Sap ayarı ve tel kalınlığı

Saygıdeğer hocalarım, bu sene içinde kendime bir adet epiphone les paul standard pro aldım. Gitarı Ankara'da kenan turgut luthiere ayarlattırdım ve eline de sağlık harika olmuş. Ancak o zaman gitara 9-42 set aldım ve çok pişmanım. 10 luk sete geçiş yapmak istiyorum ve malesef yaşadığım şehirde luthier yok. Sapın vs oynayıp bozulacağından endişeliyim. Ayrıyetten tavsiyleriniz neler bence les paul da 10-46 aşşağısı kullanılmaz sizce kullanılır mı? Ne yapmalıyım?

LP 24,75" düşük skala, ince tel gevşek kalır. Size nasıl hissettirdiği önemli.
10-46 da sap/ entonasyon , köprü yüksekliği gibi tüm ayarlar baştan yapılır.

9 42 les paullerde gevşek kalır ama olmaz demek değil tabi. Zevkine bağlı.

10 46 için ufak ayarlamalar isteyebilir. Yakın bir şehirde varsa gitarı kucaklayıp götürün. Tecrübeniz yoksa öyle kendi başınıza yapılacak bir iş değil. Sap ayarı, tel yüksekliği, entonasyon gibi ufak dokunuşlar lazım olabilir, onların da ayrı sırası var.

Tel değişikliğinde sap ayarı yapılacak diye bir şart yok. Gitarın sapının ne kadar stabil olduğu ile alakalı. 9-42'den 10-46'ya geçiş zaten soft bir geçiş sayılır. 10-46 standart mi akort yapacaksanız saptaki gerilim artacağından sap hemen değil zamanla iç bükey hale gelme eğiliminde olabilir, Bunu hissettiğiniz zaman sap ayarı gerekebilir. 9-42 standart Mi'den 10-46 standart Re'ye geçerseniz kayda değer bir gerilim farkı olmayacağından sap ayarı da gerekmeyecektir. Epiphone standard gitarda çift yönlü truss rod olması lazım. Sapın iç bükey olduğunu hissettiğiniz zaman truss rodu saat yönünde çeyreğin yarısı kadar çevirerek deneyebilirsiniz, yeterli gelmediğini hissederseniz yine bir o kadar çevirebilirsiniz. Tabi köprü yüksekliği de doğru ayarlarda olması lazım. Aşağıdaki gibi bir sap ayar cetveli edinirseniz işiniz kolaylaşır.

1775570288779.webp

Saygıdeğer hocalarım, bu sene içinde kendime bir adet epiphone les paul standard pro aldım. Gitarı Ankara'da kenan turgut luthiere ayarlattırdım ve eline de sağlık harika olmuş. Ancak o zaman gitara 9-42 set aldım ve çok pişmanım. 10 luk sete geçiş yapmak istiyorum ve malesef yaşadığım şehirde luthier yok. Sapın vs oynayıp bozulacağından endişeliyim. Ayrıyetten tavsiyleriniz neler bence les paul da 10-46 aşşağısı kullanılmaz sizce kullanılır mı? Ne yapmalıyım?
Selamlar zor bir işlem değil kendinizde yapabilirsiniz ama uğraşmak istemiyorsanız bir müzik evine gidin çok rahat gitara zarar vermeden cüzi miktarlara yaptırabilirsiniz teli kendiniz alıp vermeniz daha iyi olur tel için neredeyse 2 kat para alıyorlar o tip yerlerde

9 42 les paullerde gevşek kalır ama olmaz demek değil tabi. Zevkine bağlı.

10 46 için ufak ayarlamalar isteyebilir. Yakın bir şehirde varsa gitarı kucaklayıp götürün. Tecrübeniz yoksa öyle kendi başınıza yapılacak bir iş değil. Sap ayarı, tel yüksekliği, entonasyon gibi ufak dokunuşlar lazım olabilir, onların da ayrı sırası var.
Bende öyle düşünüyorum 3 aydır tel değişmedim şimdi 9 sipariş verdim 1-2 ay sonra sorun çıkmazsa 10 a geçeceğim şu anda başka şehire gitme imkanım yok en yakın Ankara 5 saat zaten. Bu 2 ay da 9 kullansam sorun olmaz bence

Tel değişikliğinde sap ayarı yapılacak diye bir şart yok. Gitarın sapının ne kadar stabil olduğu ile alakalı. 9-42'den 10-46'ya geçiş zaten soft bir geçiş sayılır. 10-46 standart mi akort yapacaksanız saptaki gerilim artacağından sap hemen değil zamanla iç bükey hale gelme eğiliminde olabilir, Bunu hissettiğiniz zaman sap ayarı gerekebilir. 9-42 standart Mi'den 10-46 standart Re'ye geçerseniz kayda değer bir gerilim farkı olmayacağından sap ayarı da gerekmeyecektir. Epiphone standard gitarda çift yönlü truss rod olması lazım. Sapın iç bükey olduğunu hissettiğiniz zaman truss rodu saat yönünde çeyreğin yarısı kadar çevirerek deneyebilirsiniz, yeterli gelmediğini hissederseniz yine bir o kadar çevirebilirsiniz. Tabi köprü yüksekliği de doğru ayarlarda olması lazım. Aşağıdaki gibi bir sap ayar cetveli edinirseniz işiniz kolaylaşır.

183104 eklentisini görüntüle
Önceki yorumlarda da belirttiğim gibi hocam çok bozmak istemiyorum ve sanki bu 2 ay da 9 çalsam sorun olmaz gibi sonra 10 a geçerim

Selamlar zor bir işlem değil kendinizde yapabilirsiniz ama uğraşmak istemiyorsanız bir müzik evine gidin çok rahat gitara zarar vermeden cüzi miktarlara yaptırabilirsiniz teli kendiniz alıp vermeniz daha iyi olur tel için neredeyse 2 kat para alıyorlar o tip yerlerde
Çok sağolun yorumunuz için. Hocam uğraşmak istememek değil de önceki dandik gitarlarımda denedim ve hiç olmadı. Ayrıca şehrimdeki müzik evleri gram anlamıyorlar gitar ayarlarından ondan ötürü zaten buraya yazdım herhalde 1-2 daha 9 kullansam sorun olmaz.

Cevap veren herkese çok teşekkür ederim hepinizin yorumu çok değerli benim için ve hepsini dikkate alıyorum. Çok sağolun.

öncelikle bu ayarları öğrenip kendin yapmanda büyük fayda var ... ben İstanbul'da oturuyorum hatta Kadıköy'de... yürüme mesafemde onlarca mağaza ve luthier var ... 2005 yılından beri gitar ile iç içeyim, 30-35 veya fazlası gitar geçmiştir elimden ... bir tek kere bak yazıyorum BİR, rakamla 1 kere ayar için luthier'e gitmedim
lazımsa gidilir bazen çözemediğin kronik problemler olur, eskiyen parça olur, bozulur vb tamam ama temel ayarlar için iş sana düşüyor
konuya dönersek sap ayarı en son kurcalaman gereken şey.. üstte de yazılmış farklı tel setlerinde standart akortlarda kullanıyorsan büyük bir tansiyon farkı olmaz, çoğu zaman da sap ayarı gerekmez (gitara bağlı elbette) ... sapa girişirsen zorlama, çeyrek tur minik ayarlarla birka seferde yap gerekiyorsa

Geri