Cümleten selamunaleyküm agalarım; bu konuyu uzun süredir yeni bir gitar almak isterim de yurtdışı ihtimali ortaya çıkarsa diye takip ediyordum, şimdi iş başa düştü üyeliğimi açtım ve size emin olmak adına 2-3 soru sorucam. 2. gitarımı almayı bir süredir istiyordum ve sonunda ilk gitarımı ilana koydum ardından daha iyi bir gitar alabilmek adına işe girip çalışmaya başladım xD.
Her neyse lafı uzatmadan derdimi anlatayım; teyzemler Almanya'ya gidecekler ve bende 2. gitarımı Les Paul kasa istediğim için özellikle Epiphone gitarların orada çok daha ucuz olduğunu farkettim, Thomann,Musicstore,JustMusic ve Sessionmusic gibi siteleri inceledim. Hem mağaza konumu hemde Les Paul Custom'ın orada yaklaşık 50 euro ucuz olması sebebiyle sanırım Sessionmusic'ten aldırıcam. Ayrıca bu mağazanın GlobalBlue tax free şirketiyle anlaşması falan varmış; alırken bir form isteyip doldurtacağım ve ardından gümrüğe onaylatıp sonrasında tax free şirketinin bayisinden iademi almam gerektiğini biliyorum. Gitarı gig-bag ile getirteceğim ayrıca gitarı uçağın koltuk üstü raflarına yerleştirmeleri gerektiğini de biliyorum. Ancak bir öğrenci olaraktan 10 euro bile benim için kıymetli maalesef. Thomann'ın sitesinde vergi iadesinin tamamını yani %19'unu düşerek fiyat veriyor ancak bu sanırım direkt online siparişler için. Durum yüzyüze alımda da aynı mı Thomann için? Çünkü GlobalBlue aracılığıyla halledersem verginin büyük bir kısmını fakat tamamını alamayacağımı öğrendim, işler böyle olunca fiyatlar aşağı yukarı aynı oluyor.
En ucuz getirtme yolu 50 euro pahalı olmasına rağmen yüzyüze alımda vergiyi tamamen iade ettiği için Thomann'dan yana mı olur yoksa verginin tamamını geri alamama durumu Thomann içinde geçerli mi? Konuya tam olarak vakıf olduktan sonra işler ciddileşir gitarı alırsam güncelleme yapacağım. Özetle Thomann ve diğer 2 mağazada gitar 749 euro fakat vergi iadesinin tamamını alma durumu var sanırım, Sessionmusic'te ise gitar 699 euro GlobalBlue ile anlaşmalı fakat fiyatın %12'sine falan denk geliyor sanırım vergi iadesi, yardımınız için şimdiden teşekkürler.