Bu karşılaştırmanın pek sonu yok aslında. Ben de her ikisini kullanan biri olarak bildiklerimi yazayım. Yeni modellerde ya da güncel programlarda durum nasıldır bilmiyorum ama işlemcinizin çekirdek hızı (sanırım) önemli bir hadise yani kaç çekirdek olduğu birçok program (hala kullandığım birçok program öyle benim) için fark etmiyor çünkü tek çekirdek kullanıyor.
Windows makinemin çekirdek hızı daha yüksek olmasına rağmen işlemci kullanımı %30-40'a gelince rahatsız edici bir fan gürültüsü yapıyor. Kullandığım mac'de henüz böyle bir ses duymadım. Çok eski model yani, yenilerinin durumuna ayrıca bakmak gerekir ama yüksek işlemcide uzun süreli kullanımlarda bu ciddi bir sorun.
Mac'ler daha dayanıklı yani bendeki apple ürünlerine bakarak bunu söylüyorum. Ama işin diğer tarafı zaten bu dayanıklılığın ücretini de büyük ölçüde ödüyorsunuz. Yani belli aralıklarla güncel modellere geçeyim, bozulursa anında yenilerim deniyorsa dayanıklılık için bu kadar para ödenir mi onu bilmiyorum.
Yazılım stabilitesi övülen bir şey ama aslında windows çok daha esnek, örneğin ilk mac kullanmaya başlayınca farenin windowsta olduğu gibi gecikmesiz ekranda hareket etmediğini fark etmiştim, cidden de böyle bir şey varmış. Ek bir program kurarak bu sorunu düzeltmiştim. Mesela sanal bellek ayarını mac'de hala bulamadım, var mı yok mu bilmiyorum (16gb ram var ama sanal belleği tam olarak kapalı mı bilmiyorum, ram dolmadan kullanılmaz diye yorumlar okuduğum için öyle bıraktım). Windows'ta böyle şeyler çok daha kolay ve pratik.
Güncel fiyat farklarını bilmiyorum ama zaten en büyük sorun bu, aynı fiyat olsa kesinlikle mac'i seçmelisiniz derdim (ben windows makinem daha hızlı olmasına rağmen mac'de müzik yazılımlarını kullanıyorum) ama fiyat farkında değer mi? Başka öncelikleriniz olabilir mi? Bu tamamen size kalmış.
Ha bi de şu var, mac canı istemeyince çalışan ürünü çalışmaz hale getirebiliyor, yani donanım olarak sapasağlam ama yazılım olarak çöp edebiliyor. Bunu kasten yaptıklarına dair birçok geribildirim okudum, bir aparat gerekirse yine veriyorlar coşkuyu, yani bir anlamda eliniz mahkum ödüyorsunuz, windows-android bu açıdan da çok daha "esnek".