Konuşmayacağım diyorum ama dediğim gibi eğitmek bize düşüyor.
Şimdi aklı olan, pratik zekaya sahip ve bunu kullanabilen herkes için anlatayım. Yorum kabiliyeti de önemli. Ağzında laf yapıyorsa her türlü sorunu aşarsınız.
Bakanlık bildirgesinde ki 12. soru
12.Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir?
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Şimdi amfi, gitar, carrrrtt ccuuurt. getirdin ama kendi ambalajında ama case içinde ama koltuk altında. Memur çevirdi seni. Bu ne hemşerim dedi. sen dersen ki ben bunu hedaye gettüm. Hah işte memur da diyecek faturası nerede. Sen de diyelim ki verdin faturayı bahktı 430 öyrö üzerinde. O zaman vergi caaaartt cuuurtt ödeyeceksin kaçarın yohk.
Ama dedin ki bu benim. Şahsıma ait. Kullanıyorum. Fatura var mı ? var. Al fatura. Fatura da 3000 öyrö. dedi ki memur vergi ve ceza. Sende diyeceksin ki hooop hemşerim. 2009/15481 sayılı Kararın "Kişisel eşya" başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamında benim bu eşyama muafiyet tanınmıştır. Ek-9 sayılı listenin B bölümü MÜZİK ALETLERİ başlığı altında belirtilen tarife uygun şekildedir. elde taşıya bildiğim her türlü müzik aleti 3 tane sınırlı olmak şartı ile MUAF. Ayrıca istersem ben bu eşyamı ülkeye geldikten 3 ay sonra bile getirte biliyorum.
Diyebilen herkes ama öyle ama böyle sorununu aşar. Aşamayan memur işlemini şikayet ederek dava açar. Kazanacaktır da.
Özetle anlattığım şekilde gerçek bir yorumlama yaparsak uygulama açık ve net. Kişinin yanında getirdiği 3 tane ile sınırlı olan ve elde taşınabilen her türlü müzik aleti MUAF diyor. Eski yeni kutulu kutusuz ayırt etmiyor. Müzik aletim kırılmasın zarar görmesin diye KUTUSUNDA TAŞIMAK ZORUNDAYIM demeniz de yeter.