Slaytanic demiş ki:
baştan iyi gitmişsin de sonradan fena atmışsın gibi geldi bana.
öncelikle kant idealist bir filozof değildir. kuşkuculardandır. idealizmle materyalizm arası biryerdedir.
sonracığıma, ele aldığın idealizm ilk çağ idealizmidir. muhtemelen lise felsefe derslerinde bu kadarı öğretilmekte. veya çok eksik bir kaynaktan bilgi almışsın.
sana tavsiyem öncelikle şu kitabı bir okuman:
http://www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=GHSMUIKZJF6NZ5YTFRC8
hele, "Materyalist anlamda ruh,maddenin bir niteliğidir" demişsinki az daha koltuktan yuvarlanıyodum.
sen kesin oku o kitabı ya da ankaraya dönünce postalayayım sana.
He he
😀
Alaycı ve küçümser bir cevap olmuş..
Koltuktan yuvarlanma işini ben senden önce yapmıştım.Senin idealizm-din ve ruh üçlüsünü analiz edişinle..
"Materyalist anlamda ruh,maddenin bir niteliğidir" ifademi nasıl yorumladın bilmiyorum ama anlamadığın kesin.Kısaca detaya gireyim bir iki cümleyle.
Genellikle materyalistler,ruh kavramını kullanmazlar.Kullananlar ise(Tıp biliminde kullanılan ruh kavramı) ruha beyindeki nöronların hareketinden yada sinirlerin işlevleri açısından bakarlar.Buda maddenin niteliği açısından değerlendirme oluyor bir nevi..Umarım anlamışsındır.
Kant meselesine gelince,
Bu konuda biraz cahilce davranmışsın.Sana bende bir kitap önereyim.
"Immanuel Kant ve Transendental İdealizm" Tuncar Tuğcu nun..Bu kitabı al..İyice oku..Kant şüphecidir evet ama aynı zamanda idealisttirde.
Sana tavsiye ettiğim kitabın önsözünden bir iki cümle alıntılıyorum.
"Yazarın bu çalışması Immanuel Kant'ın yaşamı ve felsefesi üzerine. Yazar 'Transendental İdealizm'i anlatırken şunları yazıyor: "Bu receptivite formlarının dışında, duyu verileri ile algıladığımız 'şey'lerin elbetteki bir gerçeklikleri vardır. Ama bu gerçeklik, duyu verileriyle algılanan bu emprik gerçeklik, genelliğinin ve gerekirliliğinin temellerini akılda bulunan bir 'koşullar sistemi'nde bulur. İşte Kant idealizmi budur. Kant bu idealizmi, 'Saf Aklın Eleştiri'nin Transendental Estetik bölümünde 'Transendental İdealizm' diye adlandırılır. Emprik gerçeklik bir 'görünüş dünyası'dır; bizim kavrayışımızın kavradığı bir dünyanın ne var olanın tümünün emprik gerçeklikten ibaret olduğunu ileri süremeyiz; emprik gerçeklik 'görünüşün' karşısında bir 'kendi başına var olan'ın, onun algısına sahip olmadığımız için var olmadığını göstermez. Çünkü biz yalnızca zaman ve uzam, a priori formları içerisinde yer alanı bilebiliriz; ama bu, var olanın tümünün zaman ve uzam içerisinde olmasını gerektirmez. Kant'ın Transendentel İdealizmi hiç bir zaman doğa bilimlerinin araştırma alanı olan emprik gerçekliği yadsımaz."
Bunun yanında kişisel sataşma yapmazsan sevinirim.Lise bilgileri falan...Küçük çaplı küçümsemeler..karşı tarafa alaycı davranarak kendini üstün hissetme/hissettirme çabaları..Boş iş..
Bu tarz basit söylemlere girerek zaman harcamayalım..İnan bunun için hiç vaktim yok..
koltuğuna da sağlam otur biryerlerini kırma
😀 he he..