Shakti analog pedal projeleri

ben de yorumum yapayım, eksik olmayayım 🙂

malesef pedallarınızı deneme şansım olmadı, deneyenlerden methini çok duydum ama. pedallarınıza orjinal isimler bulmanız oldukça güzel, ama duble cayırtı bankasının 2 kanal gt2 olduğunu duyunca biraz hayal kırıklığına uğradım. ismi kadar orjinal, özgün ve cayır cayır bir pedal olsun isterdim(yine de eğer drive ihtiyacımı çözmemiş olsaydım gördüğüm yerde alırdım, gerçekten ihtiyaç duyulan bir pedal).

esas merak ettğim şey ise sitenizde gördüğüm dual rectifier preamp (cayırtı III Solo gitarist). aslında sizin yaptığınız pedalla ilgili değil, genel bir merak bu. size rastladığım için size soracağım.

ne kadar süre dual rectifier kullandınız bilmiyorum ama şahsen o kafanın en sevdiğim özelliği esnek olması. çoğu kişi tarafından "ökkküz metal amfisi" diye bilinir, ancak o tonlara gelene kadar daha yapabileceği çok şey var o kafanın. youtubedaki sanırım tüm rectifier videolarını izlemişimdir, benim aldığım tonlara yaklaşan bir tonla bile karşılaşmadım. herkes bası tizi kökle midi kıs gain kökle, takılmış. clean kanalı oldukça esnek ve farklı tonlar üretebiliyor. drive kanalında ise gayet aktif bir eq haricinde raw, vintage ve modern modları var. ben modern ayarından ziyade vintage halini daha çok beğeniyorum mesela. modern aşırı geliyor bana(gitarımda dimebucker var). belki sololar veya bazı ritimler için modern tercih edilebilir ama mesa boogie preampinde benim için olmazsa olmaz bir özelliktir vintage modu. ayrıca 2 drive kanalı olması ve solo boost için ayrıca bir switchi daha olmasıyla da dual rectifier kendi başına tüm ton ihtiyacınızı sahnede ve stüdyoda karşılayabilecek bir amfi.

birsürü rectifier preamp kopyası gördüm. genelde hepsi 3. kanal modern modu kopyalamışlar. 3. kanal modern modu, o amfinin drive sınırlarının 1/6 sıdır ancak. 5 tane daha (özellikle 3 tanesi, rawları o kadar da beğenmiyorum) gayet kullanılabilir drive modu var amfinin. üstelik bu sadece metal için. hard rock çalacaksanız vintage modu gayet yeterli. belki raw a bile ihtiyaç duyarsınız. ancak yapılan tüm preamp kopyalarında rectifiera "ökküz metalci amfisi" gözüyle bakılmış ve sadece o kanal kopyalanmış.

size sorularım ise
1. siz de böyle mi yaptınız?
2. neden sadece tek drive kanalını kopyaladınız?, diğerlerini de eklemek çok mu zor?
3. kopya sözünü kullandığım için üzgünüm, kötü anlamda kullanmıyorum. belki modifiye etmiş, geliştirmiş, değiştirmiş olabilirsiniz. böyle bir harekette bulundunuz mu?


amacım kesinlikle sizi ve ürünlerinizi yermek değildir. sıfırdan bir pedal yaratmanın zor olduğunu(hem teknik hem de piyasada tutunabilmek) biliyorum. kendinizden birşeyler katabildiğinizi ve sıradan bir kopyacı olmadığınızı sitenizdeki çalışmalarınızı inceleyeyince farkediyor zaten insan. gelecekteki çalışmalarınızda ve tüm hayatınızda başarılar dilerim 🙂
 
Selam obican,

Güzel ve detaylı yazın için teşekkürler.
Ben de senin gibi mesa anfilerin metalde değilde rock ve bluesda kullanılmasından yanayım çünkü bence mesa bu anfileri metal tonları için üretmedi ve bence metal tonları için (midlerin kısık olduğu, bas ve tizlerin boost olduğu) başka transistorlü anfiler veya pedallar kullanılabilir. Yani kısacası ben metalci olsaydım bu pedalın peşinde koşmazdım, ha belki bazı parçalarda farklı tonlar elde etmek için belki.

Lambalı preamp ve kafa anfilerin en büyük özellikleri lambaların driva girdiklerinde ürettikleri yan harmoniklerin zenginliğidir ve cranchy tonlarda düzgün sönümleme yaparak (smooth) yumuşak olarak clean tone döner, yani penanın ilk vuruşunda yarı veya az drive ton, sinyal zayıfladıkça clean tona dönüş.

Bu karakterleri ile lambalı drive amfileri ben çok severim. Bu anlattığım vintage blues ve rock tonları içindi, günümüzün modern soundu için drive'ı daha da artırıp distortion halini aldırarak o harmiklerin de güçlü olduğu "öküz" denilen tonu yakaladılar metalciler.

