Selam obican,
Güzel ve detaylı yazın için teşekkürler.
Ben de senin gibi mesa anfilerin metalde değilde rock ve bluesda kullanılmasından yanayım çünkü bence mesa bu anfileri metal tonları için üretmedi ve bence metal tonları için (midlerin kısık olduğu, bas ve tizlerin boost olduğu) başka transistorlü anfiler veya pedallar kullanılabilir. Yani kısacası ben metalci olsaydım bu pedalın peşinde koşmazdım, ha belki bazı parçalarda farklı tonlar elde etmek için belki.
Lambalı preamp ve kafa anfilerin en büyük özellikleri lambaların driva girdiklerinde ürettikleri yan harmoniklerin zenginliğidir ve cranchy tonlarda düzgün sönümleme yaparak (smooth) yumuşak olarak clean tone döner, yani penanın ilk vuruşunda yarı veya az drive ton, sinyal zayıfladıkça clean tona dönüş.
Bu karakterleri ile lambalı drive amfileri ben çok severim. Bu anlattığım vintage blues ve rock tonları içindi, günümüzün modern soundu için drive'ı daha da artırıp distortion halini aldırarak o harmiklerin de güçlü olduğu "öküz" denilen tonu yakaladılar metalciler.
Şimdi sorularına gelince;
Dual rectifier amfinin iki kanalı vardır, üç derken neyi kastettin anlamadım.
Ben bu anfinin preamp katını kopyaladım ve bu preamp katının iki girişi ya da senin deyiminle iki kanalı var. Bu iki kanal da yaptığım pedalda mevcut, birinci kanal clean diğeri drive kanal oluyor ve bir footswitch ile bu iki kanal arasında geçiş yapabiliyorsun.
Bu pedal gerçek mesa dual rectifier anfisi ile aynı tonu vermez. Nedeni ise şudur; tamamı lambalı bir mesa anfinin drive olayı grişten sonraki ikinci lambada başlar, preamfi katında ses iyice drive'a uğradıktan sonra çıkış katına devam eden drivelı sinyal orada harmonikleri daha da artar ve çıkış katı da aşırı sürülerek tekrar drive'a girer işte o zaman mesa soundu ortaya çıkar, tabi bu arada bastaki o öküzlüğü aynı zamanda hoparlörün karakteri ve kabinin akustiği verir. Yani biz preamfi katını kopyaladık ama buna mesa soundu verir demiyoruz, amaaa, bir çok drive pedalına da fark atabilecek drive ve ton seçenekleri de verebiliyor bu pedal. Uzun lafın kısası denemek lazım anlamak için🙂
Şimdi sıfırdan bir pedal yaratmak çok zor değil çünkü yarı iletkenlerin ve lambaların çalışma prensipleri var ve belli bir kaç pedal ve amfi dizaynı, çalışma prensibi var, yani sonuçta yeni bir dizayn dahi yaratsanız bu dizaynın mutlaka bir çalışma prensibinde olması gerekir ki temel olarak 4 lambalı amfi çalışma prensibi vardır (hi-fi anfiler hariç). Bir opamp devreli drive pedalının iki temel çalışma prensibi vardır. Bu dizaynlarda ufak tefek filtrasyon vb. değişikler ile farklı modeller üretilir vs. Yani yeni bir dizayn yaptiğin zaman yeni bir şey icat etmiş olmuyorsun, var olan bir gruba ait bir pedal veya amfi üretiyorsun (analog teknolojiden konuşuyorum.) Ben kendi pedal dizaynlarımı yapmak istedim ama ne yazıkki insanlar belli markaları önemsedikleri için bunu gereksiz bir çaba olarak gördüm. Şu an sadece belli modelleri modifiye yapıyorum. Ha son olarak 10 band toncu pedalın (eq) tüm tasarım ve dizaynı bana aittir, kesinlikle kopya veya moadil🙂 değildir. Ama tabiki biri çıkıp bunu hemen klonlayabilir, çok da umurumda değil.