Schecter & Esp

• Konuyu açan Konuyu açan tunckk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

arkadaşlar şimdi bunlar da biraz zevk meselesi örneğin ben esp de kullandım gibson da kullandım charvel de denedim dean im vardı schecter da kullandım fender dışında çok gitar kullandım çoğu kişi fender'i çok beğense de ben denemedim bile nedenini bilmediğim şekilde bana tarzıma uygun gelmiyor neyse bu zevk meselesi olan kısmı... şimdi sorarım sizlere; esp'nin KH için ürettiği adamın bizzat kullandığı gitar ile sizin elinizdeki KH signature aynı mıdır ? değildir... ben esp kullandım ama memnun kalmadım bana göre sap profili bile benim sevdiğim türden değildi ayrıca esp nin bu kadar para hak ettiğini düşünmüyorum ayrıca arkadaşlar araba karşılaştırması çok saçma mercedes bir egzotik sınıf araba renault da spor tipli desek makul olur sanırım yani elektro gitar ve akustik gitar arasındaki farkın bariz görünümü var lütfen mantığımızı koruyalım el yapımı gitar sahibi olunur o paraya vaktiniz varsa uğraşır yaptırır keyfinize bakarsınız "acaba" demekten kurtulursunuz ama bana göre schecter şahane çok güzel hem alsan üzerine de bi SD blackouts falan...

ESPler Schecterler'den iyi mi?

Bence öyle. İşçilik, yani fretlerin düzgünlüğü, boya hataları, montaj, lehimler, bağlantılar gibi konularda ikisinde de hiç bir sıkıntı görmedim (Her ikisi de Gibson'ın oldukça ötesinde, çok daha iyiler). Ağaç harici malzemeler (Manyetikler, kulaklar, köprü vs.) her ikisinde de aynı, ayrıca LTD 1000 serileri de bu alanda ESP ve Schecter ile denkler. Öyleyse neden ESPler daha iyi? Kullandıkları ağaçlar biraz daha iyi. Gitarı amfiye bağlamadan çaldığınızda ESPlerin biraz daha net tepkiler verdiğini, çalım tarzınıza daha iyi cevap verdiğini hissedebiliyorsunuz (Ben hissediyorum).

Bir Schecter 2000-2500 lira iken ESP'ye 6000 lira vermeye değer mi?

Hayır.

ESP ikinci elde 2000-3000 lira arasıyken sıfır Schecter'e tercih edilebilir mi?

Olabilir, Schecter'in çoğu modeli bana biraz fazla abaza işi geliyor. ESPler daha sakin, daha olgun, daha tutarlı. Bu konu tamamen zevk meselesi ama.

Eğer ESP ve Schecter birebir aynı tipte (veya tiplerini eşit derecede sevdiğim) iki gitar üretiyor olsalardı ikinci el ESP mi alırdım sıfır Schecter mi?

Tamamen aynı tipte gitar üretmiyorlar zaten 🙂. Ama sorunun esas amacı tip önemli değilse aradaki kalite için 500-1000 lira vermeye değip değmeyeceğini öğrenmek. Bilemedim, değmez bence. Değebilir de. Cidden, sırf tipi daha güzel diye seçim yapardım sanırım. Gerçekten kalite farkı o kadar fazla değil. Daha doğrusu ikisi de yeterince iyiler. İkisi de inanılmaz kaliteli değiller.

4000 liralık somut bir fark yoktur ama adamına göre 4000 liraya değecek beğeni vardır, haz vardır. Sahibine vereceği mutluluk vardır. Bu saydıklarım yerine göre 10.000 TL de edebilir, adama şunu da aldırabilir.

Kazıklanmak ya da saflık olan gitara 6000 lira vermek değil de, dört basamaklı para bayıldığın herhangi bir gitarda, akordunun entonasyonun falso olduğunu dahi anlayamayan bir kulakla dijital amfide prosesörde gaini kökleyip ağır V ekolayzer yapıp düşük seste djent çalmaktır. O zaman ESP'nin değil Schecter'la, Cort KX5'le bile farkı kalmıyor zaten.

Onun dışında bugüne kadar çaldığım en dandik ESP'nin (M-I olur kendisi) malzeme kalitesi ve işçiliği çaldığım en iyi Schecter'lardan (Jeff Loomis ve şu A7x'in signature'i, herifin adını hatırlamıyorum şimdi) daha iyiydi.

Ha, şu fiyata ya da şu fiyata bulunabiliyorken bi kenarda Walter White kadar parası olmayıp da borç harç Türkiye'de 6000 lira verene ağzımla gülmem.

