Sap ayarı konusunda bir pürüz

Merhaba, ben ilk elektro gitarımı tam olarak 2020 nisan ayında aldım ve o zamandan beri sap ayarı yapmadım yaptırmadım. Şuan teller biraz yüksek geliyor bana o yüzden sap ayarı ile oynamayı denedim fakat alyanı zorlamadım, zorlamadığım zaman alyanı ne sağa ne de sola çevirebildim, alyanı biraz zorlamam mı gerek yoksa bir problem mi var?

Merhaba, ben ilk elektro gitarımı tam olarak 2020 nisan ayında aldım ve o zamandan beri sap ayarı yapmadım yaptırmadım. Şuan teller biraz yüksek geliyor bana o yüzden sap ayarı ile oynamayı denedim fakat alyanı zorlamadım, zorlamadığım zaman alyanı ne sağa ne de sola çevirebildim, alyanı biraz zorlamam mı gerek yoksa bir problem mi var?
Valla bana tembihlenen şeyi sanada tembihliyim.
Sen sen ol yeterli bir tecrübeye erişmediğin sürece sap ayarı ile oynama, bilen birisine baktır.
Sonuçta o tahtanın içerisinde bir gerdirme şeysi var ve sen oynadıkça da ağaç gerilerek şekil almaya çalışıyor. Fazla yüklenmede sapı çatlatırsın falan.
Ama sen bilirsin tabi tercih senin.

Valla bana tembihlenen şeyi sanada tembihliyim.
Sen sen ol yeterli bir tecrübeye erişmediğin sürece sap ayarı ile oynama, bilen birisine baktır.
Sonuçta o tahtanın içerisinde bir gerdirme şeysi var ve sen oynadıkça da ağaç gerilerek şekil almaya çalışıyor. Fazla yüklenmede sapı çatlatırsın falan.
Ama sen bilirsin tabi tercih senin.
zaten hiç uğraşmadım alyanı çeviremeyince, yapacak bir şey yok

Geçenlerde başka bir başlıkta uzun uzun konuşulmuştu, sap ayarı nedir nasıl yapılır saptaki relief ne olmalıdır vs.
Bence önce o başlığı bul bir oku ki sorun sap ayarında mı onu bilelim.
Sap zaten ok gibi ise haliyle truss rod saat yönünde daha fazla dönmeyecektir.
İki yönde de hareket için bir miktar kuvvet gerekebilir, öyle stres çarkı gibi boşta dönmez sağlıkllı bir truss rod. Kuvvet denemesi yapmadan önce saptaki reliefı belirle dediğim gibi ona göre gereken yöne çevirirsin. Sap ayarı düzgün ise diğer yerlere bakacaksın, köprü, saddlelar, eşik vs.

Neck relief dediğimiz olay eğer ''sapın ilk perdesine kapo takıp sapın son perdesine basıp re telinde 9. perdenin tel ile klavye arasını yoklamak'' ise bunu yaptım. Arasındaki boşluk bana fazla geldi.

Şimdi başka bir başlıkta uzunca anlatmıştım, arayıp bulamayacağım. Fakat sap ayarı yapacaksanız, mutlaka truss rod'u önce az gevsetin. Gevşeme sorunsuz oluyorsa sonra çok az döndürüp olce olce sıkıştırın.

Geri