Benim de eilmde çok ilginç aletler var 80'ler Japon yapımı, Limited üretim, pointy head stock, alder-maple bass gibi.. Türkiye'ye pek uğradığını sanmıyorum. Dünya'daki alıcı potansiyeli tabi ki Türkiye'nin en az 20 katıdır ki dolar kuru bu halde iken 40 katı desek abartı olmaz. Reverb bildiğim kadarıyla paypal alt yapısı kullanıyor. Paypal yoksa zaten gitarı alacak potansiyel kullanıcıların %95'ini kaybediyosunuz. Kredi kartı numarası gir, 3d şifre yaz cep telefonuna şifre gelsin vs vs.. Bizim için internet alışverişlerinde rutin olsa da avrupa-abd'li alıcılara bunu anlatamıyorsun yapmasını bırak, basamakları bile anlatsan direkt oo çok karışık görünüyor bana uymadı görüşürüz, hoşçakal tarzı bir cevap çakıp iletişimi kesiyorlar. Para üstünü bile makina hesaplamadan veremeyen 3 euro para üstüne, elinde 2 euro verip bana kağıt 5 euro ver değince yüzünüze mal mal bakıp 2 euroyu verip ardından 3 euro veren tipler gördüğüm için pratik zekaları da Türk kafasında değil. Swift, banka hesap no, western union filan bahsedince too much trouble oluyor ki zaten reverb paypal ile alıyor-veriyor. Ben paypal ile kendim de satarım ne gerek var o zaman reverb'e diyebilirsiniz ben de diyorum zaten. Bu işin herhangi bir çözümü paypal yokken var mı bilmiyorum. Kuzey Kore muamelesi görüyorsunuz bir şeyi yurtdışına paypalsız satmak isterseniz. Umarım paypal buradan bir banka-ticari kuruluş ile anlaşır da çözülür ya da kendi gelir. En son mart 2017 diyorlardı, tabi ki en güvenilir(!) medya'nın yazdıkları. Haziran'a geliyoruz ses yok. 2018 diyorlar, bakalım.
Almak bile sıkıntı. Çünkü bir çok websitesi Türk sahtekarlardan dolayı türk kredi kartlarını kabul etmiyorlar. Dediğim gibi paypal yoksa %5 ile muhattap oluyorsun reverb'te. Ebay biraz daha rahat kredi kartı için ama yine de bir şey satmak imkansız. Adamlar, yurtdışına satılan malı artıracaz ticaret açığını kapatacaz diyor, paypal gibi bir şirketle, bir şekilde ortak yolu bulamayıp kaçırtıyorlar. Misal sen bu gitarı satsan %3-5 vergisi hatta %20 bile olsa yine kabulup her neyse işte, senin paypal hesabına girince senden düşse ki paypal'den dışarıdan para gelince direkt banka hesabında görünüyor yani takibi de zor değil devlet için sonuçta; hem ülkeye döviz girer, hem devlet az ya da çok neyse, havadan vergisini alır, sen nakitini cebine koyduğun için gider simit alır, su alır, buradan gitar teli-amfi dore'den yeni bri sx alır ekonomiye can verirsin. Bunu ekonomi'nin e'sinden bile anlamayan birisi olarak ben bile çözebiliyorsam, doğru ve ne yapılması gereken ortada iken devlet; kontrol edemezsem, yıkarım kafasında. Paypalsız ne yapacaksın, Türkiye'de piyasa neyse ona katlanacaksın. 1600 tllik gitarına 300 tl versem olur mu ehe ? diyenler olacak hali ile satmayacaksın. Gitarın elinde kalacak, simitçiDen simit su, dore'den amfini gitarını da hali ile alamayacaksın. yıl olmuş 2017 10 yıl önce gelen paypal'ı kaçırtıyorsun. Sanırım bu durumda olan tek ülkeyiz. Dünya'nın ortasındayız, avrupa-asya-afrika hepsi bizim üzerimizden dünya'ya açılıyor ya da birbirine bağlanıyor ama biz paypal kullanamıyoruz.