Tahayyül Ettiğiniz Vokal Nasıldır?

Size göre bir rock vokali nasıl olmalıdır?
Sükse yarattığını düşündüğünüz veya; "İşte bu tam bana göre." dediğiniz okuma türleri nasıldır yahut konserine gidip harika bulduğunuz vokaller kimlerdir?

Screenshot_20250710-134136_Chrome.webp

herşeyden önce söylediği şarkının vokal partisini bona, solfej yapmış biri olmalıdır. Vokal konusu "ya ne var işte söyleyebiliyoruz" şeklinde pek ciddiye alınmayan veya tiz notaya çıkabildiğin zaman becerebildiğini düşündüğün bir alan. Oysaki, cümlede nefes alınacak yerler, sert okunacak veya yumuşatılacak yerler, vibrato verilecek veya verilmeyecek yerler hepsi birden konuya etki eden detaylardır. En yakın örnek, Şebnem Ferah hiç yabana atılmayacak dünya klasmanında bir rock vokalistidir, en ünlü vokalistlerden en ufak aşağı kalır yanı yoktur mesela. Başka uç bir örnek olarak Element Eighty vokalisti David Galloway clean ve distortion vokaller arasında müthiş geçişler yapıp ses kontrolünü sıkı tutan bir isim. İyi olmak derken aslında çok göreceli bir kavramdan bahsediyoruz. İyi bir vokal, özetle şarkıdaki hissiyatı aktarabilmeli, detone olmamalı, sahne bittikten sonra sesi g*tünden çıkmamalı 🙂

Yani bir vokali analiz yapacak bir bilgi birikimim yok ama kulağıma hitap eden vokaller ise;
Freddie Mercury
Ronnie James Dio
Ian Gillan
Steve Perry
Klaus Meine

179381 eklentisini görüntüle

İngilizlere göre, vokal anlamında dünyanın en iyisi Neco'dur.
Neco'nun harflerini tek tek İngilizce okursanız, siz de "en iyisi o" gerçeğini kabul etmiş olursunuz.
Bir dakika, siz bunu nereden biliyorsunuz? İngiliz Ritchie Blackmore'un Rainbow grubuna solist olarak Neco'yu entegre etme düşüncesi de bu durumu tasdik etmektedir. "En iyisi o" teklifi reddetse de gördüğünüz gibi sonradan bir selam çakmayı ihmal etmedi ↓↓

RainbowRainbowRising.webp Screenshot_20250710_214009_YouTube.webp

Şurdan biliyorum;
Cevdet amcam, Neco'nun davulcusuydu. Son kez, 78'de Neco'nun Vefa Stadı konserinde çaldı. Ama aynı gün statta Vefa-Karagümrük maçı da vardı.
Amcamın, davul solosu sırasında yanağıyla kurtardığı penaltı hâlâ konuşulur...

Şurdan biliyorum;
Cevdet amcam, Neco'nun davulcusuydu. Son kez, 78'de Neco'nun Vefa Stadı konserinde çaldı. Ama aynı gün statta Vefa-Karagümrük maçı da vardı.
Amcamın, davul solosu sırasında yanağıyla kurtardığı penaltı hâlâ konuşulur...
Amcanıza afiyet diliyorum. Konser sırasında elleri büyük ihtimalle profil fotoğrafınızdaki gibi bir hal almış olacak ki, o an yanağıyla kurtarmaktan başka seçeneği kalmamış.

Geri