Şimdi sorularına gelince;
Dual rectifier amfinin iki kanalı vardır, üç derken neyi kastettin anlamadım.
Ben bu anfinin preamp katını kopyaladım ve bu preamp katının iki girişi ya da senin deyiminle iki kanalı var. Bu iki kanal da yaptığım pedalda mevcut, birinci kanal clean diğeri drive kanal oluyor ve bir footswitch ile bu iki kanal arasında geçiş yapabiliyorsun.

Bu pedal gerçek mesa dual rectifier anfisi ile aynı tonu vermez. Nedeni ise şudur; tamamı lambalı bir mesa anfinin drive olayı grişten sonraki ikinci lambada başlar, preamfi katında ses iyice drive'a uğradıktan sonra çıkış katına devam eden drivelı sinyal orada harmonikleri daha da artar ve çıkış katı da aşırı sürülerek tekrar drive'a girer işte o zaman mesa soundu ortaya çıkar, tabi bu arada bastaki o öküzlüğü aynı zamanda hoparlörün karakteri ve kabinin akustiği verir. Yani biz preamfi katını kopyaladık ama buna mesa soundu verir demiyoruz, amaaa, bir çok drive pedalına da fark atabilecek drive ve ton seçenekleri de verebiliyor bu pedal. Uzun lafın kısası denemek lazım anlamak için🙂

Şimdi sıfırdan bir pedal yaratmak çok zor değil çünkü yarı iletkenlerin ve lambaların çalışma prensipleri var ve belli bir kaç pedal ve amfi dizaynı, çalışma prensibi var, yani sonuçta yeni bir dizayn dahi yaratsanız bu dizaynın mutlaka bir çalışma prensibinde olması gerekir ki temel olarak 4 lambalı amfi çalışma prensibi vardır (hi-fi anfiler hariç). Bir opamp devreli drive pedalının iki temel çalışma prensibi vardır. Bu dizaynlarda ufak tefek filtrasyon vb. değişikler ile farklı modeller üretilir vs. Yani yeni bir dizayn yaptiğin zaman yeni bir şey icat etmiş olmuyorsun, var olan bir gruba ait bir pedal veya amfi üretiyorsun (analog teknolojiden konuşuyorum.) Ben kendi pedal dizaynlarımı yapmak istedim ama ne yazıkki insanlar belli markaları önemsedikleri için bunu gereksiz bir çaba olarak gördüm. Şu an sadece belli modelleri modifiye yapıyorum. Ha son olarak 10 band toncu pedalın (eq) tüm tasarım ve dizaynı bana aittir, kesinlikle kopya veya moadil🙂 değildir. Ama tabiki biri çıkıp bunu hemen klonlayabilir, çok da umurumda değil.
 
dual rectifierın da 3 kanallısı çıktı, artık preamp triple ile tamamen aynı. sanırım benim söylediğim raw, vintage, modern modu da onunla geldi.
 
selamlar ya ben birşey sormak istiyorum size bu sitenizdeki tone burnerin kaydını dinledim şimdi fakat emin olamadım fuzz pedalından nasıl böyle bir ses çıkıyo:S yada siz başka bi overdriveyle boost ettinizmi yoksa sadece o pedaldanmı çıkıyo o ses??? ama inanın harika bir ton o kayıtta tam olarak neler kullandığınızı bana yazarsanız çok sevinirim hatta eğer mümkünse bana o tone burnerden bi adet yapmanızı çok isterim ücreti neyse konuşuruz...başarılar bekliyorum cevaabınızı
 
Bu pedalın ses örneğini bu pedalı kullanan amatör bir gitaristin kaydıdır. bu maalesef tek bir fuzz pedalın sesi değildir, fuzzın bağlı olduğu anfiden başka bir şey yoktur ama anfi sanırım lambalı marshall veya muadil bir anfi o yüzden bu güzel drive sound çıkıyor, fuzz ile birleşerek daha keskin ve güçlü harmonikler meydana geliyor. yani senin kullanacağın anfinin karakterine göre sesi değişir, örneğin eric johnson'ın fuzz tonu daha naturele yakındır ama oda tabi bir çok pedal ve anfi kullanıyor bir de ünlü chandler drive (oda bende mevcut)
 
yaa benim amfimde çok iyidir 70 model lambalı marshall hendrix dönemlerinden kalma ama amfimde drive yok ne yazıkki kanal yok yani bende kendime göre bi drive bulamadım onun için sordum acaba ne kullanırsam bu tona yaklaşırım...cleanlarım çok iyidir ama bi ts7 bağlıyorum o istediğim soundu alamıyorum yinede acaba sizin pedallardan hangisi bu işi çözer ki??? mesela hendrixin hey joe deki tonu için sadece iyi bi drive bulmam lazım amfi ve gitarım iyi yani gitarda amerikan tele
 

Geri
Üst