2000 liralık gitara rahatsız kalitesiz demek için obsesif kompulsif bozukluk sahibi olmanız gerekli, yada 6000 liralık gitara sahip olup, çok sert kazıklanmayı hazmedememek. 300 liralık gitar ile bile arasında 4000 liraya değecek rahatlık farkı yoktur, kusura bakmayın ama kendinizi kandırıyorsunuz. 6000 liraya ESP almak için ya çok ciddi zengin olmak gerekli, yada biraz saf.
ozaman dünyada esp kullanan sanatçılar, insanlar biraz saf yada hepsi çok zengin sırf oyüzden esp kullanıyorlar. ayrıca ben 2000 liralık gitara rahatsız kalitesiz demedim. esp ye göre kalitesiz ve esp ye göre rahat değil dedim ikisini kıyaslama yaparak sonuç ortaya attım. bence esp ye sahip olmamış insanların çamur atmaları bunlar. ozaman pahalı gitarlar boşuna yapılıyor sizin düşüncenizle. bi gitar 2000 lira ise mükemmel hiç daha ötesi gitar yapılamaz. sonuçta ağaç aynııı manyetik aynı böyle düz fikirmi düşünüyorsunuz gerçekten? bu şirketlerin bi farkı olmadığı içinmi buralara gelmişler bukadar satış yapabilmiş dünya markası haline gelmişler ?. yadaneden insanlar custom shop jackson veya esp için sırayagiriyor dünyalarca para ödüyor ne gerek varki?.

Simdi efendim bir iki kere israrla bu soruya yanit verilmediginden dem vurulmus o vakit verelim;
1- Dunya'da hicbir marka iki modeli arasindaki maliyet farkini satis fiyatina oylece yansitmaz mutlaka "amplify" eder. 1 liralik maliyet farki icin siz alici olarak 3 lira oderken, 2 liralik maliyet farki icin de belki 10 lira odersiniz. Aksini istemek/beklemek en kibar haliyle yasadigimiz dunya ile celisir. O yuzden efendim aradaki farki tam olarak hakediyor mu diye soru bastan problemli. Hem kimin umrunda ? Akil akilli davranmaya mecbur oldugunuzda basvuracaginiz birsey, parasi olan adamin boyle bir zorunlulugu yok ki.
2- ESP ile Schecter'i karsilastiriyoruz ama Schecter'in USA modellerini isterseniz, ESP den farkli bir fiyat politikasi goremezsiniz zaten dogru karsilastirma siklet farki olmayan gitarlar arasinda olabilir ancak. Herseyden once ikisi de sifir gitar ise, Kore Schecter ile Japon ESP arasinda kalmaz bir defa insan; ya birinin butcesindedir ya digerinin. Ancak ESP'nin ikinci el oldugu durumda bu karsilastirma mantikli olabilir. Birinde var olan kalite farkini digerinde kullanilmamis+ faturali gitar sahibi olma durumu ile karsilarsiniz.
3- ESP'yi Turkiye'den almak mantikli degil belki, ben de defalarca yazdim o yuzden karsilastirmayi Turkiye ozelinden cikaralim. Arada gitar kalitesi uzerinden aciklamaya calistigimiz fark gitardan degil iki farkli distributorun ve iki farkli markanin fiyat politikasinin ortak bir sonucu cunku. O vakit ABD gibi distributor etkilerinin olmadigi yerdeki fiyatlari karsilastirmak gerekir. Benim aklima yatan en makul (blackjack SLS FR) Schecter ile standart bir ESP M-II arasinda kabaca 900-1000 dolara kadar fark var. Hakeder mi derseniz bence dibine kadar eder. Hem ESP nin headstock'u son derece seksi iken Schecter'inkisi delinmis balon gibi sekilsiz, bu Schecter'in iyi gitar oldugunu degistirmez ama benim icin onemli bir detay.
4- En onemli sey ise su: Cok pahali olan gitarlardaki farklar mecburen ufak birsuru seyin bilesimidir buyuk seylerin degil (Custom Grafikleri ve 1 milyon yasindaki agactan yapilmis govdeleri saymazsak). Ornegin Suhr perdelerini PLEK makinasi ile mikron hassasiyetinde kesip bicerken, Schecter bunu daha basit sekilde yapar ve daha cok gitara daha ucuza yapar(yaptirir daha dogrusu). Birindeki akort kulakciklarinda belki rutenyum alasimi vardir, bazi insanlar icin boyle egzotik malzemeler elzemdir olmazsa olmazdir falan. Adamin parasi da vardir verir alir. Buna kim ne diyebilir yahu, paran yoksa sen de dokme demir kullan beyim...
Birseyin nihai ederine akil kadar gonul de karar verir unutmayiniz. Akil ile gonlu, gonul ile akli tokusturmayin. Satriani ustada iyi ekipmanin gerekip gerekmedigini sorunca once bir zoom amplifikatoru ile de sarki kayit ettigini ve bu uczsuz tartismayi pipisinin ucuna bile takmadigini soyleyip soyle bitiriyor :

