Size göre Overrated ve Underrated davulcular

• Konuyu açan Konuyu açan Venom
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Overrated davulculara malum kişi dışında yazılırsa iyi olur o sabit zaten 😁

Overrated: El Estepario Siberiano, 8 bit drummer, Anastasia Sereda, Emil Vergo, Luke Holland (ve daha pek çok youtube/tiktok davulcusu)

Underrated: Danny Carey, Matt Garstka, Eloy Casagrande, Aric Improta, Thomas Lang

Over: Dave Lombardo
Under: Alex Bent

İki grubu da, adamı da severim... over/under öbür başlıkta da yazdım iyi/kötü anlamına gelmez, farklı bir kavram bu

Underrated:
Carter Beuford: Dave Matthews Band'de çalıyor harika ötesi bir tuşesi var.
Bill Ward: Black Sabbath'ta Iommi ve Ozzy'e göre arka planda kalsa da bence kendine has bir davulcu (bkz. Rat Salad)
Vinnie Paul: Pantera davulcusu ve gerçekten harika bir grooveu var.
Andy Ward: Camel'da Latimer'ın gölgesinde kalsa da grubun çok önemli bir elemanı.
Sean Kinney: Tam bir müzisyen, asla abartılı ve fazla çalmıyor sadece şarkıya hizmet ediyor (bkz. No Excuses)
Dave Abruzesse: Pearl Jam sadece bu adam varken bence dinlenecek kıvamdaydı, Matt Cameron Soundgarden'da harika çalsa da PJ için bence çok uyumlu bir davulcu değil.

Davul dediğimiz enstrüman kendisini altyapıda elektro gitardan çok daha önce popüler müziğe kabul ettirmiş. Cazda gitarın kendini kabul ettirmesi ise 1940-50'ler filan bildiğim kadarıyla... Dolayısıyla büyük davulcu geleneği oraya uzanıyor. İlk büyük rock davulcuları da doğal olarak caz davulcularının hayranları.
Burada kimi neye göre kıyaslayacağımız da önemli. Pek çok virtüöz davulcu çok farklı tarzlarda çalıyor; davul pek çok tarz içerisinde kendine yer bulduğu için de bu doğal.

Rock-metal davulcuları ise daha çok tarza spesifik çalan müzisyenler. Bir kısmı zaten grup müzisyeni-üyesi.
Çok genel olarak söylersem ne yazık ki tarza spesifik çalan kişiler büyük ölçüde overrated oluyor. Çaldığı grup sevildiği için yüceltiliyor filan...

Tabii bazı müzisyenler de "müzisyenin müzisyeni" oluyor ve aslında çok tanınmamak biraz onların da tercihi.

Kendim davul ile hiçbir şekilde ilgilenmediğim ve gitar çaldığım halde, aşağıdaki parçada işi gücü bırakıp davulu dinliyorum mesela. Eşlik ile solo arasındaki çizgini tümüyle kaybolduğu, davulun hem altyapı hem de üstyapıda gibi çaldığı bir parça. İcra olağanüstü, ama adam yetenek sergilemiyor, sadece "çalıyor".
Bana göre bu adam kesinlikle underrated mesela.
Gel gelelim, kim olduğunu ve kariyerini öğrendiğim zaman aslında işin biraz da benim bilgisizliğim olduğunu anladım 🤣
Not: Parça uzun; ilerleyen kısımlarda çok farklı şeylere evriliyor; davulcuyu merak edenlere biraz sabırla performansın tamamını izlemesini öneririm. 6. dk civarında davul giderek kontrolü ele alıyor🙂

Son düzenleme:
Abi nedir bu over/under merakı, yok mu handikap tüyonuz.

Cuma günleri hollanda ikinci ligi oluyor bak onlara komple over oynayabilirsiniz.

Handikap verdik işte lars yazmak yok diye aha:

Overrated davulculara malum kişi dışında yazılırsa iyi olur o sabit zaten 😁

@barrios Ben de genel olarak metal'den örnekler verdim ama aralarında teknik olarak kendini geliştirmiş ve jazz sounduna yakın pasajlar da araya katanlar var mesela yukarda yazmış olduğum isimlerden biri:

Overrated, underrated dan çok sıkıldım.
Mount Rushmore olarak söyleyeceğim Bill Bruford, Simon Philips, Marco Minneman, Neil Peart. Hepsinin tek ortak paydası sanırım Prog müzik. Onun dışında her birinin birçok tarzı icra edebildiğini biliyorum.
Mesela Marco abim baya death metal grubundan birisi. Hatta Muhammet Suiçmezin grubundan (Necrophagist) ama baya prog dedelerle de çalmışlığı var.
Simon amcam belki en deli openhand çalanlardandır. Çaldığı bateriyi sanki 20 kişi çalıyormuş gibi büyük duyurur.
Bruford dedem olmasaydı herhalde olmazdık progcular olarak...
Peart eniştem tek düzelikten sıkılmış olacak ki hiçbir 4lükte tüm notaların yeri aynı kalmıyor. En az biri değişiyor.

Bir kafalık hakkım olsaydı Portnoy dayımı da eklerdim.

Overrated, underrated dan çok sıkıldım.
Mount Rushmore olarak söyleyeceğim Bill Bruford, Simon Philips, Marco Minneman, Neil Peart. Hepsinin tek ortak paydası sanırım Prog müzik. Onun dışında her birinin birçok tarzı icra edebildiğini biliyorum.
Mesela Marco abim baya death metal grubundan birisi. Hatta Muhammet Suiçmezin grubundan (Necrophagist) ama baya prog dedelerle de çalmışlığı var.
Simon amcam belki en deli openhand çalanlardandır. Çaldığı bateriyi sanki 20 kişi çalıyormuş gibi büyük duyurur.
Bruford dedem olmasaydı herhalde olmazdık progcular olarak...
Peart eniştem tek düzelikten sıkılmış olacak ki hiçbir 4lükte tüm notaların yeri aynı kalmıyor. En az biri değişiyor.

Bir kafalık hakkım olsaydı Portnoy dayımı da eklerdim.
Aslında underrated başlığı yeni isimleri öğrenmek için iyi bir fırsat olabilir.
Soun sanki daha ziyade "overrated" kısmında; orada hepimizin biraz bagajı var doğal olarak 🤣

Geri