Üstünkörü son tartışmaları (praxis,korayE ve utopiano çemberindeki) okudum.
İlk eleştirim praxis'e olacak. Amaç ve araç zıtlık değildir, dolayısıyla kızıcaksın belki ama her boka diyalektik kılıf uydurma çabana uygun değildir.
Bunun yanında birbirlerinizden alıntılar yaparak somut örneklere inmeden tartışmışsınız. Açık söyleyeyim kavramlarınızı tanımlayacak somut örnekler yoksunluğunun buna neden olduğu kanısındayım.
...
Konu başlığına yani" sanatın politik bir araç" olup olmayacağına, buna kesinlikle karşıyım. Nedenini de 4. sayfada belirtmişim. Toplumsal duyarlılığın, bireysel aktarımlar "eser" haline gelmesiyle, tepeden inme idelojik baskıyla sanatsal yaratıcılığın frenlenmesi arasında fark var. Bu şuna benzer. Bir şairden "şiir yaz" dendiğinde güzel bir eser çıkarmasını bekleyemezsiniz, içinden geldiği sürece bu mümkün olur. Aynı şekilde, "toplumcu gerçekçilikten sapma sakın!" gibi ideolojik bir dayatmayla da sanatın üretken yaratıcılığının içine edilir.
...
"Sosyalist" etiketli ülkelerde bu sanat türünün son derece bayağılaşmasının yanında, tipik bir burjuva ülkesinde toplumsal duyarlılığı yansıtan bir sanatçının toplumcu gerçekçiliğin en güzel eserlerini yarattığıda ilginç bir noktadır.
...
Bu arada, tartışmalar arada sırada, sanat eleştirisinin koşullarınada gelmiş. Güzelliğin göreceli olması, bir sanat eserine verilen emeğin hiçe sayılıp, örneğin müzik endüstrisindeki gibi üç beş çakalın yapıtlarınada "estetik" yorum yapılamayacağı gerçeğini yadsımaz. Bir manavın estetik anlayışıyla, bir entellektüelin "göreceli" güzellik anlayışına göre, sanat eserinin yansımasına dair "gçrüşler" çeşitlilik kazanmaz.
...
Hiç kusura bakmayın ama sırf kıraathaneden çıkmış bıyıklı bir hödük amcam İbo'yu "göreceli sanat anlayışına" göre seviyor diye ben onu, Beethoven'ın Kreutzer Sonat'ıyla aynı platformda değerlendirmem. Bir de ilginçtir "estetik yansımanın göreceli" olduğunu savunanlar bu düşüncelerini kitleye inemeyen diğer sanatlar için savunamaz. Müzik sanat oalrak değil endüstriyel sektör olarak kitleye ulaşmştır. Estetik kaygı yerine piyasa kaygısı duyan bu tip ürünlerde estetik aranmaz! Neden aynı kitlenin güzellik göreceliğini resim sanatı içinde söyleyemiyorlar? Çünkü endüstriyel sektör olup kitleye inmemiştir. Kitleden bağımsız burjuva entellektüellerinin gösterişli vizyonlarından kurtulamamıştır çünkü bunlar.
...
Sanat üzerine bu kadar çok tartışan insanların, ne kadar çok resim, heykel hatta tarihle ilgileniyorsa fresk incelediğinide merak ediyorum doğrusu. Ayvazovski'nin dalgalı denizlerini, Gaugin'in Tahiti'den görselleri ne bileyim Modigliani'nin çıplak kadınlarını ne kadar çok izledinizde burada görsel yada işitsel sanat üzerine bu kadar atıp tutuyorsunuz?
...
Sözlerim sert olabilir, böyle şeylerle ilgilendiyseniz sözümü ettiğim meclisin içindesiniz demektir. Dışarıdakiler düşünsün.