THERE'S MORE PEOPLE WITH THE PERFECT GUITAR, AND PERFECT AMP THAT REALLY SUCK. ULTIMATELY IT COMES DOWN TO WHAT YOU DO WITH IT. BUT IF IT MATTERS TO YOU, IT MATTERS TO YOU, AND THAT'S WHAT MATTERS...

arkadaşlar siz custom yaptırmayacağınıza göre esp yi kafanızdan çıkarın aradaki farkı hak etmiyor kullandım ben de ESP kullandım ama 1500 den aynı kaliteyi yakalayan hatta geçenler var örneğin bu iş marka işi abi esp nin gitarına %20 öder markaya %80 ödersiniz camuzoğlu baklavalarının fiyatlarının diğer pastanelere göre 2 katı olması gibi hamur aynı tadı malzemesi aynı ikisi de 120 kat desek ustalık parası camuzoğlunda daha yüksek mantık bunu anlar esp nin bütün parası markaya ödenen para aradaki farkı HAK ET-Mİ-YOR

arkadaşlar siz custom yaptırmayacağınıza göre esp yi kafanızdan çıkarın aradaki farkı hak etmiyor kullandım ben de ESP kullandım ama 1500 den aynı kaliteyi yakalayan hatta geçenler var örneğin bu iş marka işi abi esp nin gitarına %20 öder markaya %80 ödersiniz camuzoğlu baklavalarının fiyatlarının diğer pastanelere göre 2 katı olması gibi hamur aynı tadı malzemesi aynı ikisi de 120 kat desek ustalık parası camuzoğlunda daha yüksek mantık bunu anlar esp nin bütün parası markaya ödenen para aradaki farkı HAK ET-Mİ-YOR
bu senin şahsi görüşün. üniversal konuşma bence. bence sadece türkiye fiyatı abartı okadar. onun dışında yurtdışı fiyatı olarak düşünürsen bence hakediyor. üstte bi arkadaşda demiş esp nin en düşük seviyesi m-1 , m2 bile senin denediğin en iyi schecterdan iyidir. ha türkiye fiyatı gerçekten abartı oyüzden türkiyeden almamak lazım. onun dışında yurtdışı fiyatı bence sonuna kadar hakediyor.

kh 2 mesela göz önüne alalım yurtdışı fiyatıyla başka marka çok güzel gitarlar alınabilir arkadaşım esp kullandın mı ne kadar süre kullandın ? hangi markaları kullandın ? bunları göz önünde tut fiyatlarına bak gerçekten iyi marka kullanıp esp hepsinden iyi mi dedin yoksa orta seviyeli gitarlar kullanıp üst sınıf esp mi başarılı dedin bunlar da önemli sözümü kimse yanlış anlamasın ama kafadaki kıyaslama öyle saçma olmamalı... orneğin bi fender YM 50's de aynı fiyatlara gidiyor diye biliyorum gibson lar da var aynı fiyatlara hatta charvel var klasmanları da çok geniş gitarlar bunlar esp ye göre

kh 2 mesela göz önüne alalım yurtdışı fiyatıyla başka marka çok güzel gitarlar alınabilir arkadaşım esp kullandın mı ne kadar süre kullandın ? hangi markaları kullandın ? bunları göz önünde tut fiyatlarına bak gerçekten iyi marka kullanıp esp hepsinden iyi mi dedin yoksa orta seviyeli gitarlar kullanıp üst sınıf esp mi başarılı dedin bunlar da önemli sözümü kimse yanlış anlamasın ama kafadaki kıyaslama öyle saçma olmamalı... orneğin bi fender YM 50's de aynı fiyatlara gidiyor diye biliyorum gibson lar da var aynı fiyatlara hatta charvel var klasmanları da çok geniş gitarlar bunlar esp ye göre

Simdi bir defa Gibson'in standart modellerinin ornegin Explorer, Flying V veya Standard Les Paul, kalitesi ESP ile kiyas kabul etmez, rezalettir.

