olaya şöyle bakmak lazım bence.
eğer çok spesifik ihtiyaçlarınız yoksa, signature bir model aramıyorsanız, fetişiniz olan bir durum yoksa her gitar alınabilir. ama tek bir şartla: ödediğiniz paranın hakkını veriyor mu?
özellikle son yıllarda seri üretim yapan büyük firmaların orta segmentlerinde işçilik ve qc konusunda ciddi dalgalanmalar görülebiliyor. bu sadece Schecter'a özgü bir durum da değil; Fender, Gibson, Ibanez, ESP/LTD, PRS SE gibi markalarda da aynı modelin iki farklı örneği arasında bile ciddi farklar çıkabiliyor.
bence burada asıl mesele ortalama kalitenin düşmesi değil, üretim tutarlılığının değişken hale gelmesi. aynı modelin biri kusursuza yakın gelirken diğeri fret, nut, finish veya setup konusunda sorunlu çıkabiliyor. bu yüzden “Schecter iyi mi kötü mü?” sorusundan ziyade, “bu spesifik Schecter, bu fiyata iyi mi?” diye bakmak daha doğru.
Schecter'ın özellikle bazı Kore üretimleri ve üst Diamond Series modelleri fiyat/performans açısından gerçekten çok güçlü. ama ürün gamı geniş olduğu için marka üzerinden genelleme yapmak da doğru değil. ben olsam özellikle ikinci elde markadan çok karşımdaki gitarın kendisine, kondisyonuna ve fiyatına bakarım.
mesela ben gitaristten ziyade gitarcıyım, çok model değiştiririm. aklıma bir model, bir finish ya da gitara dair herhangi bir ayırt edici özellik takıldı mı mutlaka onu bir şekilde edinirim ve hevesimi alınca elden çıkarırım. gitarlarla haşır neşir olduğum 15 yıllık süreç boyunca sattığıma pişman olduğum tek bir gitar var: kore yapımı Schecter C-1 Custom 3TSB. menekşeymiş meğer, bilemedik kıymetini. alet o kadar kaliteli ki, o kadar dolu dolu ki anlatamam. hatta sattığım gitar sahibinden'de ilanda ama sattığım aleti geri almak gibi bir huyum yok. sırf bu yüzden yurt dışından aynı gitarın temiz örneklerine bakıp duruyorum, bir şekilde tanıdığıma getirtirim diye. bulamazsam Schecter USA Custom Hollywood Classic edinmeyi düşünüyorum, yine yurt dışından tabii. çünkü aynı kasa şekli, biraz daha premiumu, cafcaflısı ve pahalısı. ama USA ile Kore arasındaki hissiyatın çok yakın olduğunu düşünüyorum.
kısacası Schecter alınır. hatta doğru model ve doğru örnek yakalandığında parasının hakkını fazlasıyla verebilir. ama marka ne olursa olsun, günümüzde iyi bir örnek bulmak, iyi bir marka bulmaktan daha önemli.