http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1124961&CategoryID=77
Bugün de Isparta'da tüm açık alanlarda içki içmek yasaklanmış. Bu dönemde bu haberleri çok duyar olduk, amacım olaya hemen "eyvah şeriat geliyor" basitliğinde yaklaşmak değil, bu olayın gözüme çarpan bir tutarsızlığından bahsetmek.
Dün de Afyon'da otobüslerde haremlik-selamlık uygulamasının başladığına dair bir haber okumuştum.
Şimdi Türkiye üniter bir ülke değil mi arkadaş, bazı kanunlar değişti, bizim mi haberimiz yok? Yani şunu demek istiyorum bir İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da, Bursa'da serbest olan birşey Isparta'da, Afyon'da veya memleketin başka bir ilinde nasıl yasak oluyor?
Önce bu tutarsızlığı kendi içimde aşamıyorum, bunu aşamamayı fazla sorun etmeyerek düşünmeye devam ediyorum. "Açık alan" diye tabir edilen mekan tanımı ucu çok açık ve geniş bir alanı ifade ediyor. Bunun içinde deniz kıyıları, ormanlar, piknik alanları, sokak köşe başıları, parklar otobanların kenarındaki boş alanlar, v.s. v.s. bir çok mekan geliyor insanın aklına. Hatta ve hatta haberi okursanız park halinde ve yolda giden arabalar bile bu tanıma alınmış.
Düzenli içki içen bir insan olarak her bulduğu kuytu köşede naralar eşliğinde bağıra bağıra muhabbet ederek sokak köşe başlarını bir nevi kendi evleriymiş gibi kullanan tiplere ben de karşıyım. eski oturduğum semtteki evim böyle bir çıkmaz sokağa bakıyordu, hava biraz ısınmaya başladığın sokak üstü açık bara dönüyordu. gecenin geç saatlerine kadar bağıra bağıra konuşan insanlar eşliğinde uyumak zorunda kalıyorduk ve bazen kavga da çıkıyordu, şişeler kırılıyordu, polis molis derken tam bir keşmekeşti hakkatten. bu tip bir alkol kullanımı hakkatten gayet rahatsız edici, bacak arasına bira alıp ta araba kullanan tiplere değinmek bile istemiyorum zaten.
şimdi bu yasakların bu gibi alkol tüketimlerinin önüne geçeceğinin samimiyetine inansam en başta ben desteklicem ama haberin içeriğinde geçen yasak metninde geçmeyen yer bir bizim ev kalmış.
efendi gibi pikniğine gidip rakısını birasını içen adamı bile bu kategoriye sokmalarına dur derim işte veya barda/meyhanede içki içecek parası olmadığından parkta veya sahil kenarında delikanlı gibi efendice, çevresindekileri rahatsız etmeden içkisini içen adama ne karışıyorsun arkadaş?
bu yasaktaki alt metnin hedef aldığı şey bariz "alkol" dür. götüyle içen kimselerin çevreye verdiği rahatsızlığın önüne bu şekilde geçilmez. bir de bu yasağı kabahatler kanununa bağlıyorlar. Benim bildiğim kabahatler kanununda "alkol tüketen kimse" diye bir tabir yoktur, alkol tüketip te etrafa rahatsızlık veren kimse diye bir tabir vardır, yani kanun alkolü hedef almıyor ama bu yasağı çıkaran bürokratlar neden bu kanunun arkasına sığınıp bunu bahane ediyorlar.
böyle böyle yasaklarla muhafazakar yerlerde iyice alkolü topluma bir öcüymüş gibi göstermek çabası var, hatırlarsınız geçen sene Antalya'da bir piknikte öğrencileriyle rakı içen öğretmenler hakkında il milli eğitim müdürlüğü soruşturma başlatmıştı. işte bunlar hep bu yasaklar sonucu oluşturulmaya çalışılan algıdan doğuyor.
ya hep ya hiç faşizmi var bu yasakların alt metninde. bu yasakları çıkaranların siyasi ideolojilerinde alkole karşı nasıl bir tutum içinde olduklarını ayrıca belirtmeye hiç gerek yoktur herhalde.