Klasman genisliginden kastin nedir bilemiyorum tam, ama Malmsteen stratin her tarafi genis olse ne olur yahu, koprusu mekanizma olarak ilkel, malzemesi peynir tenekesinden hallice, ton yelpazesi de ESP den daha genis degil, onun disinda 21 perde olmasi gibi kisitlayici bir tarafi var ve normal strata gore dise dokunur bir numarasi yok. Charvel'e gelince onun da custom modelleri standart KH-2(neckthru olanini referans aliyorum) ile fiyat olarak yakin, kalite olarak da oyle ama bulmasi bela sadece musiczoo diye New York'ta bir yerde satiliyor. Diger Charvel'ler ancak Warren DeMartini modelleri olabilir onlarin fiyat politikasi da Turkiye icin konusursak ESP gibi fahis derecede pahali. Ayrica ustlerindeki nonrecessed Floyd rose geri cekilemedigi icin ben nefret ederim.

Uzun lafin kisasi ESP ler son derece rekabetci gitarlar baska neyi ornek verirsen ver ayni fiyatta ESP yine rekabetci olacaktir. Marka isminden beslenen gitarlar daha ziyade Gibson/Fender tayfasi bir defa. Turkiye fiyati disinda ben ESP ye gonulden bagli bir adamim gordugun gibi.

ya abi iyi düşünün esp diyorsunuz evet tamam çok büyük marka haklısınız ama siz gidipte heryerde başka yayın evlerinden çıkınca 10 lira olup bilmem ne kadar ünlü yayın evinden çıkınca 25-30 lira veresiniz bir kitaba anlatmaya çalıştığım şey bu yani değerinden fazla para vermek neden olsun ? yani benim sokağa saçacak param yok diye düşünüyorum o param olsa şu an elimde gidip bir luthier ile anlaşır iyi bir gitar çıkarırdım kendime gayette iyi olabilirdi yada o paraya bi schecter yada charvel alıp setup da kurabilirdim... demek istediğim parası çok fazla çoooook... ayrıca kardeşim canım benim demişsin ki charveldeki floyd 🙂 o sadece bazı modellerde geçerli biye biliyorum bir arkadaşımız çok bilgiliydi charveller hakkında görürse gerekli açıklamayı yapsın sana bu 2 yıldır usa ve meksikaları da çıktı bir çok modelinin bildiğim kadarı ile çok da başarılı usa olanları da çok daha ucuz esp ye göre ama charvel kime sorarsan sor ayrı bir dünya sonuç olarak... dean artık usa ağırlıklı olsaydı eskisi gibi yine gidip esp yerine alınacak gitarlardan birisi de dean olurdu örneğin bayağı süre kullanıp da zor vazgeçtiğim satarken son kez uzun uzun baktığım aşık olunası klavyesi bile hepsinden çok farklı mekanizma donanım çok güzel bir gitardı bu da böyle bir anımdır neyse uzun lafın kısası o gitara o kadar çok fazla canım etmez derim ben çok daha başarılı olanların mevcut olduğunu gidip denenirse o an charvelin alınacağını yada bu sefer de schecter ile charvel karşılaştırması yapılacağı garantisini de verebilirim sizlere

ya abi iyi düşünün esp diyorsunuz evet tamam çok büyük marka haklısınız ama siz gidipte heryerde başka yayın evlerinden çıkınca 10 lira olup bilmem ne kadar ünlü yayın evinden çıkınca 25-30 lira veresiniz bir kitaba anlatmaya çalıştığım şey bu yani değerinden fazla para vermek neden olsun ?

Biraz kitap okusaydın bu örneğin ne denli yanlış olduğunu anlayacaktın...

Dostum tartışma ayrı noktada sen neden sabote etmeye çalışıyorsun ki soruya olan cevabın örneğimi irdelemekten daha mantıklı olur ayrıca kimin okuyup kimin sadece araştırma ve yayın evi bilgisi olduğunu da tartışmamıza dahil etmeye gerekyok yanlış anlaşıldıysa affola ama mesele şu an bambaşka

Biraz kitap okusaydın bu örneğin ne denli yanlış olduğunu anlayacaktın...
evet kitap ve korsan örneği bencede pek doğru değil ama özünde anlatmaya çalıştığı şey doğru. yani özünü düşünürsek yanlış değil. bir mala neden ederinden fazla verelim değilmi.
ama bu demek değilki ürünlerin korsanlarını alalım, emeğe saygı , sanatcıya saygı her zaman öncelikli elbet. onlarında para kazanıp yenı seyler uretmeleri gerek.
sanırım kaos arkadasımız ozunde bunu anlatmak ıstedı. yanı ederınden fazla vermek yada ederını vermek.
ama son olarak tekrar yazayım gercekten kıtap ornegı olmamıs, hıc bır konuda aynısı dıye korsanına gıtmemek lazım. ne kitapta ne cd de vs. ONCELIKLE EMEGE SAYGI........

