çok tanrılı dinlerde ,dinsel ayinlerle yapılırmış, volkanlar patlayınca çok insan ölürmüş,yanardağlar kızmasın diye ,,volkanların içine kan dökerlermiş,insan kurban ederlermiş, ettikleri insanları iyi süslerlermiş, ve bu ayinler toplu olurmuş herkes geleneksel elbisesini giyermiş.
--afrikanın masaai yerlileri, islamdan daha önce sünnet oluyorlarmış,mısırlılardan önce sünnet maskesi giyerler, bu tören bir dualar ile karışık yapılırmış,islam geldikten sonra da hiç bir değişiklik olmamış sadece duaların dili değişmiş, maske aynı maske tören aynı tören.
-düğün olayına gelince halifelik osmanlıya geçince ,osmanlı islamın simgesi haline gelmiş, padişahlar küçük cocuklarını sünnet ettirecekleri zaman, sünnetlik yaştaki bütün çocukları saray çevresine toplayıp temiz elbiseler verdirtip,aynı kendi çocukları gibi giydirirmiş. çocukların acısını hafifletip dağıtmak için hokkabazlar filan düğün gibi geçermiş ,Padişah gibi giydirirlermiş.
--endonezya malezyada da aynı gelenekler islama geçmiş, oradaki çocuklar geleneksel elbiseleriyle bir raja padişaha benzer-siyah geleneksel şapkası ve belinde gösterişli kemer-hançer bıçagı ile bizim sünnet çocuklarına benzerler.
osmanlı kalkınca varlıklı aileler,bu töreni düğün salonlarına taşımış.
MAAŞALLAH ta bizim türk icadıdır. diğer ülkelerde maaşallah şapkası pek kullanılmaz.
Düğün aslında dini ayinin devamı ama biraz abartılmış şekli.
Benim merak ettiğim ise kullanılan metodlar ? sünnetçilik te değişim göstermiş. ama ne çeşit metodlar kullanılmış ,acının azaltılması için ne tür otlar kullanılmış , kirvelik te eski bir te sünntle beraberdir ,sünnet olacak çocuğu tutma şekilleri islamdan öncekilerle aynıdır. acaba hangi metodlar kullanıldı??