olabilir.

Bunu yerinde tespit etmek gerekir. Tabii isterseniz bizim ofise de gelebilir ve size yardimci olabiliriz ki bu sizin icin yuk olmaz ise.

Baska sorulariniz olursa lutfen cekinmeyiniz.

Gorusmek uzere.

Saygilar

Melih
 
ilginize teşekkür ederim melih bey, asıl sorunun kaynağını buldum. gözümden kaçan kötü bir detaymış. kablo internet modemimi bilgisayarıma usb'den bağlıyorum. testlerim esnasında bilgisayara giren tüm jack' ları çıkartığımda uğultunun kaynağının kablo modem olduğunu gördüm. bir elektronik mühendisi arkadaşımada sorunca kablo tv akımının canlı şase olduğunu ve böyle bir gürültüye sebep olduğunu söyledi. ben de şu ana kadar usb, ethernetten daha yeni bir teknoloji olduğunu düşünerek usb'den giriş yapıyordum. ethernete çevirince bu uğultu sıfıra yakın bir değere indi. şu anki uğultu değeride profesyonel yapılmış kayıtlardaki değerlerle aynı hatta bir çoğundan da daha düşük. benchmark programında aldığım snapshot aşağıdaki gibidir. ilk bölüm klavye ve kablo modem bağlı değil, ikinci bölüm klavye bağlı, üçüncü bölüm klavye ve kablo modem (usb'den) bağlı. bu grafiksel analizdende farkın büyüklüğünü görmemiz mümkün.

noise01.jpg


tekrar teşekkürler, bu sayede en azından olabilecek diğer ihtimalleride öğrenmiş olduk. forumdaki arkadaşlardanda usb-kablo modem kombinasyonunu kullananlar var ise ethernete geçmelerini tavsiye ederim.
 
Artık bu surge olayını ciddi olarak ele almanın vakti geldi.

Bugün burada yoğun dolu yağışı ve şimşek vardı. Buranın baharı böyle, güneşli havada minnacık bir gri buluttan dolu yağıyor saatlerce, gökgürültüsü gırla. Saat 4 sularında çok büyük bir gürleme oldu, sonra radyoda haberlerde Glasgow Central Station'ın bütün elektronik görüntüleme sistemlerinin yıldırım düşmesine bağlı aşırı surge dolayısı ile bozulduğunu duyduk, bıyık altından gülerken cep telefonumdan kız arkadaşım aradı, "Telefonlarınızda birşey mi var? Bir saattir çalıyor çalıyor kimse açmıyor" diye. Bir bakarım ki binamızda antisurge koruması olmayan tek prizden beslenen yegâne cihaz olan telefon santralimiz sizlere ömür. Durup dururken 400-500$'dan olduk, daha fazla değilse tabii.

Canım çok sıkkın, şimdi gidiyorum, yarından itibaren bu UPS/Surge Protection/Power Conditioning olayını deşeceğim burada.
 
geçmiş olsun mahcem abi, bizde istanbul'un havasına sayar döker dururuz, beterin beteri varmış yani.bu arada p.conditioner konu başlığına saygısızlık ettiysek affola.
 

Geri
Üst