Zaten kastım korsanı değil arkadaşlar yani aradaki fark fazla olup yine de bandrollü olanlar kabartmalı kapaklıları falan olanlar da var meselemiz kenarı yaldızlı olsun olmasın arabayı araba yapan önce motor ve mekanik aksamı ise karşılaştırma arabada performans ordadır örneği anlayın işte ederinden fazla para vermek ... Noktamız bu zaten a markanın aksamı kullandığı ürün aynı ise aradaki fark marka şan ve işçiliktir starbucks ve b marka kahve aynı ürünü kullanıp starbucks 3 değil 5 lira amaç starbucks ta içtim demekse verin şimdi burda çoğumuzun elinde olsa çok farklı ekipman dizilecek para küçümsenecek miktar değil

kendimi bildim bileli esp kullandım, m2, m1 , sv, alexi signature, alexi custom, horizon fr 2 horizon nt 2 , lynch, viper 7, viper, eclipse. hemen hemen bütün modellere sahip oldum.

Non Recessed Floydlar geri de gidebiliyor.
Govdeye gore nasil durduguna bagli paralel durursa ki oyle durmasi en mantiklisi, o vakit geri gidemiyor cunku o haliyle gercekten floating degil, Warren Demartini modelden bende var ve geri gitmiyor az biraz esniyor belki. Govdeye gore paralel olarak ayarlamassam da tel yuksekligine etkisi var (ve sap ayari ile karsilik vermem lazim), ama ne olursa olsun cok sinirli bir hareket bu, arkadaki vidalarin govdeye degmesi soz konusu. Recessed olmasinin nedeni zaten fulcrum/dayanak noktasi etrafinda etrafinda iki yonde de rahatca gidebilmesi.

Govdeye gore nasil durduguna bagli paralel durursa ki oyle durmasi en mantiklisi, o vakit geri gidemiyor cunku o haliyle gercekten floating degil, Warren Demartini modelden bende var ve geri gitmiyor az biraz esniyor belki. Govdeye gore paralel olarak ayarlamassam da tel yuksekligine etkisi var (ve sap ayari ile karsilik vermem lazim), ama ne olursa olsun cok sinirli bir hareket bu, arkadaki vidalarin govdeye degmesi soz konusu. Recessed olmasinin nedeni zaten fulcrum/dayanak noktasi etrafinda etrafinda iki yonde de rahatca gidebilmesi.

Tel yüksekliği olumsuz etkilenmeden 1.5 - 2 nota geri gidebiliyorlar. Recessed olduğunda geri gitmesi değil, sap cebine açı vermeden geri gitmesi sağlanıyor sadece.

Musicman böyle yapmaz ama mesela, onlarda gövdeye tam oturur ancak Charvel çoğu modelinde her iki yöne harekete de izin vermekte.

Konuya donecek olursak ben de fikrimi belirtmek isterim. Türkiye'den ne yazikki denildiği gibi ESP ya da LTD alınmaz. En azidan sıfır alınmaz. Denildiği gibi burada uçuk fiyatlara satılıyor. Ki 4000liralik bir farktan bahsedilmiş. Toplam 6000liraya butik ve inanılmaz üst seviye gitarlar alınır. Yani 4000i hakeden bir durum yok.

Eğer yurtdışı fiyatlarına bakacak olursak o zaman evet belki schecter yerine ESP tercih edilebilir. Yurtdışı fiyatlarındaki farkı hakedecek avantajları var ESPlerin. İscilik ve kullanılan malzeme gibi.

Türkiye piyasası icin bir baska kıyas da ikinci el schecter ve Ltd icin olabilir. Özellikle eski Kore yapımı deluxe serisi Ltdler hakikatten ESP standarta yakın. Ve gecen sene ben eski Kore yapımı ltd1000vb i 1500 gibi bir fiyata satmıştım ki assagi yukarı iyi seviye bir schecter ikinci el fiyatı da buna tekabül eder. Boyle bir durumda ise Ltd tercih sebebi olabilir.

Uzun lafın kısası 4000liralik bir fark yok. Ama bu ESPlerin son derece iyi gitarlar oldugu gercegini değiştirmez. Yine de param olsa gider guzel bir schecter alır keyfini çıkartırdim ki aktif olarak schecter kullanicisiyim an itibariyle.

Geri